Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Starigradu (2. – 4.12.2022.)

U malom se mjestu Starigradu, u Župi Majke Terezije, prošlog vikenda održao tečaj za krizmanike. Prvoga dana, unatoč nezgodnom spletu okolnosti i tehničkim problemima s kojima se susrela rektorica Marija Novak, tečaj se održao po planu i na vrijeme uz pomoć župnika Ivice Puškadije te animatorica Petre Hudoletnjak koja je odradila posao rektoriranja do rektoričinog dolaska.

Nakon uvoda animatorice Petre na redu je bila prezentacija o Drvencima odnosno o našoj jedinstvenosti i posebnosti. Prvu temu Tko sam ja? držao je velečasni Petar Mlakar pred 32 krizmanika prikazujući im beskrajnu Božju ljubav i trud koji je uložen u njih. Laičke teme je otvorio animator Filip Bambir temom Traganje za vrijednošću. Posvjedočio nam je o svome putu prema dobrome, prema Bogu, koji bi ga uvijek dočekao usprkos padovima. Radom u grupi, obavijestima i naposljetku molitvom, završili smo prvi dan.

Pjesma, molitva i pisma podrške naših dragih Kursiljista obilježila su početak drugog dana. U nastavku nam je velečasni Mlakar svojom temom predstavio Osobu Isusa Krista te nam je, također, pričao o nadnaravnoj milosti Božjoj koja nas prati kroz život. Nadovezujući se na velečasnog Mlakara, animatorica Ana Dumić u svojoj temi Kršćanski život je drugačiji iznosi svoj novi pogled na Boga, Crkvu i vlastitu okolinu otkako je upoznala Boga. Nakon kraće stanke, obitelj Periš je na zanimljiv, šaljiv i poučan način osvijestila krizmanike o svetosti spolnosti i predbračnoj čistoći. Krizmanici su bili očarani što se vidjelo iz njihove interakcije i pitanjima koja su uslijedila. U dobrom duhu imali smo ručak i igre. Tako okrjepljenog duha i tijela, slušali smo temu Zapreke i kralježnica animatorice Petre. Iz Petrinog moćnog svjedočanstva naučili smo o stabilnosti koju nam daje Bog te kako mi možemo drugima pružati tu istu stabilnost. Nakon rada u grupi uputili smo se prema crkvi gdje smo zajedno imali ispovijed, Svetu misu i klanjanje koje je predvodio velečasni Mlakar čime smo završili subotnji program.

Zadnji dan u krenuo je u istom duhu radosti kao i prijašnji dani, a otvorio ga je velečasni Mlakar temom Duh Sveti koja je krizmanicima bila posebno zanimljiva i prigodna za njih s obzirom da se spremaju za sakrament svete potvrde. Nešto kasnije, animator Andrija Turković svojom temom Apostolat ukazuje na činjenicu da biti apostol ne znači biti ribar iz Judeje prije dvije tisuće godina, već to može biti svatko od nas čineći apostolska dijela u svakodnevnim situacijama. Slijedeći temu, imali smo rad u grupi u kojoj su krizmanici napisali svoje dojmove. Tečaj smo završili misom s narodom koju je predvodio župnik Ivica Puškadija, a nakon mise roditeljima je predstavljen Kursiljo i sadržaj tečaja.

Naučila sam nešto novo o svojoj vjeri i o događajima drugih ljudi. Uvijek sam čvrsto vjerovala, ali sada je to moje vjerovanje još čvršće.

Promijenio mi se odnos prema Bogu. Ne znam, još za sad nisam otkrila, ali jednostavno u srcu osjećam da je drukčije. Više sam se zbližila s ljudima i s Bogom na neki način.

Naučila sam da je Bog uvijek i svugdje sa mnom te imam osjećaj kao da je sada Isus još više sa mnom u svemu.

Odnos s Bogom mi se promijenio. Više mi neće biti teško ići na Mise ili ministrirati, više ću se moliti, pokušat ću manje griješiti i biti dobar primjer drugima.

Bilo mi je lijepo kad smo svi išli zajedno na ispovijed s četiri svećenika.

Ozbiljnije shvaćam neke stvari i grijehe, već odsad vidim da mi je prirodno i normalno govoriti o Bogu.

Klanjanje mi se posebno svidjelo, zato što sam se osjećao da je Isus Krist pomazanik Božji stvarno tamo.

Podijelite objavu

Skip to content