Osvrt na krizmanički tečaj u Županji

Kako kod našeg Gospodina nema granica i nema kraja Njegovoj ljubavi, svidjelo mu se imati krizmanički tečaj u Županji od 31. 3. do 2.4. 2017. Sam dolazak u Županju bio je obasut mnogim milostima, mirom i velikodušnošću kako župnika Župe Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja tako i ostalim građanima. Tečaj je započeo molitvom i blagoslovom. Prvu temu održao je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik mladih sjemeništaraca na Šalati u Zagrebu. Otvorio je srce svim prisutnima rekavši kako je dragi Bog unatoč svim patnjama, ranama, poteškoćama i teškim danima u njegovom životu pokazao svoju bezgraničnu ljubav i milosrđe te učinivši ga svećenikom podario mu beskrajnu sreću i zahvalnost.

Vlč. Ivan nas je tijekom vikenda stalno podsjećao da moramo biti „online“ s Isusom, odnosno da mi kao mobilni aparati nemamo svoju svrhu i smisao ako se ne aktiviramo u službi Krista, tj. ako mu ne predamo svoj život. Također je naglasio da Isus mora biti naš „favourite“. Svi smo se osjećali blagoslovljeno što je vlč. Ivan bio s nama. Njegova briga, dobrota, ljubav i mir nikoga nisu ostavili ravnodušnog. Pratio nas je cijelo vrijeme kako molitvom tako i svojim nenametljivim, blagim osmjehom. Uz vlč. Ivana su se Bogu i krizmanicima na raspolaganje stavili rektor Krešimir Percela i animatori: Ilka Zadro, Petra Hudoletnjak, Filip Sesar, Hrvoje Brčić, Vesna Sabo, Matej Markić, Marija Blažeković, Marko Otmačić i Karla Tripalo. Animatori su svojim temama posvjedočili koliko je Bog važan u njihovim životima i koliko su sretni jer su svjesni koliko ih Bog voli i ljubi. Vrhunac ovog duhovnog vikenda bile u sv. mise u subotu i nedjelju i euharistijsko klanjanje. Moram posvjedočiti da je to bilo jedno od ljepših klanjanja s krizmanicima. Osjećala se Božja pristunost jer su se mladi potpuno otvorili djelovanju Isusa Krista te su time pokazali da žele biti „online“ s Isusom. Da ste samo mogli vidjeti te osmjehe na njihovim licima dok izlaze iz ispovjedaonica. Ovaj mali tečaj kršćanstva u Županji završio je večernjom misom u Župi Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja gdje su nas župljani još više očarali svojom dobrotom i radošću u Kristu. Uz to imaju i najbolji sladoled. Rastali smo se uz osmjehe i poneke suze, ali sa srcima ispunjenim nadom i ljubavlju. Hvala dragom Bogu na ovom vikendu. Hvala našoj Majci Mariji što nas je pratila svojim pogledom i zagovorom. Hvala cijeloj Županji, župniku i krizmanicima. Hvala Ti, Bože, što se svakog dana možemo radovati u Tebi! De colores!
Evo i nekih dojmova krizmanika:

  • Jako mi je drago da sam odvojila ovaj vikend za Kursiljo, fino smo se zabavili. Ovo bi trebalo raditi češće. Potrebno je nama mladima otvoriti oči. Sve su me teme dojmile. Sve imaju neku posebnu poruku. O ovome svemu bi mogla napisati knjigu. U svakoj toj priči me nešto dotaknulo. Ne želim izdvajati pošto su sve priče poučne. Počela sam neke stvari shvaćati drugačije. Počela sam Boga gledati drugačije. Sve je super. Samo ovo treba češće održavat. Ocjena 5-najbolje moguće iskorišteno vrijeme. Voljela bi postati animator. Želim podijeliti svoje odnose s Bogom. Želim pomoći mladima. M.K.
  • Veoma mi je drago zato što sam spoznala u čemu griješim i smisao mog života, dobila sam odgovore na neka pitanja koja su me mučila u mom tinejdžerskoj dobi. Najviše mi se svidjela tema od animatora Hrvoja, Petre i ruge su dosta poučne ali ove dvije su me veoma dotakle. Nije bitno tko si i što si bitno je da si dobar čovjek, čovjek koji voli i spreman je pomoći. Moj odnos prema Bogu se povećao sad znam da je On moj svijet, mir, ljubav, sreća, zdravlje… Sad gledam još pozitivnije na život i spremna sam na nove prepreke. Nemam nikakve primjedbe a za prijedloge animatora, vjerujem njihovoj mašti i prepuštam im da me i na sljedećem Kursilju iznenade. Ocjena 5, imam jaku želju postati animator.
  • Drago mi je jer su nam potrebni izvori svjetlosti u našem životu. Cijenim to što su nam se animatori otvorili, izpričali nam svoje životne priče i podijelili s nama svoja iskustva. Svaki animator je poseban, ali Hrvojeva priča ostavila je na mene najveći dojam i potakla me na mjenjanje sebe u odnosu s roditeljima, dijeljenjem privatnosti na fb-u. Grupe su predivna ideja, nije mi problem razgovarati i otvoriti se, ali primjetila sam da većini cura je. Kasnije smo se više otvorile i ta grupa mi je kao mala škrinjica ispričala priču, osjećaje, stvari koje nas tište i vesele. Moj odnos prema Bogu promjenio se prije ovoga, ali ono mi je pomoglo da shvatim da ne težim jedino Isusu, da svi prolazimo kroz mnoge živote faze, sretne i tužne, ali svaka od njih nas čini iskusnijom, zrelijom, mudrijom osobom. Želim na sebi još puno raditi, mislim da je moja vjera i duhovnost sada čokolino, a ja želim doći do prave hrane. Puno vremena provodim u župi i nije mi teško… predivno iskustvo i nadam se da ću imati opet priliku susresti se s nekim od vas ili biti dio vas za koju godinu
  • Sva tri dana ste mi uljepšali pola života moga. Jer upravo sada vidim što je Bog zapravo naše sve koje nam daje snagu da svaki dan živim, jer sad je to vrijeme naše kad smo započeli život. Mi Bogu predstavljamo sami sebe što smo i tko smo, život koji je on stvorio na ovaj svijet. I zato vam hvala na svim provedenim trenutcima.
  • Drago mi je što sam izdvojila vrijeme za duhovni susre jer sam shvatila dosta stvari i naučila nešto novo, a i čula dio života drugih ljudi. Petrina tema me posebno dirnula jer me i naučila nešto, pomogla mi da shvatim neke stvari i stvarno sam vidjela da je jako osjećajna.rad u grupi je bio stvarno super jer su svi bili jako komunikativni i spremni saslušati. Moglo bi se reći da mi se odnos prema Bogu promjenio jer sam shvatila da sam uvijek voljena i da sam posebna. Nemam nikakve primjedbe.

Podijelite objavu

Skip to content