Search
Close this search box.

Osvrt na 3. srednjoškolski termin na Krapnju (20.8. – 27.8.2022.)

Te subote, 20.08., krenuo je još jedan, treći po redu, srednjoškolski termin za kojim su mnoga srca čeznula. Uz brojne zapreke, kašnjenja i gužve do večeri su se svi okupili, a sudionike su dočekali rektorica Antea Kvesić i 12 animatora, Marija Šimunić, Silvija Šoštarić, Petra Pavlović, Tena Pavlović, Katarina Nika Pernar, Ana Dumić, Dora Puklin, Lucija Marija Bilić, Karlo Mitrović, Vjekoslav Bambir, Ivan Ilčić i Luka Pintar. Uz rektoricu i animatore te mnogobrojne sudionike posebnu snagu ovom terminu dalo je čak pet svećenika, vlč. Andrija Vrane, vlč. Tomislav Šagud, vlč. Lovro Biškup, vlč. Dominik Cestar i vlč. Ante Bojanić, koji su uvijek bili izrazito srdačni i dostupni za ispovijed, razgovor i druženje. Nakon što su se svi smjestili, animatori su te večeri posluživali večeru, a nakon je uslijedila prva Sveta Misa održana u Betaniji koju je predvodio vlč. Dominik Cestar. Nakon Svete Mise slijedilo je upoznavanje (na kojem smo već slavili rođendane), a nakon kojeg je već prve večeri sudionike bilo teško poslati na spavanje 😊.

Nedjelja, 21.08., je započela Svetom Misom koju je predvodio vlč. Lovro Biškup, a nedugo nakon održana je i prva svećenička tema, Tko sam ja?, koju je imao vlč. Andrija Vrane. Nakon prve teme sudionici su raspodijeljeni u grupe koje su bile nazvane po imenima hrvatskih bendova te su animatori sa svojim sudionicima razmišljali o bezgraničnoj ljubavi koju Bog ima za sve nas, o originalnim ribama koje plivaju u moru Božje ljubavi. Nakon prvog rada u grupi uslijedilo je i prvo veće slobodno vrijeme uronjeno u brojne osmijehe, zagrljaje, pjesme i druženje. Prvu laičku temu, Traganje za vrijednošću, održao je animator Luka Pintar. Nakon njegove teme uslijedio je rad u grupi gdje se razmatralo o potrazi čovjeka za samim sobom i o predivnoj snazi Božje utjehe. Večer je bila provedena u igrama, vrlo smiješnim i zanimljivim izazovima koje su osmislile animatorice Katarina Nika i Petra. Cijeli dan bio je okrunjen večernjom molitvom tijekom koje je svaka osoba postajala anđeo izvlačeći svog štićenika te zahvalom za sve milosti koje su se tog dana izlile na nas.

Ponedjeljak, 22.08., je započeo Svetom Misom koju je predvodio vlč. Tomislav Šagud upoznajući nas dublje s vjerom, ufanjem i ljubavlju, a nedugo nakon održao je i drugu svećeničku temu o Milosti  –  pomoći koju nam Bog u životu daje da bismo mogli živjeti kao Njegova djeca. Vrijeme do druge laičke teme provedeno je u uživanju i druženju uz pjev cvrčaka i miris mora u kojem su se mnogi i opustili. Drugu laičku temu, Kršćanin u svojoj Crkvi, imao je animator Karlo Mitrović koji je ostalima dao predivan poticaj da u grupama razgovaraju o Božjim zahvatima u njihovim životima. Nakon završenih radova u grupi animatori i sudionici brzo su otrčali na odbojkaški teren gdje su brojne ekipe u velikoj radosti i pjesmi odmjerile svoje snage na turniru u odbojci. Na kraju dugog i ispunjenog dana zasjala je večernja molitva posvećena Blaženoj Djevici Mariji Kraljici kojom je bio zaključen i ovaj blagoslovljeni dan.

Utorak, 23.08., je započeo slavljenjem Svete Mise koju je predvodio vlč. Ante Bojanić upoznajući nas dublje sa sakramentom pomirenja. Ne treba zaboraviti istaknuti kako je to jutro, kao i svako drugo, animator Vjekoslav osim o duhovnoj formi vodio računa i o onoj fizičkoj te je svako jutro trčao krugove po otoku sa svojim ranoraniocima. Treću po redu laičku temu, Kršćanski život je drugačiji, održala je animatorica Ana Dumić koja nam je približila misao kako nas je Bog htio i kako smo mu potrebni upravo tu gdje jesmo te smo s tim poticajem u tišini otišli u svoje grupe. U radosti, neki naime na odbojkaškom terenu, neki u moru, neki pišući pisma u Kani, neki uz gitaru i pjesmu, neki moleći krunicu koju je predvodila animatorica Tena (ne samo toga dana), dočekali smo četvrtu laičku temu. Supružnici Karla i Alen Vodopija održali su preko zooma temu predbračne čistoće pričajući o čovjekovoj čežnji za potpunom, bezuvjetnom ljubavlju nakon koje su uz svećenike bili na raspolaganju za odgovaranje na mnoga anonimna pitanja. Večer smo proveli zabavljajući se na pub kvizu i ostvarujući iznimno dobre rezultate. I ovaj dan završili smo večernjom molitvom te smo uronjeni u zadobiveni mir otišli na počinak.

Iako to prethodno nisam navodila, svako jutro, oni najpospaniji, imali su predivna buđenja uz animatora Ivana koji ih je svako jutro budio pjesmom uz ukulele. Tako je bilo i u srijedu, 24.08., na dan Svetog Bartola. Nakon buđenja uslijedila je Sveta Misa koju je predvodio vlč. Lovro Biškup progovarajući o osobi Isusa Krista. Nakon kratkog slobodnog vremena uslijedila je još jedna laička tema, Produbljivanje, koju nam je približila animatorica Tena Pavlović. Još jednom, animatori su sa svojim sudionicima, potaknuti Teninim svjedočanstvom, otišli na rad u grupi gdje su među sobom svjedočili na koje načine Boga čuvaju u svojim životima. Tog popodneva vlč. Ante Bojanić uveo nas je u šutnju. Ona je za mnoge bila posebno iskustvo u kojem su razmatrajući i moleći se, primajući sakrament pomirenja te družeći se jedan na jedan s Gospodinom osjetili Njegovu čežnju za nama i ljubav koju ima za sve nas. U šutnji smo proveli i večeru čitajući Sveto Pismo te smo ovaj poseban dan završili klanjanjem koje je predvodio vlč. Tomislav Šagud.

Četvrtak, 25.08., je započeo drukčije u odnosu na ostale dane, započeo je molitvom na molu koju je predvodio vlč. Lovro Biškup. Nakon što smo primili silnu snagu u jutarnjem susretu s Gospodinom odvažili smo se na radnu akciju. Prionuli smo na posao koji su nam olakšavali predivni razgovori, pjesme i osmijesi te je u svoj toj radosti dosta brzo bio i završen. Popodne je na red došla šesta laička tema, Zapreke + Kralježnica, koju je posvjedočio animator Vjekoslav Bambir potičući nas na razmišljanje o zaprekama koje nas priječe da dođemo do Boga. Nakon rada u grupi uslijedila je zanimljiva duhovna kava na kojoj su bila postavljana mnogobrojna anonimna pitanja našim svećenicima o raznim temama. Te posebne večeri misu je u Cezareji predvodio vlč. Dominik Cestar ističući važnost Svete Mise, molitve, ispovijedi, naglašavajući ih kao načine kojima možemo hodati Božjim stazama. Uz obilje pjesme, veliko zajedništvo te ljepotu prirode koja je vidno slavila Boga zajedno s nama svatko od nas primio je pojedinačni mladomisnički blagoslov. Četvrtak smo završili neplaniranim karaokama na kojima su brojni sudionici i animatori pokazali svoje pjevačke i zabavljačke vještine.

Petak, 26.08., je započeo Svetom Misom koju je predvodio vlč. Tomislav Šagud pričajući o snazi i sili Duha Svetoga. Toga jutra animatorica Dora Puklin održala je posljednju temu, Apostolat + mi i svijet. Nakon njenog svjedočanstva sudionici su sa svojim animatorima otišli na posljednji rad u grupi razmatrajući o Božjem pozivu na djelovanje upućenom svima nama. Nakon rada u grupi slobodno vrijeme, kao i svako drugo, bilo je provedeno u predivnim susretima, šetnjama, razgovorima, zabavi i pjesmama. Tog popodneva uslijedili su dojmovi koji su bili protkani šarolikim emocijama, ponajprije zahvalnošću što smo svi dobili priliku okusiti ljepotu Kristove ljubavi. Posljednja večer ovog bogatog termina provedena je na Balu anđela. Bal je bio otvoren skečevima koje su priredili animatori i njihove grupe, a nastavljen je posebnim događajem – otkrivanjem tko je kome bio anđeo, tko je za koga posebno molio i poklanjao mu pažnju kroz pisma i ostale male znakove pažnje. Ova posljednja večer trajala je malo duže od ostalih, ali je po pitanju radosti, ljubavi i zajedništva bila poput ostalih, potpuno ispunjena.

Svanula je i posljednja subotnja zora, 27.08., dan Svete Monike kojeg smo započeli Svetom Misom koju je kao i sve druge Svete Mise animirao naš predivan slavljenički tim, a ovu je predvodio vlč. Ante Bojanić. Nakon Svete Mise i doručka brzo smo prionuli na spremanje. Šećući se prema brodu srca su bila ispunjena paletama raznih emocija, pali su brojni zagrljaji, ali i pokoja suza. Uz uzvike, mahanja i predivne riječi nekolicina animatora i rektorica skakali su u more pozdravljajući svoje prijatelje, uz obostrane želje da se Ljubav primljena u ovih tjedan dana nikada ne izgubi.

Lucija Marija Bilić

“Poseban događaj koji mi se posebno urezao u ovaj tjedan je sveta ispovijed koja me promijenila i dala novu šansu da živim kvalitetno i ispravno. Kući s Krapnja ću ponijeti novog sebe, punog Duha Svetoga. Također ću ponijeti ispravniji pogled na neke stvari u mom životu. Posebno sam zahvalan na svetoj ispovijedi jer imam osjećaj da sam se ponovno rodio, dobio drugu šansu, a taj osjećaj je neopisivo lijep. Također uz ispovijed kvalitetan razgovor sa svećenikom.”

 

“Kada me Bog u Crkvi očistio od patnje radi teškog životnog događaja te mi nakon toga pokazao da je čuo moje molitve i vidio moje suze. Kući s Krapnja ću ponijeti nove odluke, jaču vjeru u Krista, nova prijateljstva i poznanstva i jedno predivno novo iskustvo i mir. Posebno sam zahvalna na uslišanoj molitvi i danu šutnje koji me potaknuo na to da molim Duha Svetoga za inspiraciju za pisanje te sam na kraju tu inspiraciju i dobila i to više puta.”

 

“Najviše mi se urezala šutnja jer sam shvatila koliko su „stvari“ oko mene lijepe. Mislim da bi svi to trebali prakticirati jer u užurbanom načinu života (koji većinom živimo svi) često izgubimo smisao/pogled na svijet. To mi je pomoglo da promijenim pogled na sve oko mene. Sa Krapnja ću ponijeti nove lijepe uspomene i nova prijateljstva. Ponijet ću i vedriji, entuzijastičniji duh 😊 Na ispovijedi i razgovorima. Ispovijed me približila Bogu i dopustila mi da ponovno progledam. Razgovori su me poticali da se suočavam sa određenim problemima u životu”

Podijelite objavu

Skip to content