Search
Close this search box.

Nekoliko crtica s Krapnja 2013

Prvi srednjoškolski termin na Krapnju održao se od 06. do 13. srpnja. Bilo je mladih iz Zagreba, Varaždina, Sv. Martina na Muri, Splita, Zadra i dragog nam Posušja. Fasciniralo me zapravo kako su se već iduće jutro kod doručka sprijateljili. Ali prije svega, mladi su imali otvorena srca, otvorena srca za Isusa, a onda i jedni za druge.

Na dojmovima mnogi su istaknuli ljepotu sv. Mise, klanjanje, a onda i teme. Naglašavali su mir i ljepotu krajolika, ali i super ekipu što se tiče animatora. Čini mi se da je svaki od njih bio u razgovoru sa svećenicima (vlč. Andrija, vlč. Zoran, vlč. Petar) i mnogi mladi su kasnije istakli ljepotu sv. Ispovijedi, dok je jedna djevojka rekla: „Ovdje sam po prvi put osjetila onu lakoću o kojoj svi pričaju nakon sv. Ispovijedi. Doista se osjećam kao da mi je pao kamen sa srca.”

Na drugom srednjoškolskom terminu okupilo se 70tak mladih iz Garešnice, Ogulina, Zadra, Zagreba, Bjelovara, Varaždina… Vlč. Andrija Vrane, mons. Antun Sente ml. i rektorica Marina Šoljić sa suradnicima pripremili su program prilagođen potrebama i dilemama mladih te se nakon tema o odnosima u obitelji, problemima u komunikaciji, prijateljstvu, zaljubljivanju, čistom hodanju, traženju lica Gospodnjeg, vjeri, pozivu i poslanju moglo u grupama progovoriti o vlastitim iskustvima, problemima i mogućim rješenjima. Često se moglo osjetiti oduševljenje mladih za Krista, čežnja za Njegovim Duhom, potreba za zajednicama okupljenim oko Njega – zato molimo da se male prijateljske zajednice čim prije osnuju na njihovim župama.
Svećenici su bili dostupni 24h sata na dan, i dalo se vidjeti da su gotovo neprestano razgovarali i ispovijedali. Zaista, sudionici su mogli doživjeti da se njihova riječ čuje i mnogi su, pred kamerama i ekipom HRT-a koja nas je posjetila u četvrtak, mogli posvjedočiti da im je Emaus duhovni dom, mjesto gdje su svoji na svome, prihvaćeni i ljubljeni. Mnogi su istakli iskustvo poslijepodnevne šutnje, koja nam je omogućila da jasnije čujemo sebe, Njegov glas i da uočimo ono od čega nas buka svijeta odvlači. Jutarnje i večernje molitve, te klanjanje nastojali su nam približiti kako nas Bog gleda. Taj Božji pogled bio je vidljiv u očima sudionika kroz susrete, razgovore, sportske igre, zajednički rad a posebno kroz akciju betoniranja postolja za kip sv. Josipa koji će biti postavljen u šumi do jeseni 
Možda se Božji pogled najjasnije očitovao na balu anđela gdje smo jedni druge obasipali malim znacima pažnje i velikim zagrljajima. Čak i sam rastanak i završni dojmovi bili su proslava Njegove ljubavi, kroz suze i smijeh, a poglavito nadu da ćemo sve plodove koje smo na Krapnju ubrali rasaditi po cijeloj domovini.

U prvom tjednu za studente i radničku mladež sudjelovalo je oko 90 mladih iz cijele Hrvatske, a bilo ih je i iz Bosne i Hercegovine. Sigurnom rukom i blagim pogledom vodila nas je rektorica Katarina Bunić. Animatori tjedna ostavili su svoje srce u radu u grupama i svoju priču s Isusom podijelili svima. Duh Sveti doticao je srca mladih kroz djelovanje u životima ovih ljudi: „Vjera ljubavlju djelotvorna˝, „Ideal˝, „Brak – poziv˝, „Zahvaljivanje˝, „Iz tame u svijetlost˝, „Molitva˝, „Božja volja˝, „Buntovnica s razlogom˝.
Svojim prisustvom blagoslovila su nas dvojica svećenika, velečasni Andrija Vrane, naš stup, oslonac i duhovni otac, te velečasni Domagoj Matošević, koji „diše” s nama mladima. Njegova tema „Divlji čovjek” govorila je o dostojanstvu muškarca i njegovoj pravoj i pomalo zaboravljenoj ulozi u današnjem svijetu. Gospodin Ivica Relković, gost predavač, svojom temom „Smisao patnje” uzdrmao je i mnoge i potaknuo nas da donesemo ODLUKU svoga života – u potpunosti predati svoj život Gospodinu! Zahvaljujemo mu na njegovoj knjizi „Dva dječaka tri prijatelja” kojom nas je sve darivao. Zadnje veče dečki su nas iznenadili i izveli nam mali koncert prave klapske pisme koja je unijela neku posebnu milinu i veselje. Mise uz more, svaka molitva na drugom mjestu i na drugačiji način, bogatstvo prirode, klanjanje uz pjesmu koja nikad ne završava, međusobni razgovori, osluškivanje Boga u tišini, hlad šume, zajednički obroci, radna akcija, sve su to predivni načini slavljenja Boga kroz radost kršćanskog zajedništva koje nam Kursiljo i Krapanj svake godine pružaju. Najveći je dar ovih blagoslovljenih sedam dana bio spoznavati i otkrivati pravoga sebe kroz Njega.

U drugom tjednu za studente i radničku mladež okupilo se 90 mladih iz Hrvatske i BiH. Većinu grupe činila je radnička mladež, tako da se od upoznavanja prve večeri osjetila zrelost sudionika i njihova žeđ za Ocem, spremnost na razgovore i otvorenost, kao i na osmijehe, humor i veselje 
Dotaknule su nas razne teme: „Tko sam ja?” od vlč. Andrije, Ivica Relković s temom „Smisao patnje” i svjedočanstvom svojih logoraških dana za vrijeme domovinskog rata. Suradnici su svjedočili s temama: „Isus i ja”, „Gospodin me oblikuje”, „Iz tame u svjetlost”, „Prijateljstvo”, „Pitanja i odluke”, „Zahvaljivanje” , „Božja providnost”.
O. Viktor Grbeša nam je govorio o psihologiji i vjeri: teologiji slušanja, međuljudskim odnosima, kako zavoljeti sebe, odnosu roditelja i djece, odnosu muškarca i žene te savjetima što bi muškarac odnosno žena trebali činiti jedno za drugo. Zadnja tema je izazvala najveću pažnju i potaknula zanimljive razgovore među sudionicima.
Vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, nas je poticao na promišljanje svojim nadahnutim propovjedima i razgalio srca prebiranjem po žicama gitare.
Tjedan je na poseban način obilježio blagdan Gospe od Anđela. Sudjelovali smo u župnoj procesiji s barkama po moru, što je za mnoge od nas bilo prvo takvo hodočašće.
Dani su bili ispunjeni razgovorima, upoznavanjem, šutnjom, molitvom, slavljenjem Gospodina, druženjima, pjesmom i plesom. Dečki su nam bili vrlo raspjevani i puni ideja pa su nas iznenadili klapskim koncertom u utorak. Djevojke su s osmjehom na licu prihvatile ovaj poklon 
Subotnja večer bila je rezervirana za bal anđela koji je protekao u znaku recitacija, predstave, pjesme i presretnih lica sudionika. Zahvalnost dragom Bogu mogla se osjetiti u zraku.
Kako bismo vam najbolje prenijeli atmosferu tjedna donosimo nekoliko dojmova sudionika:
• „Tolika koncentracija ljubavi i radosti na jednom mjestu se ne može bilo gdje naći. Svi smo puni mana, ali kada ti netko na tvoju pogrešku odgovori blagošću, to te totalno oboruža.”
• „Boravak ovdje mi je pružio odmor i mir, godišnji odmor s Bogom je sve što sam htjela od ovoga ljeta. Promijenio mi se puls, usporeniji je i tiši. Uronjenija sam u molitvu, sabranija. Mozak mi više ne bruji i ne proizvodi toliko nebitnih informacija.”
• „Posebno me dotaknula tišina koja mi je oduvijek bila preteška. Bogu hvala, ovaj tjedan sam imala puno vremena za traženje te tišine. I našla sam je. Napisala sam i prvo pismo Isusu. Nisam ga znala adresirati, ali sam, na kraju ovog tjedna, sigurna da će ga pročitati. Možda već je.”
Zahvalni našem dragom Ocu što nam je darovao ovaj susret, željno iščekujemo novi!

Na Krapnju je od 11.08. do 17.08. po prvi puta u punom kapacitetu održan tjedan duhovne obnove za mlade bračne parove i neoženjene/neudane. Najvidljivija posebnost ovog krapanjskog termina je bio cvrkut, igranje i trka preko 30 djece mlađih od 10 godina koja su stvorila posebnu prigodu za razmatranje Isusovih riječi: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.”
Uz duhovno vodstvo vlč. Andrije Vrane, vlč. Stjepana Najmana i vlč. Ivana Raka sa svakodnevnim slavljenjem Euharistije i prilikama za sakrament pomirenja, program su činile i dvije teme dnevno među kojima su bile zastupljene i teme prilagođene mladim obiteljima i svjedočanske teme upućene svima. Posebno bogatstvo za obitelji i one koji osjećaju bračni poziv donijela je obitelj Hodžić s temama: „Odgovorno roditeljstvo i nove dimenzije ljudskog začeća˝, „Duhovni pristup rađanju˝, „Dojenje i duhovnost˝, „Prenatalna komunikacija i masaža novorođenčadi˝. Dojmovi sudionika svjedoče o potrebi što više ovakvih susreta: „Za mene i moju suprugu od 1-100 –> 100, bez pretjerivanja, vrlo znanstveno potkrijepljena predavanja praćena primjerima i iskustvima te natopljena smislom svega – Božjom ljubavi. Za nas dvoje je ovo zaista došlo u najboljem mogućem trenutku i na tome sam svima uključenima beskrajno zahvalan.˝

 

Podijelite objavu

Skip to content