Search
Close this search box.

OSVRT NA KRIZMANIČKI TEČAJ U SVETOME KRIŽU ZAČRETJU, 13. – 15. ožujka 2015.

Od 13. do 15. ožujka 2015. održan je još jedan krizmanički kursiljistički tečaj. Na poziv vlč. Zlatka Pavetića, župnika župe Uzvišenja Svetoga Križa desetak suradnika Kursilja nastojalo je svojim radom animirati 70-ak mladih koji se spremaju za sakrament sv. potvrde. Praćeni o. Viktorom Grbešom proveli smo divan vikend koji je i nas suradnike obogatio Božjom blizinom i novim spoznajama.

Na samome početku tečaja, dočekala nas je pjesma i gromoglasni pljesak koji su nam priredili mladi ove župe predvođeni voditeljem zbora Matejom Briškim. Nakon iznošenja očekivanja o nadolazećemu tečaju uslijedile su prezentacija »Drvenci« te tema »Tko sam ja?«, potom smo u župnoj crkvi imali pokorničko bogoslužje i klanjanje Presvetome oltarskome sakramentu. Bila je to prigoda da preispitamo svoju savjest i predamo Isusu sve naše vrline i mane – naše »zvjezdice« i »točkice«.
Subota je započela sa svetom ispovijedi. Očišćeni od grijeha, spremni u punini prihvatiti Božju ljubav, u prijepodnevnome dijelu čuli smo svjedočanstvo troje suradnika o njihovu životu i traženju Božje blizine. Krešimir je govorio kako je tražio pravo društvo, Katarina je govorila o svojim iskustvima na fakultetu te pri tome pokazala vrlo dirljiv kratki film o dvjema djevojkama s posebnim potrebama, a Andreja je mladima nastojala prikazati Božju blizinu preko svjedočenja o prihvaćanju svojih talenata. 
Nakon objeda, svi smo se uputili na obližnje školsko igralište gdje se formiralo nekoliko muško-ženskih ekipa za nogomet. Zanimljivo, iako su dečki tehnički bolji nogometaši, djevojke su svojom upornošću i borbom dečke u potpunosti pobijedile.
Poslijepodne su svjedočili Mateja (odnosi s prijateljima) te o. Viktor koji im je u svojem nagovoru pojasnio što će to primiti u sakramentu svete potvrde. Drugi dan krizmaničkog tečaja zaključen je svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio o. Viktor.
Treći, posljednji dan tečaja započeo je okupljanjem u župnoj dvorani gdje je svjedočio suradnik Filip na temu života u predbračnoj čistoći. Nakon zanimljivoga rada u skupinama, svoje svjedočanstvo o redovničkome pozivu podijelila je i s. Dijana i to na vrlo originalan način – svjedočeći, pjevala je popularne zabavne pjesme (s prilagođenim stihovima) te je dijelom i pričala na dijalektu ovoga kraja. U svetoj misi sa župljanima, krizmanici su sudjelovali u pokajničkome činu i prinosu darova. Svetu misu animirao je župni zbor mladih s krizmanicima, a predvodio ju je o. Viktor u koncelebraciji sa župnikom Zlatkom. Nakon mise suradnici su im prezentirali daljnje mogućnosti povezivanja u Kursilju, poglavito susretom tijekom ljeta na otoku Krapnju te su iznijeli svoje dojmove o prethodna tri dana koja su bili i više nego pozitivni – redom su iskazivali oduševljenost mladima te kako su i od njih samih nešto primili.
Nakon zajedničkog fotografiranja, krizmanici otišli su svojim kućama vrlo radosni i ispunjeni u svojim mislima. 

Evo nekoliko dojmova krizmanikâ:

  • Drago mi je zato što sam uz pomoć animatora shvatila da nas Bog voli kakvi god jesmo.
  • Bog me najviše dotakao na klanjanju. Osjećala sam se posebno. Osjetila sam da je Isus tamo s nama.
  • Iz svega bih izdvojio svjedočanstva, jer se mi mladi često nađemo u situacijama u kojima ne znamo kako reagirati, pa barem meni osobna svjedočanstva su pomogla. Promijenio mi se odnos s Bogom definitivno. Više molim i drugačije gledam na svetu misu, zbilja osjećam Božju prisutnost.
  • Posebno sam uživala u zajedničkoj pjesmi. Volim pjevati, još pogotovo kada čujem kako svi mladi sa srećom pjevaju Bogu. U grupi mi je bilo odlično. Imala sam sjajnu animatoricu. I drago mi je što su se drugi otvorili u grupi. Nakon ovog tečaja dobila sam želju za više molitve, snagu za intenzivnije učenje i sviđala su mi se ohrabrenja oca Viktora.

Zahvaljujemo se suradnicima na pismima i porukama podrške suradnicima i krizmanicima te svim moliteljima koji su iz sata u sat neumorno bdjeli nad ovim tečajem.
U našim srcima ostaje prekrasna uspomena na divni rad i iskustvo s mladima iz Sv. Križa Začretja sa željom da darove Duha Svetoga, koje će uskoro primiti u sakramentu svete potvrde, žive svakodnevno u svojemu životu.

U ime suradnika,
Vladimir Marić

Podijelite objavu

Skip to content