Search
Close this search box.

Osvrt na redovite susrete suradnika ponedjeljkom, Hercegovina

03. veljače na našem redovitom susretu ponedjeljkom, kao i svaki put dočekao nas je fra Mladen Vukšić. Svakom se javi, nikada smrknuta lica, uvijek osmijeh. Krenemo lagano sa pjesmom dok još poneko ne dođe i tako okupi nas se oko 25-30. Krenemo sa zazivom Duhu Svetomu, da nas vodi, prati i uči, te sa kratkom molitvom.

 

Nakon molitve fra Mladen je spreman sa temom „Blaženstva“. On sam na ugodno iznenađenje, svima u uvodu je pojasnio veliku devetnicu povodom 40 godina Kursilja u Hrvatskoj, i lagano započeo sa temom:
„Najprije je pojasnio što znači riječ blaženstvo, blago tebi s vremenom se zamijenila riječi, sretan si. Za – što, za – čim žudim, za – što živim u ovom svijetu? Sreća – što me čini sretnim? Zamka svakog kršćanina jest da se ograničava na ovaj svijet. Biti blažen – biti u blizini Boga. Blaženstva se uvijek spominju radi Božjeg kraljevstva, naglasak je na vječnosti. Ne smije se ta ISTINA zanemariti. Potrebno je proći kroz ne prihvaćanje, radi pročišćenja Duha. To je bit svih blaženstava.
Siromašan – biti lišen nečega. Siromašan u duhu – blago onome tko sebe ne vidi kao Boga, ili spasitelja, nego zna da postoji Bog koji me spašava. Imati na umu: Pokloniti se Bogu, biti ovisan o Bogu, Bog je moj spasitelj, u Njega sve nade ulažem.“
To je ukratko o nagovoru fra Mladena, koji je na samom početku ove velike devetnice pojasnio bitno o svim blaženstvima i krenuo sa 1. blaženstvom, da bi nakon 15-20 min. dao riječ i priliku svima nama da se nadovezujemo na rečeno ili da iznesemo svoja razmišljanja o temi. Tako da je sastanak prošao prekrasno u suradnji između nas vjernika i svećenika, što je sada nešto novo i lijepo na našim redoviti sastancima. Bogu hvala, blaženi smo tj. sretni smo.
Za ponedjeljak 24. veljače fra Mladen priprema temu za 2. Blaženstvo, i isto tako priprema „Duhovne vježbe za sve“ – koje započinju na Čistu srijedu i traju tri dana, kao priprava za korizmu.

„SVI SMO MI DJECA BOŽJA“ – bila je uvodna rečenica u devetnici za mir u BiH, i zagovor naše Kraljice Mira, Gospe Međugorske, i Sv. Ilije zaštitnika BiH, potaknuti događanjima u našoj zemlji. Mnogi su se odazvali ovom vapaju i uistinu posebna hvala dragim našim sestrama i braći iz Hrvatske koji su nas pratili u molitvi, veliko hvala.

Pozdrav iz Hercegovine, Posušje
Helena Begić

Podijelite objavu

Skip to content