Osvrt na 1. srednjoškolski termin na Krapnju (19.06. – 26.06.2021.)

Prvi srednjoškolski termin započeo je 19.6.2021. nakon vožnje busom i dolaska u Brodaricu ugledali smo Krapanj. Po dolasku na Krapanj naše tete kuharice i vlč. Andrija dočekali su nas s večerom i sv. misom, nakon čega je uslijedilo upoznavanje.

Nedjelju ujutro započeli smo sv misom, a zatim je vlč. Andrija nam održao temu Tko sam ja?, koja nas je osvijestila o tome da je svatko od nas original uslijedio je rad u grupi. Okrijepili smo se ručkom, a zatim smo druženje nastavili na plaži i u šumi. Poslijepodne smo slušali temu Traganje za vrijednošću koju je imala Roberta Špoljar, nakon čega je uslijedio vrlo dojmljiv i produktivan rad u grupi. ostatak dana smo proveli također u međusobnim druženjima i razgovorima.

Ponedjeljak smo započeli jutarnjom molitvom, nakon čega je uslijedila tema Kršćanin u svojoj Crkvi koju nam je svjedočila Petra Pavlović, nakon teme smo imali rad u grupi, zatim smo imali opcionalnu krunicu na kojoj je bio veliki broj sudionika što je bilo iznenađujuće s obzirom da je krunica bila opcionalna, a dan smo završili sv. misom.

S obzirom da smo ponedjeljak završili sv. misom, utorak smo započeli sv. misom, zatim smo imali turnir u odbojci i nogometu. Poslije turnira, gdje se osjetilo zajedništvo sudionika kako u odbojkaškim, tako i u nogometnim timovima, zajedništvo se moglo osjetiti i među navijačima. Kako je to kršćanski život drugačiji govorila nam je Magdalena Orehovac, opcionalnu krunicu molili smo kod Gospe Lurdske i naravno imali smo tu i druženje i odmor, a potom su nam o Predbračnoj čistoći svjedočili Josipa Rihtarić i Ante Tripalo, nakon čega smo mogli postavljati  pitanja koja su nas zanimala o toj temi, a Josipa i Ante su odgovarali. Navečer smo svi zajedno gledali utakmicu Hrvatska-Škotska, na kojoj se osjetila radost, te zajedničko navijanje. Dan smo završili večernjom molitvom.

Srijedu smo započeli sv. misom, nakon čega nam je Tena Pavlović svjedočila o svojem Produbljivanju, nakon kupanja i ručka fra Mate Kolak uveo nas je u šutnju, šutnja je trajala osam sati, a tokom šutnje na raspolaganje za razgovor i ispovijed onima koji su bili u potrebi stavili su se vlč. Andrija i fra Mate. Šutnju smo završili klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u koje je vodio fra Mate i bilo je stvarno posebno, imali smo priliku dotaknuti Presveto u pokaznici što je bilo dirljivo i osobno nikada prije to nisam doživjela, te smo klanjanjem završili još jedan dan.

S obzirom da je „rad-radost“ rekao bi vlč. Andrija, upravo tako smo nakon doručka započeli s četvrtkom, tokom radne akcije koja nas je sve još više zbližila vidjelo se kako je sudionicima se svidjela naša radna akcija.  Naravno nakon rada je uslijedio odmor i kupanje, zatim kava s duhovnikom gdje smo mogli postavljati razna pitanja fra Mati i na njih smo dobili odgovore koji su bili jako zanimljivi, uslijedio je ručak, pa još malo odmora i kupanja, a nakon toga i tema Zapreke i kralježnica koju je svjedočila Petra Palijan. Večernjom misom i karaokama gdje smo se zabavili i nasmijali, a zatim večernjom molitvom završili smo naš peti dan na Krapnju.

Petak smo započeli zajedničkom jutarnjom molitvom na molu, a zatim je došao red i na zadnju temu koja se zove Apostolat, a svjedočio nam ju je Nikola Validžić, te tako ukazao sudionicima kako dalje i gdje mi sami možemo biti apostoli na svojim životnim putovima. Poslije ručka i odmora uslijedili su dojmovi, gdje su sudionici rekli da smo ispunili i više od njihovih očekivanja, te podijelili koji su im bili najljepši dijelovi ternina a tu su se našli radovi u grupi, klanjanje, svjedočanstva i ostalo. Misom uz zalazak sunca s pogledom na more u Cezareji, predslavio je vlč. Andrija i ta misa je stvarno bila jako dojmljiva, jer nam je vlč. Andrija ukazao da je Sunce u zenitu najljepše za gledanje, ali i najteže za gledati. Poslije mise došao je red i na bal anđela gdje smo saznali tko je kome bio anđeo, a tko štićenik, nakon bala otišli smo se družiti jedni s drugima i tako smo je došla naša zadnja večer na Krapnju.

Došli smo i do subote, našeg zadnjeg dana na Krapnju kojeg smo kao i većinu ostalih dana započeli sv. misom, zatim smo doručkovali i otišli spremiti svoje stvari za povratak našim kućama, a zatim je uslijedilo polako odlaženje onih koji su išli osobnim prijevozom što je uvijek jako dirljivo, jer vrijeme rastanka svima teško pada pa su tu neki pustili i pokoju suzu. Naše putovanje prema brodiću i prema obiteljima, u našim organiziranim autobusima nije nedostajalo radosti, pjesme, veselja, ali i molitve, te smo do Zagreba u busu imali uglavnom zabavnu atmosferu uz gitaru. Ekipa iz Zagreba svoje putovanje je završila ispred Lisinskog, a Varaždinci su nakon što smo se svi skupa pozdravili produžili autobusima prema Varaždinu.

Naravno neka imena su ostala nespomenuta, a to je ime našeg rektora Krešimira Percele koji je okupio i vodio cijeli termin, i Šimuna Klepe koji je bio tehničar i ulijetao gdje god je trebao par slobodnih ruku.

Podijelite objavu

Skip to content