Delegcija Kursilja sudjelovala je na studijskim danima u Koruškoj

Zadnji vikend u rujnu od 28. do 30.9. predstavnici Kursilja u sastavu Andrija Vrane, Ante Karamatić i Irna Matijaščić boravili su na studentskim danima austrijskih tajništva. Tema je bila “Poziv na svetost”, a predavač je mag.dr. Krysztof Kranicky i benediktinac p. Maximillian. Tridesetak suradnika iz svih biskupija Austrije s predstavnicom Njemačke Birgit Geier sudjelovalo je na izlaganjima i radionicama od petka navečer do nedjelje prijepodne.
Susret je započeo u petak sa Svetom Misom u kojoj smo si posvijestili da Marijin “DA” pomaže i našem “DA” Gospodinu.
U temi drugog dana “Od obeshrabrenja do ohrabrenja” radilo se o tome kako motivirati suradnju i prepoznati elemente obeshrabrenja.

Dotakli smo se Blaženstava (Mt 5, 3-12) i sagledali kako je Ilija nadvladao razočaranje (1 Kr, 19) te vidjeli kako je kod obnove Jeruzalema došlo do izrugivanja te inicijative na koje se Nehemija nije obazirao (Neh 2, 17-19).
Postalo nam je jasno kako se Ilija iz osjećaja razočaranosti ponovo vratio poslanju da ide u Damask kako bi nastavio biti prorok.
Nakon pauze imali smo rad u grupama, u kojima smo izmijenili iskustva o takvim situacijama.
Nakon toga smo imali vježbu-meditaciju u prirodi koja nam je posvijestila blizinu Božju i dala usmjerenje.
U nedjelju smo razgovarali o inicijativama Kursilja te je tako bilo predloženo da se održi zajednički Kursiljo za više biskupija, da poput nas organiziraju cijelodnevnu molitvu na razini cijele Autrije te da se umreže sve biskupije na jednoj zajedničkoj internetskoj stranici.
Na kraju vikenda naši prijatelji iz Kursilja u Austuriji otvorenih su usta i s nevjericom u očima slušali o radu i plodovima Kursilja u Hrvatskoj.

Podijelite objavu

Skip to content