Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi BDM Kraljice Apostola u Zaprešiću

U župi Blažene Djevice Marije Kraljice apostola u Zaprešiću, od 23. do 25. listopada održan je krizmanički tečaja za prvu skupinu ovogodišnjih krizmanika. Mladi animatori Hrvoje, Matej, Zdravko, Roberto, Krešimir, Marijana, Gabrijela, Lucija, Martina, Robert i Danijela su, uz pomoć župnog vikara župe Isusova uskrsnuća iz Sesvetskog Kraljevca, vlč. Kristijana Stojka i župnika domaćina, patera Vinka Sudara svoje vrijeme i volju posvetili grupi od 52 krizmanika kako bi svojim svjedočanstvima, blizinom, primjerom i ljubavlju pokazali koliko je lijepo hodati uz Krista. Naši domaćini župe Marije Kraljice apostola u Zaprešiću su svojim dobrim raspoloženjem i pruženom rukom pomogli i uljepšali naše vrijeme provedeno na tečaju i za to im se od srca zahvaljujemo. 

Tečaj je započeo temom vlč. Kristijana Stojka pod nazivom „Tko sam ja?“, u kojoj je krizmanicima na poseban i zanimljiv način posvjedočio svoj životni poziv te započeo susret u veselom ozračju. Nakon grupnog rada, svoje je svjedočanstvo iznijela i prva animatorica Marijana Bambir koja je svojim iskrenim i dubokim riječim dotaknula srca svih krizmanika koji su u grupnom radu oduševljeno govorili o hrabrosti i snazi koju su prepoznali u Marijani, tu snagu koju samo Gospodin može dati. Petak je završio uz klanjanje pred Presvetim gdje smo svi iznijeli svoje mane i vrline pred Gospodina i Njemu ih predali uz molitvu i zajedništvo, potaknuti pričom o drvencima.
Subota je započela jednako zanimljivo uz svjedočanstvo animatora Zdravka Radića na temu „Borba“ koji je potaknuo krizmanike da ustanu i bore se protiv svega što im ovaj svijet nudi, a nije dobro za njih. Nakon Zdravka, animator Matej Markić je na temu „Odnosi“ govorio koliko je važno cijeniti roditelje i obitelj te koliko uz njihovu potporu i pomoć, kroz život, možemo ići puno snažniji i bolji. Na temu „Put“, animator domaćin, Krešimir Percela svojim je svjedočanstvom ukazao da iz svakog grijeha možemo izaći kao pobjednici ako odaberemo pravi put – Krista. Subota je završila svetom Misom u kojoj su sami krizmanici sudjelovali kroz čitanja, sviranje i pjevanje, prinos darova i ministriranje. No, prije sv. Mise bilo je i pokorničko bogoslužje te prilika za svetu Ispovijed kako bi svi mogli primiti Krista i prenositi Ga dalje drugima. Za kraj subote, animatorica Danijela Tomić iz Zaprešića, koja je prvi puta sudjelovala na ovakvom tečaju, na temu „Darovi Duha Svetoga“ svjedočila je o svom životu i koliko su joj, upravo, Darovi Duha Svetoga koje je primila na sv. Potvrdi, pomogli kroz različite životne situacije. U grupama je taj dan bilo jako zanimljivo i poučno, ali i potresno. Krizmanici su iznosili svoje životne situacije i polako otvarali svoje srce. Zabavni dio susreta bile su različite igre koje su poticale natjecateljski duh, druženje i zajedništvo.
Tečaj je završio u nedjelju koja je bila kruna cijelog susreta. Svoje svjedočanstvo o čistom hodanju i vezama iznijeli su mladi par Martina Vujević i Robert Marić s Knežije, koji su otvorili mnoga pitanja i potaknuli krizamnike na razmišljanje o iskrenoj i čistoj ljubavi u kojoj se poštuje druga osoba i njezino dostojanstvo, o čemu su puno razgovarali i u posljedenjem radu u grupama. Tečaj je završio svetom misom u 11.00 sati u župnoj crkvi uz župljane gdje su krizmanici također svojim primjerom pokazali što su naučili taj vikend. Svima smo od srca zahvalni jer je tečaj prošao i više nego u ugodnom i pozitivnom ozračju, osjećali smo se kao u vlastitom domu.
Krizmanici su svoje oduševljenje i radost izrazili u svojim pisanim dojmovima pa donosimo neke:

  • Drago mi je što sam svoje vrijeme posvetila ovom susretu jer je bilo jako zabavno i poučno. Najviše mi se svidjelo Marijanino svjedočanstvo, ali ništa ne bih posebno izdvajala zato što je sve bilo jednako zabavno i poučno. Nakon susreta imam osjećaj da je moja vjera jača i bolje se osjećam.
  • Drago mi je što sam sudjelovala na ovom tečaju jer sam puno naučila i razumjela. Mislim da bi trebalo biti više ovakvih susreta za nas krizmanike. Najviše su mi se svidjela svjedočenja, a posebno me dotaklo i pronašla sam se u svjedočanstvu animatorice Marijane. Mislim da je odlično što smo se međusobno pomiješali jer sam upoznala i ostale krizmanike koje nisam tako dobro poznavala.
  • Moj odnos prema Bogu se nije posebno promijenio jer mislim da je preteško u tri dana i zato mislim da bi ovakvi susreti trebali biti češći.
  • Drago mi je što sam proveo ova tri dana na ovakvom susretu jer sam čuo razna dobra i poučna iskustva i jako sam se dobro zabavio. Sve teme su mi se svidjele, a u animatoru Krešimiru sam osjetio sveti i Božji dodir jer je čovjek svet, ali stvarno. Imam samo jedan prijedlog, a to je da se u susret doda više sportova poput nogometa i košarke.
  • Drago mi je jako što sam ovaj vikend izdvojio za duhovni susret, bilo je jako zabavno. Čak sam upoznala novog prijatelja. Bilo je i duhovitih situacija, a jedna takva me se posebno dojmila Matejeva tema kada je skupljao bombone koje je njegova mama bacala po ulici. Od svih sadržaja najbolje je bilo kada su animatori govorili o svojim životima i kako ih je Bog dotaknuo na poseban način.
  • Na ovom sam susretu naučio kako Bog može ući u čovjekov život i promijeniti ga. Najviše me se dojmila tema animatora Zdravka. Svidjelo mi se posebno to što smo sudjelovali sami u pisanju molitve vjernika za svetu misu. Moj pristup prema Bogu se promijenio nakon odslušanih svjedočanstava i trudit ću se još više Ga i bolje upoznati.

Danijela Tomić

Podijelite objavu

Skip to content