Search
Close this search box.

Iskustvo i osvrt na krizmanički tečaj u Župi sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj (08.-10.03.2024.)

Ovaj vikend 08.-10.03.2024. godine održan je krizmanički tečaj u Župi sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj. U petak nakon dugog izlaženja iz gužve u Zagrebu i po dolasku snalaženja po mjestu, tečaj je krenuo za 15 zbunjenih, ali radoznalih krizmanika. Vlč. Andrija Vrane nam je temom “Tko sam ja?” približio i podsjetio nas kako smo jedinstveni i dragocjeni.

Nakon upoznavanja u grupama, temu “Traganje za vrijednošću” imao je Šimun Klepo. U svojoj temi govorio je u kojim stvarima se tražio, kako je on kroz svoj život pronalazio Boga i kako Mu je otvorio vrata srca. Tečaj je završio malom grupom te večernjom molitvom. Subota je počela pjesmom Bože moj, što je jutro koju su svirali Šimun i jedna krizmanica. Temom “Milost” Vlč. Andrije uveo nas je u temu “Kršćanski život je drugačiji” Marije Novak koja je posvjedočila kako je njezin život bio prije i nakon što se približila Bogu te kako ona dan danas gradi svoju vjeru i odnos s Njim. Nakon razgovora u grupama, u pauzi za okrjepu mogli smo se podružiti s mladima te ih još bolje upoznati izvan same grupe.

Temu “Čistoća” te koji su plodovi hodanja u čistoći posvjedočili su nam bračni par Hrvoje i Marijana Brčić. Nakon ovih tema i grupa uslijedio je ručak koji su krizmanici, ali i animatori jedva dočekali. Igrama nas je Šimun vratio u djetinjstvo te nismo htjeli da prestanu. Vlč. Andrija je temom “Sakramenti” podsjetio koliko je svaki sakrament važan na svoj način i približio im sakrament Svete Potvrde koji će uskoro primiti. Za kraj, Joško Martinec je temom “Zapreke i kralježnica” govorio tko mu je tijekom njegovih teških trenutaka u životu bio oslonac i kome je on danas oslonac.

Nakon rada u grupama uputili smo se u bogoslužni prostor na Svetu Ispovijed koju smo uveličali pjesmama. Poslije Ispovijedi bila je pauza gdje su se animatori i krizmanici otišli odmoriti te su se navečer svi vratili na Svetu Misu s biskupom Vladom Košićom gdje su se obilježile Pučke misije u Župi nakon 1961. godine.

U nedjelju smo krizmanike razbudili pjesmom “Daj nam svima Duha Svog” koja je bila uvod u temu “Duh Sveti” Vlč. Andrije te uvod u temu Antonie Rihtarić “Apostolat” gdje nam je posvjedočila gdje je ona sve apostol u ovom svijetu te je usporedila Duha Svetoga sa svadbom gdje prvi u koloni vodi na pravi put kojeg svi slijede jer zna najbolje kao i Duh Sveti. U grupama su krizmanici pisali pisma roditeljima u kojem su najviše zahvalili što ih imaju kao roditelje te su ih čuvali do sastanka s njima. Uslijedila je Sveta Misa s narodom koju je predslavio pater Zvonko Vlah te nakon nje bio je sastanak s roditeljima. Na licima krizmanika je bila radost i osmijeh, a onda kasnije je to isto bilo i na licima roditelja.

Tečaj je završio fotografiranjem te druženjem i brisanjem suza radosnica animatora i krizmanika.

Marija Novak

Dojmovi sudionika:
Naucila sam kako se pribliziti vjeru, da nas Bog nikada nece ostaviti i da je Isus uvjek uz nas.
Tema animatora Joška dala mi je neki poseban osjećaj da Bog zapravo čuva svakog od nas

Podijelite objavu

Skip to content