Menu

Kursiljo - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 11 Prosinac 2017

Osvrt na formaciju animatora, 24-26.11.2017

Od 24. – 26. studenoga sudjelovao sam na formaciji animatora u samostanu sv. Leonarda u Kotarima pokraj Samobora. Radilo se o formaciji drugačijeg tipa nego inače, barem koliko sam uspio zamijetiti, jer mi je ovo tek drugi susret animatora u kojem kroz tri dana svi sudionici rade na svojem apostolskom pozivu da budu istinski animatori kakvi žele biti. Cilj ove formacije bio je upravo to – da svaki od sudionika spozna samoga sebe, a to nam je olakšao Edukator ID, i dvoje njihovih zaposlenika, Martina i Robert koji su nam pomogli da kroz različite testove u subotu uvidimo kakav je uistinu naš temperament.

Više...

Poziv na ultreju 11.12.2017. u 19 sati

Dragi suradnici i prijatelji Kursilja,
Dana 11.12 2017. u župi Sv. Nikola Biskup, MEDPOTOKI 1A, u 19 sati održati će se Ultreja s temom "Snaga Božje riječi".
Svi ste pozvani, odazovite se!

De colores!
Kursiljo Hrvatska

Više...

Osvrt na susret obitelji. 18.11.2017

U subotu, 18.11. održan je prvi susret ovogodišnjih sudionika obiteljskih termina na Krapnju. Kako se nismo svi međusobno poznavali, započeli smo predstavljanjem uz kratki osvrt na dojam duhovne obnove na Krapnju i plodove iste.
Iskustvo svakog od prisutnih bilo je drugačije, a opet slično. Od "zrelih" bračnih parova čija su djeca već u samostalnim terminima na Krapnju, preko onih sa većim brojem djece različitih uzrasta, do onih novih supružnika suočenih sa potpuno novom situacijom - duhovna obnova sa malom bebom... Zaključak je svima isti - plodovi Krapnja su tu i na njima smo svi zahvalni! Uz vodstvo oca Viktora, spontano smo došli do ideje o povremenom podsjetniku na taj tjedan u Emausu kako bi se održala vatra Krapnja. Projekt -razglednice s Krapnja - trebao bi nas "prebaciti" u ono stanje svijesti i osvježiti u nama zelju za napredovanjem, podsjetiti nas na neke odluke, ideje...

Više...

Kokotiček i sv. Nikola :)

Kad u Udrugu „Kokotiček“ dolaze gosti, korisnici Udruge uvijek zrače nekom posebnom energijom. Kokotičeki jako vole ljude i uvijek učine da se, u društvu s njima, svaki čovjek osjeća posebno. I onda kad dolazimo do njih umorni, tužni, u svojim brigama oni nas odmore, razvesele i rasterete. Upravo današnji tekst Evanđelja najbolje opisuje ono što čovjek doživi kada je u društvu s Kokotičekima: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima (Lk 10, 21).“ Oni su ti „maleni“ jer uvijek pokazuju ono što je u srži Kristove poruke: ljubav.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj u Zaprešiću, 17.11.2017

U petak 17. studenog 2017. godine započeo je krizmanički tečaj u Župi BD Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću.
Te večeri okupio se velik broj pomalo umornih i raspričanih krizmanika u dvorani župe. Tečaj je započeo kratkim uvodom vlč. Borisa nakon čega je Filip održao svoju temu te su nakon nje održane grupe. Večer je završila klanjanjem nakon kojeg su svi u miru i tišini napustili crkvu i pod velikim dojmom otišli svojim kućama.

Više...

OSVRT NA ULTREJU ZA STUDENI U ŠPANSKOM

Prepuna velika dvorana Pastoralnog centra župe BDM Žalosne u Španskom! Nisu bile dovoljne ni stolice iz malih dvorana da posjedaju svi koji su željno očekivali profesoričino izlaganje. Po nekim procjenama ,oko 130 ljudi svih dobi.
Tema predavanja "Ranjeno dijete i ja" jest zapravo nastavak svibanjskog izlaganja.
Da bi mogli živjeti po Božjim zapovijedima, valja vidjeti gdje su zapreke između Boga i mene.To je moja ranjenost.
Profesorica nam je u svibnju dala i "domaću zadaću" koja se sastojala u vježbama disanja. Ivanka nam je na samom početku posvjedočila kako je njoj ta vježba pomagala spoznati svoje negativne osjećanje, preraditi ih i reagirati tek onda kad je u ljubavi.To je bio dobar uvod koji pokazuje da se duhovnost i znanost međusobno nadopunjuju, isprepleću te jedna i druga, služe čovjeku.

Više...

Osvrt na tečaj u Župi svetog Jeronima, Maksimir od 09.-12.11.2017.

U Župi svetog Jeronima – Maksimir, Zagreb u četvrtak 09.11. (malo prije sudčevog zvižduka za početak utakmice Hrvaska – Grčka s druge strane Maksimirske ceste) počeo je Mali tečaj kršćanstva a trajao je do nedjelje 12.11.2017. Na Tečaju je sudjelovalo 24 polaznika uglavnom članova obiteljske zajednice iz župe Svetog Jeronima. Glavni teret u pripremi i organizaciji tečaja iznijeli su članovi obiteljske zajednice iz župe Svetog Jeronima. Zahvaljujemo i njima i župniku velečasnom Tomislavu Petranović na gostoljubivosti. Odradili su „logistički“ dio koji je jako bitan da se sudionicima Tečaja ne rasipa koncentracija na tehnički dio tečaja. Srdačno zahvaljujemo u ime vlč. Andrije i svih suradnika, a sigurni smo da im i Božji blagoslov neće izostati.

Više...

Tko su, i kakvi su anđeli u srcima Kokotičeka?

14. 11. 2017. održan je još jedan susret po metodama Kursilja sa članovima građanske udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Varaždinske županije, „Kokotiček.“
Kao što je vidljivo iz samog naslova, tema su bili „Anđeli“. Na samom početku pozdravila nas je naša domaćica, profesorica Ivana Peček. Zatim smo se pomolili uz pomoć vlč. Leonarda Šardija, uputivši lijepu molitvu svom anđelu. Teološko, „Kokotičekima“ pojednostavljeno, izlaganje o anđelima, započeo je pitanjima kako izgledaju anđeli, što rade itd. Na razne odgovore naših prijatelja zaključio je kako je i on sam, ranije mislio kako su to mala bića s malim krilima i da su odjeveni u bijele haljine. Nakon uvažavanja svačijeg mišljenja izlaganje je krenulo u ozbiljnom tonu. Tako je vlč. Leonardo pojasnio kako anđeli nemaju naš izgled, nevidljivi su: „Na primjer, oni su vam tako nevidljivi kao što je i nevidljiva ljubav. Ljubav osjetimo, ali je ne vidimo. Tako je i s anđelima, ne vidimo ih, ali osjećamo da su tu. Anđeli su od Boga stvoreni, imaju svoj početak. No, za razliku od nas, nemaju taj fizički kraj. Mi smo slični Bogu i anđelima jer imamo besmrtnu dušu. Bog je sve stvorio dobro, i anđele i ljude.

Više...

Osvrt na formaciju novih Kursiljo suradnika

“Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju.” (Lk 10,2)
Nova akademska godina, novi mladi koji žude za Kristom. Žetva je doista velika, a radnika nikad previše. Gospodin je uslišao naše molitve i poslao nove radnike. Da bi im doček bio što ljepši i da bi dobili dodatni poticaj grupica animatora je odlučila organizirat dvije formacije za nove suradnike. 30ak novih animatora se odazvalo Gospodinovom pozivu i proveli su cijeli vikend u Ludbregu od 22. - 24.9., te još 9 njih 4.11. u župi sv. Petra u Zagrebu.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login