Menu

Kursiljo i Frama

Predzadnji četvrtak vrućeg kolovoza, popodne. Toliko je vruće da čovjek jedva diše, no Kursiljo ekipa se ne predaje, već se rado, Gospodinu u ruke daje ;) Pozvani smo da predstavimo Kursiljo framašima iz cijele Hrvatske, koji su se okupili na X. nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame .
Četvrtak je bio dan kad su ti krasni, mladi ljudi imali prilike upoznati se sa raznim zajednicama koje djeluju u Varaždinskoj biskupiji. Jedna od njih je bio i naš pokret Kursiljo, a kojeg je jednoj od framašica, jako dobro izreklamirala naša animatorica Lucija Šambar. Ponukana njenim svjedočanstvom i pričom, pozvala nas je da i ostali čuju što je to Kursiljo. Podijelili su se u grupe i svaka grupa je otišla na svoju lokaciju.

Više...

Susret europskih tajništva Kursilja

Susret Europskih tajništva Kursilja na kojem je sudjelovala i Hrvatska, održan je od 28. rujna do 1. listopada u Velehradu u Češkoj. Tema susreta bila je „Povoljno vrijeme za djelovanje Kursilja“, a ukupno je sudjelovalo 12 zemalja: Njemačka, Nizozemska, Irska, Austrija, Portugal, Španjolska, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Italija, Ukrajina i Hrvatska.
Opravdanosti ovog naslova teme prethodila su dva važna događaja – Europska ultreja u Rimu (2015.) i Svjetska ultreja u Fatimi (2017.). Prvi važan događaj bio je Papin pohod Europskoj ultreji u Rimu, a posebno je značajan poticaj koji nam je uputio Sveti Otac, iz kojeg se vidi da papa Franjo vrlo dobro poznaje Kursiljo iznutra i podržava sve elemente koje Kursiljo koristi za evangelizaciju kršćana. Drugi važan događaj bila je Svjetska ultreja koja je održana ove godine povodom stote obljetnice ukazanja Gospe u Fatimi, a ujedno je bila i stota obljetnica rođenja Eduarda Bonina, jednog od osnivača Kursilja. Na ultreji su promovirane Temeljne obnovljene smjernice Kursilja koje su rezultat višegodišnjeg rada na temeljnim idejama s osvrtom na same početke Kursilja.

Više...

Osvrt na 2. srednjoškolski termin na Krapnju, 2017

Ova je godina zasigurno mnogima velika prekretnica u životu. A najviše sudionicima 2. srednjoškolskog termina Malog tečaja kršćanstva – Kursilja na otoku Krapnju koji se održao od subote 01.07.2017. do 08.07.2017. godine. Kroz razne teme, tj. svjedočanstva suradnika i svećenika koji su svojim životnim iskustvom, nadahnuti Duhom svetim, približili srednjoškolcima značaj i ljepotu katoličke vjere, osnažili smo se i učvrstili vjeru. Mlada animatorica Ivana Pranjić probila je led kroz svoje prvo svjedočanstvo u temi Traganje za vrijednošću i kojoj nam je opisala svoje nastojanje da bude sretna i slobodna. U temi smo uvidjeli razliku između pravih i lažnih vrijednosti u našim životima, te koliko smo Bogu vrijedni.

Više...

Osvrt na termin za radničku mladež, Krapanj 2017.

Pozivu Duha Svetoga na Krapanj u terminu za radničku mladež odazvalo se 79 sudionika, 12 animatora i 3 svećenika.
Sadržaj tjedna je bio poput odličnih lazanja nasih predanih kuharica :) - red svećeničkih nagovora, sakramenata, red svjedočanstava obogaćeno i predavanjima o komunikaciji psihologinje Ljubice Duspara, radom u grupama, biblijskom grupom, kupanjem, zabavom, pjesmom, slavljenjem...a sve začinjeno i vođeno Duhom Svetim na krilima molitve naših molitelja danju i noću na kopnu i moru.
Gušt je bio vidjeti zajedništvo, predanje, razmjenu iskustava i zagrljaja, radosti i mira.
Fra Mate Kolak nam je lomio Riječ i o imenu Božjem gdje predstavlja svoje ime: 'Ja ću biti s tobom'. Moj Bog je Onaj koji je samnom i to mi obećaje zauvijek.

Više...

Osvrt na 1. srednjoškolski termin na Krapnju 2017.

Od 24.6 do 2.7. na otoku Krapnju bila je duhovna obnova za srednjoškolce. Rektor Josip Biočić uz pomoć animatore Aniku Sačić, Mislava Mišerića,Juliju Begić, Branimira Sliškovića, Karlu Matković, Luciju Komljenović, Anu Rebrović i Antuna Tunjića te svećenika Andrija Vranu vodio brigu o svemu. Više od 70 polaznika bilo je u grupama koje su molile za političara po kojemu su dobile ime te su upućene, molitve da se Bruna, Plenki, Zoki, Mrak, Koli, Miki i Božo savjesno brinu za našu državu. Kroz tjedan dana uz svjedočanstva animatora, radove u grupama, kupanje, klanjanje, molitvu i svakodnevne sv. Mise mladi su se približili Kristu i radosti koju On donosi. Sudionika je bilo iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Županje, Našica i Posušja.

Više...

Osvrt na 2. studentski termin na Krapnju 2017.

I naš drugi termin za studente i mlade obilježila je jedna pjesma. Ovoga puta je to bila pjesma „Nitko kao ti“. Iz dana u dan otvarali smo svoja srca i gledali kako nam Krist progovara kroz naše svećenike, animatore, kroz njihove teme i svjedočanstva, ali i u trenucima igre i smijeha. Naš rektor Matej okupio je desetak animatora: Dunju, Dajanu, Marijanu, Andreju, Suzanu, Mateja, Krešimira, Filipa, Luku i Daria, koji su svjedočili kako su susreli Krista u svom životu i kakvi su njihovi životi danas. Imali smo priliku upoznati čak petoricu svećenika: Matu Kolaka, Josipa Đurina, Roka Ivanovića, Matu Samardžića, te našeg domaćina vlč. Andriju. Naš tjedan na Krapnju također je obilježilo i četvero mladih iz Ukrajine, koji su došli na Krapanj kako bi doživjeli iskustvo Kursiljo tečaja, a zatim i sami pokrenuli Kursiljo u Ukrajini.

Više...

Osvrt na 3. srednjoškolski termin na Krapnju 2017.

Krapanj je otok tišine gdje se na najbolji način može čuti otkucaj srca kada zaigra od radosti zbog susreta s Isusom u svakoj osobi s kojom razgovaraš. Čak i s onom koju samo pogledaš i uputiš osmijeh. Jer riječi su katkad suvišne, a ovdje je svaka gesta bila blagoslovljena.
Došao sam bez očekivanja, jer sam naučio kako ne smijemo ništa očekivati. Da se ne bi slučajno razočarali. Pa nije li Bog u svakoga od nas usadio želju da mu se stalno približavamo? Trebamo željeti i očekivati. Lako upadamo u zamku kako nemamo pravo tražiti nešto za sebe, kako ne možemo ništa promijeniti i kako ne vrijedimo. Zato nas je vlč. Andrija Vrane u prvoj temi podsjetio kako smo u Božjim očima svi vrijedni i kako smo njegova ljubljena djeca. Ovdje se ne postavlja pitanje kakav sam niti čiji sam, već tko sam. Bog se nije zabunio kad me ovakvim stvorio. Baš ovakav pun mana, njemu sam vrijedan. Stvorio me jedinstvenim, a originali se ne uspoređuju i moju cijenu zna samo Onaj tko me je stvorio. Dan Gospodnji završili smo društvenim igrama i večernjom molitvom na Nazaretskom trgu.

Više...

Osvrt na 1. studentski termin na Krapnju 2017.

„Slavu Tvog Imena vikat ću sa krovova jer ja sam Tvoj“ orilo se Krapnjem u cijelome prvom ovogodišnjem termin za studente. Uz toliko prisustvo Božje blizine, ova je pjesma najbolje opisivala količinu radosti koja nas je sve obasipala s nebesa. Okupilo se sedamdesetak mladih zajedno s rektoricom Suzanom, animatoricama Dunjom, Dajanom, Irenom, Petrom, Marijanom, Anom i Anamariom te animatorima Hrvojem i Matejom te prisustvom čak petorice svećenika: Siniše, Kristijana, Borisa i Viktora, zajedno s našim domaćinom Andrijom. Okupljeni u Ime Kristovo, rasli smo kao zajednica tijekom tjedna po bogatom programu koji je, osim uobičajenih animatorskih i svećeničkih tema – svjedočanstava, pružio i jednu novost.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login