Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Svetoj Nedelji

Od 29. travnja do 1. svibnja održan je Mali tečaj kršćanstva za krizmanike u župi Presvetoga Trojstva u Sv. Nedjelji. Kursiljo tečaj za krizmanike u ovom malom mjestu pokraj Zagreba održao se po prvi put. Tečaju se odazvalo oko 70ak krizmanika. Iskustvo radosnog kršćanstva mladima su nastojali prenijeti: Ana Barić, Emma Majstorović , Ruža Kelava, Dajana Ravlija, Matija Šainović, Dario Otmačić, Mislav Mišerić, Josip Biočić, Luka Dmiović i rektorica tečaja Mateja Kelava. Svećeničke teme na njima blizak način prenio je vlč. Andrija Vrane, a na raspolaganju za svaku pomoć bio je i župnik vlč. Marijan Kušenić.

Od petka navečer do nedjeljne svete mise izmjenjivale su se teme i grupni rad. Vlč. Andrija održao je prvu temu Tko sam ja, s kojom je započeo tečaj te je održao za krizmaničke tečajeve uobičajene teme Duh Sveti i Sakramenti. Prva laička tema je bila „Traganje za vrijednošću od suradnice Ane Barić. Josip Deglin posvjedočio je o svom iskustvu Boga u teškim životnim situacijama. Luka Dmiović mladima je govorio o tome kako je kršćanski život drugačiji, a Emma Majstorović zaključila je tečaj u subotu sa svojom temom ”Pozvana i prozvana”. U nedjelju je Josip Biočić govorio mladima o smislu ljubavi te ih je nasmijao svojim karakterističnim humorom.
Uz ozbiljne teme bilo je vremena za pjesmu i igre. Pjevanje je bilo omiljeni dio te su mnogi u dojmovima izrazili želju za priključivanje u zbor. Mlade se posebno dojmila igra u kojoj su se kao grupa natjecali u tome tko će što prije pronaći papiriće koji su bili sakriveni po crkvenom dvorištu. Kao i obično krizmanici su se uključili u animiranje nedjeljne sv. mise na kojoj su čitali pokajnički čin i molitve vjernika koje su sami sastavili te prinosili darove. Ugodno iznenađenje za sve bio je subotnji ručak koji su pripremili župljani. Na kraju vikenda animatori su zaključili da se uvijek trud i plodovi vide tek na kraju tečaja, kako na radosnim licima mladih tako i u dojmovima u kojima su iznijeli svoje doživljaje dva dana provedenih s Bogom. Donosimo neke od njih:

  • Baš mi je drago da sam ovaj vikend izdvojila za Boga, odsnosno za duhovnu obnovu jer mi je bilo puno bolje nego što sam očekivala. Mislila sam da će to biti jedan od dosadnih događaja u crkvi pun slušanja i učenja, ali sam se prevarila. Bilo mi se jako lijepo družiti i pričati s ljudima o ozbiljnim stvarima i o Bogu. Posebno mi se svidjela tema od Josipa prvi dan jer sam shvatila da možeš biti jako sretan i pozitivan makar nisi isti kao drugi ili ti kao Josipu fali neki dio tijela bez kojeg drugi ne mogu.
  • Ovaj vikend mi se svidio jer sam shvatio kako smo mi svi posebni i važni. Posebno me se dojmila tema od Luke jer prolazim kroz slične probleme. U grupi mi je bilo odlično, imao sam osjećaj kako se mogu otvoriti i zabaviti. Nakon ovog susreta mnogo više cijenim Boga i Crkvu.
  • Drago mi je što sam izdvojila vrijeme za duhovni susret zato što imam osjećaj da sam se još više zbližila s Bogom i imam osjećaj da uvijek pazi na mene i želi mi sve najbolje. Najviše mi se svidjela tema Josipa Deglina zato što ne znam kako bih ja to podnijela, , a on je pomoć našao u Bogu.

Podijelite objavu

Skip to content