Menu

Susret europskih tajništva Kursilja

Susret Europskih tajništva Kursilja na kojem je sudjelovala i Hrvatska, održan je od 28. rujna do 1. listopada u Velehradu u Češkoj. Tema susreta bila je „Povoljno vrijeme za djelovanje Kursilja“, a ukupno je sudjelovalo 12 zemalja: Njemačka, Nizozemska, Irska, Austrija, Portugal, Španjolska, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Italija, Ukrajina i Hrvatska.
Opravdanosti ovog naslova teme prethodila su dva važna događaja – Europska ultreja u Rimu (2015.) i Svjetska ultreja u Fatimi (2017.). Prvi važan događaj bio je Papin pohod Europskoj ultreji u Rimu, a posebno je značajan poticaj koji nam je uputio Sveti Otac, iz kojeg se vidi da papa Franjo vrlo dobro poznaje Kursiljo iznutra i podržava sve elemente koje Kursiljo koristi za evangelizaciju kršćana. Drugi važan događaj bila je Svjetska ultreja koja je održana ove godine povodom stote obljetnice ukazanja Gospe u Fatimi, a ujedno je bila i stota obljetnica rođenja Eduarda Bonina, jednog od osnivača Kursilja. Na ultreji su promovirane Temeljne obnovljene smjernice Kursilja koje su rezultat višegodišnjeg rada na temeljnim idejama s osvrtom na same početke Kursilja.

Kao pripremu za susret, svako tajništvo Kursilja pripremilo je odgovore na istraživanje koje je uputilo Europsko tajništvo (GECC) u obliku anketnog upitnika. Cilj istraživanja bio je utvrđivanje stanja Kursilja u pojedinim zemljama.
Kao poticaj za prvi rad u grupi, dane su nam smjernice pod nazivom „Pogled u stvarnost“, čime smo se željeli osvrnuti na tipičan profil sudionika Kursilja, njihovu osobnost i specifične situacije (osobne, obiteljske, društvene ili vjerske probleme), te kako sve to utječe na dinamiku rada u grupi. U drugom dijelu, govorili smo o tome kakav je mentalitet, svrha i strategija Kursiljo pokreta, zajedno utvrđivali koja su i kakva su temeljna ponašanja i aktivnosti za vrijeme Pred-Kursilja, Kursilja i Po-Kursilja. Također smo i davali svoje prijedloge i razmjenjivali mišljenja o tome kako bismo trebali organizirati tajništva i formacije animatora kako bismo se prilagodili zahtjevima današnjice. Posebno smo se bavili pitanjem zajedništva, koristeći encikliku pape Franje, Evangelii gaudium (n.99, n.130 i n.228), kao i točke iz Temeljnih obnovljenih smjernica Kursilja. Posebno su nam se urezale misli o tome kako je zajedništvo dar Božji te smo imali priliku produbiti spoznaju da je Sveto Trojstvo uzor i temelj svakog zajedništva. Duhovnost zajedništva je misao vodilja u formaciji bilo koje vrste, a ona obuhvaća način gledanja i osjećanja drugih, život s drugima i život za druge. Svaki čovjek je kompliciran, kontradiktoran i konfliktan, zato je naše zajedništvo u neprestanoj izgradnji, ono je dar, ali i zadatak. Naslov zadnjeg dijela susreta bio je „Projekt Afrika“, gdje smo imali priliku slušati o pokretanju Kursilja u Africi. Na samom kraju susreta, španjolsko tajništvo je ponovno izabrano za sjedište europskog tajništva.
I na ovom susretu imali smo priliku osjetiti da je izgradnja i razvitak zajedništva na svim razinama Kursilja trajni proces koji nas iznova oblikuje. Našim druženjima smo pokazali kako nije moguće samo govoriti o zajedništvu, nego ga je potrebno i doživjeti. Zahvalni smo Bogu što nam je dao priliku ponovno vidjeti naše mlade prijatelje iz Ukrajine, koji u srcu posebno nose Krapanj i imali smo priliku čuti na koji je način tjedan proveden na Krapnju trajno promijenio i njihove živote. Posebno nas veseli što smo na poticaj Europskog tajništva dogovorili i međunarodni tjedan za mlade, koji će se održati na Krapnju od 4. do 11. kolovoza 2018. Radujemo se prilici da još više produbimo naše zajedništvo, pogotovo među mladima.

  • Ocijeni sadržaj
    (0 glasova)
  • Pročitano 247 puta

Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /home/kursiljo/public_html/templates/gk_startup/html/com_k2/templates/default/item.php on line 369

Napiši komentar

na vrh članka

Login