Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Bazilici Srca Isusova, Zagreb

7. i 8. svibnja održan je Mali tečaj kršćanstva za krizmanike u župi Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu. Tečaju se odazvalo oko 40ak krizmanika. Iskustvo radosnog kršćanstva mladima su nastojali prenijeti: Kristina Medenjak, Josip Biočić, Matija Vojvodić, Anita Bambir, Luka Kapitanić, Krunoslav Bambir, Ilka Zadro, Katarina Pučić i rektorica tečaja Josipa Čabraja. Svećeničke teme na njima blizak način prenio je župnik vlč. Ivan Matić. 

Vlč. Ivan održao je prvu temu „Tko sam ja“, s kojom je započeo tečaj te je održao za krizmaničke tečajeve već nama poznate teme „Duh Sveti“ i „Sakramenti“. Prva laička tema je bila „Traganje za vrijednošću“ suradnice Kristine. Katarina je posvjedočila o svom iskustvu Boga kroz zajedništvo s bližnjima. Matija je mladima govorio o tome kako je kršćanski život drugačiji s naglaskom na slavu i nedaće koje ona donosi, a Ilka je zaključila tečaj u subotu s temom „Mi i svijet“. U nedjelju su Anita i Luka posvjedočili o otajstvu čistoće. Subotnje smo druženje završili Euharistijskim slavljem, dok smo nedjeljno tako započeli. Nakon nedjeljne mise imali smo priliku pogledati i poslušati program župnih prvopričesnika namijenjen obilježju Majčina dana.
Uz ozbiljne teme bilo je vremena za pjesmu, igre filmiće i kviz koji im se posebno dojmio jer su nagrada bili kikići. Pjevanje je bilo omiljeni dio te su mnogi u dojmovima izrazili želju za priključivanje u zbor. Mladima se posebno svidjelo povlačenje užeta, u kojem su, za čudo, djevojke pobijedile. Na kraju vikenda animatori su zaključili da se uvijek trud i plodovi vide tek na kraju tečaja, kako na radosnim licima mladih tako i u dojmovima u kojima su iznijeli svoje doživljaje dva dana provedenih s Bogom. Donosimo neke od njih:

  • Drugačije gledam na svijet i svjesnija sam svojih postupaka. Jako bih se voljela priključiti Kursiljo zajednici jer mi se najviše sviđa od svih na kojim sam bila.
  • Počeo sam razmišljati o greškama koje radim i nastojat ću ih ispraviti.
  • Počela sam Crkvu i Boga gledati na malo drugačiji način i mislim da nakon ovog ću dati malo veći pristup Bogu u svojem životu.

Podijelite objavu

Skip to content