Menu

Vukovar - tečaj za braniteljice, branitelje i njihove obitelji

"Večeras me dobri ljudi nemojte ništa pitati,
neka suze tiho teku pa će manje boljeti.
Još u sebi čujem majku kako tužna govori
kad se jednom vratiš sine ja ću te čekati."

Bio je to sunčani nedjeljni dan bez ijednog oblaka na plavom nebu iznad još plavetnijeg mora, 15. listopada 2017.g., dan kada posebno slavimo svetu Tereziju Avilsku, vrijeme je nešto iza podneva, mjesto na kojem se nalazimo je Krapanj, a tema je pisanje dojmova o upravo završenom Malom tečaju kršćanstva za braniteljice, branitelje i njihove obitelji. Puno emocija je izraženo u pisanju, a u prijedlozima su dominirala dva: Kada ćemo se ponovo naći ? Kada se vidimo u Vukovaru na Kursilju? Nakon 94 dana čekanja došao je četvrtak 18.siječnja 2018.g. u Vukovaru u župi svetog Filipa i Jakova započeo je novi Mali tečaj kršćanstva, koji je vodio vlč Andrija sa suradnicima od Dalmacije, Zagreba do Slavonije a to su bili: Marija, Biserka, Katica, Stipe, Mijo, Štefica, Nada i Šimo. Na upoznavanju smo čuli puno potresnih osobnih svjedočenja, pune tjeskobe i muke, kako to sve oprostiti? Bilo je pitanja što i kako dalje živjeti? Umorni od neispunjenih obećanja. Izvarani od mnogih koji su nešto najavljivali a nakon toga nije bilo ničega. Čovjek često u trenutcima raznih teškoća živi od kakvih takvih, obećanja. Obećanje da će sve biti dobro, da će doći do promjena u društvu, da će se zdravlje popraviti, da će se neke želje ispuniti ali pomaka nema, pa nema.

Više...

NAJAVA KURSILJO TEČAJEVA U SIJEČNJU 2018.

U nastavku je popis Kursiljo tečajeva koji će se održati u travnju i svibnju. Sjetite nas se i podržite u molitvi :)

Tečajevi u siječnju:
- 12.-14.01. Sv. Ante Padovanskoga Ploče-Tepčići Mostar - krizmanici
- 18.-21.01. Vukovar - braniteljice
- 19.–21.01. Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Zadar - krizmanici prva grupa
- 26.-28.01. Bl. Alojzija Stepinca, Savica, Zagreb - krizmanici
- 26.–28.01. Klasična gimnazija Ivana Pavla II., Zadar - krizmanici druga grupa

Pozivamo vas da sudjelujete u molitvenom satu i molitvom ispratite pojedini tečaj. Za molitveni sat javite se našoj Antoniji na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj u Zaprešiću, 17.11.2017

U petak 17. studenog 2017. godine započeo je krizmanički tečaj u Župi BD Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću.
Te večeri okupio se velik broj pomalo umornih i raspričanih krizmanika u dvorani župe. Tečaj je započeo kratkim uvodom vlč. Borisa nakon čega je Filip održao svoju temu te su nakon nje održane grupe. Večer je završila klanjanjem nakon kojeg su svi u miru i tišini napustili crkvu i pod velikim dojmom otišli svojim kućama.

Više...

Osvrt na tečaj u Župi svetog Jeronima, Maksimir od 09.-12.11.2017.

U Župi svetog Jeronima – Maksimir, Zagreb u četvrtak 09.11. (malo prije sudčevog zvižduka za početak utakmice Hrvaska – Grčka s druge strane Maksimirske ceste) počeo je Mali tečaj kršćanstva a trajao je do nedjelje 12.11.2017. Na Tečaju je sudjelovalo 24 polaznika uglavnom članova obiteljske zajednice iz župe Svetog Jeronima. Glavni teret u pripremi i organizaciji tečaja iznijeli su članovi obiteljske zajednice iz župe Svetog Jeronima. Zahvaljujemo i njima i župniku velečasnom Tomislavu Petranović na gostoljubivosti. Odradili su „logistički“ dio koji je jako bitan da se sudionicima Tečaja ne rasipa koncentracija na tehnički dio tečaja. Srdačno zahvaljujemo u ime vlč. Andrije i svih suradnika, a sigurni smo da im i Božji blagoslov neće izostati.

Više...

Tko su, i kakvi su anđeli u srcima Kokotičeka?

14. 11. 2017. održan je još jedan susret po metodama Kursilja sa članovima građanske udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Varaždinske županije, „Kokotiček.“
Kao što je vidljivo iz samog naslova, tema su bili „Anđeli“. Na samom početku pozdravila nas je naša domaćica, profesorica Ivana Peček. Zatim smo se pomolili uz pomoć vlč. Leonarda Šardija, uputivši lijepu molitvu svom anđelu. Teološko, „Kokotičekima“ pojednostavljeno, izlaganje o anđelima, započeo je pitanjima kako izgledaju anđeli, što rade itd. Na razne odgovore naših prijatelja zaključio je kako je i on sam, ranije mislio kako su to mala bića s malim krilima i da su odjeveni u bijele haljine. Nakon uvažavanja svačijeg mišljenja izlaganje je krenulo u ozbiljnom tonu. Tako je vlč. Leonardo pojasnio kako anđeli nemaju naš izgled, nevidljivi su: „Na primjer, oni su vam tako nevidljivi kao što je i nevidljiva ljubav. Ljubav osjetimo, ali je ne vidimo. Tako je i s anđelima, ne vidimo ih, ali osjećamo da su tu. Anđeli su od Boga stvoreni, imaju svoj početak. No, za razliku od nas, nemaju taj fizički kraj. Mi smo slični Bogu i anđelima jer imamo besmrtnu dušu. Bog je sve stvorio dobro, i anđele i ljude.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj, Kustošija – župa sv Nikole Tavelića 27-29.10.2017.

Kao i uvijek Gospodin ima svoj način uvoda, zapleta i raspleta, došli smo u neočekivano ugodan prostor koji drže časne sestre u kojem smo započeli sa tečajem, krizmanika je bilo jako puno čak 70, no bili su pristupačni. Krizmanici su čuli prezentaciju drvenci u kojoj su slikovito, zvjezdicama i točkama prikazani likeovi i dislikeovi koje dajemo jedni drugima, vrlo brzo su krizmanici shvatili o čemu se radi i koliko je pogubno vlastitu vrijednost staviti kao dionicu na burzu na kojoj tuđa mišljenja samovoljno određuju rast ili pad, shvatili su da je rezbar Eli zapravo Bog Stvoritelj koji je načinio sve drvence i koji nije imao namjeru da oni budu nesretni.

Više...

Osvrt na krizmanički tečaj u Remetama

Od 27. do 29. listopada u zagrebačkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama održan je krizmanički tečaj za mlade. Tečaj je započeo otac Viktor s temom „Tko sam ja“, koja je potaknula mlade na razmišljanje o njihovim osobnostima. Nakon rada u grupi uslijedilo je klanjanje pred Presvetim. Krizmanika je bilo oko 80 stoga je bio potreban veći broj animatora koji su se pobrinuli da krizmanicima na što bolji način približe Boga te općenito crkvu i vjeru. Svoja svjedočanstva s nama su podijelili Nikola s temom „Ne ukradi“, Anamarija s temom „Ispovijed i glazba“, brat Krešo s temom „Poziv“, zatim je dio animatora svjedočio o predbračnoj čistoći, Stefany o temi „Mi i svijet“ te je na kraju otac Viktor imao predavanje o odnosima s roditeljima.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Login