Osvrt na 1. srednjoškolski termin na Krapnju (19.06. – 26.06.2021.)

Prvi srednjoškolski termin započeo je 19.6.2021. nakon vožnje busom i dolaska u Brodaricu ugledali smo Krapanj. Po dolasku na Krapanj naše tete kuharice i vlč. Andrija dočekali su nas s večerom i sv. misom, nakon čega je uslijedilo upoznavanje.

Nedjelju ujutro započeli smo sv misom, a zatim je vlč. Andrija nam održao temu Tko sam ja?, koja nas je osvijestila o tome da je svatko od nas original uslijedio je rad u grupi. Okrijepili smo se ručkom, a zatim smo druženje nastavili na plaži i u šumi. Poslijepodne smo slušali temu Traganje za vrijednošću koju je imala Roberta Špoljar, nakon čega je uslijedio vrlo dojmljiv i produktivan rad u grupi. ostatak dana smo proveli također u međusobnim druženjima i razgovorima.

Ponedjeljak smo započeli jutarnjom molitvom, nakon čega je uslijedila tema Kršćanin u svojoj Crkvi koju nam je svjedočila Petra Pavlović, nakon teme smo imali rad u grupi, zatim smo imali opcionalnu krunicu na kojoj je bio veliki broj sudionika što je bilo iznenađujuće s obzirom da je krunica bila opcionalna, a dan smo završili sv. misom.

S obzirom da smo ponedjeljak završili sv. misom, utorak smo započeli sv. misom, zatim smo imali turnir u odbojci i nogometu. Poslije turnira, gdje se osjetilo zajedništvo sudionika kako u odbojkaškim, tako i u nogometnim timovima, zajedništvo se moglo osjetiti i među navijačima. Kako je to kršćanski život drugačiji govorila nam je Magdalena Orehovac, opcionalnu krunicu molili smo kod Gospe Lurdske i naravno imali smo tu i druženje i odmor, a potom su nam o Predbračnoj čistoći svjedočili Josipa Rihtarić i Ante Tripalo, nakon čega smo mogli postavljati  pitanja koja su nas zanimala o toj temi, a Josipa i Ante su odgovarali. Navečer smo svi zajedno gledali utakmicu Hrvatska-Škotska, na kojoj se osjetila radost, te zajedničko navijanje. Dan smo završili večernjom molitvom.

Srijedu smo započeli sv. misom, nakon čega nam je Tena Pavlović svjedočila o svojem Produbljivanju, nakon kupanja i ručka fra Mate Kolak uveo nas je u šutnju, šutnja je trajala osam sati, a tokom šutnje na raspolaganje za razgovor i ispovijed onima koji su bili u potrebi stavili su se vlč. Andrija i fra Mate. Šutnju smo završili klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u koje je vodio fra Mate i bilo je stvarno posebno, imali smo priliku dotaknuti Presveto u pokaznici što je bilo dirljivo i osobno nikada prije to nisam doživjela, te smo klanjanjem završili još jedan dan.

S obzirom da je „rad-radost“ rekao bi vlč. Andrija, upravo tako smo nakon doručka započeli s četvrtkom, tokom radne akcije koja nas je sve još više zbližila vidjelo se kako je sudionicima se svidjela naša radna akcija.  Naravno nakon rada je uslijedio odmor i kupanje, zatim kava s duhovnikom gdje smo mogli postavljati razna pitanja fra Mati i na njih smo dobili odgovore koji su bili jako zanimljivi, uslijedio je ručak, pa još malo odmora i kupanja, a nakon toga i tema Zapreke i kralježnica koju je svjedočila Petra Palijan. Večernjom misom i karaokama gdje smo se zabavili i nasmijali, a zatim večernjom molitvom završili smo naš peti dan na Krapnju.

Petak smo započeli zajedničkom jutarnjom molitvom na molu, a zatim je došao red i na zadnju temu koja se zove Apostolat, a svjedočio nam ju je Nikola Validžić, te tako ukazao sudionicima kako dalje i gdje mi sami možemo biti apostoli na svojim životnim putovima. Poslije ručka i odmora uslijedili su dojmovi, gdje su sudionici rekli da smo ispunili i više od njihovih očekivanja, te podijelili koji su im bili najljepši dijelovi ternina a tu su se našli radovi u grupi, klanjanje, svjedočanstva i ostalo. Misom uz zalazak sunca s pogledom na more u Cezareji, predslavio je vlč. Andrija i ta misa je stvarno bila jako dojmljiva, jer nam je vlč. Andrija ukazao da je Sunce u zenitu najljepše za gledanje, ali i najteže za gledati. Poslije mise došao je red i na bal anđela gdje smo saznali tko je kome bio anđeo, a tko štićenik, nakon bala otišli smo se družiti jedni s drugima i tako smo je došla naša zadnja večer na Krapnju.

Došli smo i do subote, našeg zadnjeg dana na Krapnju kojeg smo kao i većinu ostalih dana započeli sv. misom, zatim smo doručkovali i otišli spremiti svoje stvari za povratak našim kućama, a zatim je uslijedilo polako odlaženje onih koji su išli osobnim prijevozom što je uvijek jako dirljivo, jer vrijeme rastanka svima teško pada pa su tu neki pustili i pokoju suzu. Naše putovanje prema brodiću i prema obiteljima, u našim organiziranim autobusima nije nedostajalo radosti, pjesme, veselja, ali i molitve, te smo do Zagreba u busu imali uglavnom zabavnu atmosferu uz gitaru. Ekipa iz Zagreba svoje putovanje je završila ispred Lisinskog, a Varaždinci su nakon što smo se svi skupa pozdravili produžili autobusima prema Varaždinu.

Naravno neka imena su ostala nespomenuta, a to je ime našeg rektora Krešimira Percele koji je okupio i vodio cijeli termin, i Šimuna Klepe koji je bio tehničar i ulijetao gdje god je trebao par slobodnih ruku.

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content