Search
Close this search box.

Osvrt na tečaj za srednjoškolce – Lošinj (9.-11.12.2022.)

Za vikend od 9. do 11.12.2022. održao se jedan neobičan, ali plodonosan Kursiljo tečaj na Lošinju. Sudionici nisu bili „prisiljeni“ doći na njega, kako to obično bude na krizmaničkim tečajevima, već su se svojom voljom prijavili i to čak njih 40. Možemo reći da nas je ovaj tečaj malo podsjetio na Krapanj jer smo svi, i sudionici i animatori, spavali u istoj kući i posluživali obroke za jelo. Jako smo se povezali s mladima i sigurni smo kako je ovo bila još jedna u nizu uspješna Božja intervencija 😊 Rektorica tečaja bila je Zrinka Raguž, a animatori Filip Trčak, Ana Dumić, Matej Markić te Dora Puklin. 

Naše je putovanje započelo u petak ujutro. Unatoč tome što nam je autobus u Rijeci zbrisao, stigli smo sretno do kišnog Krka gdje nas je dočekao velečasni Marin koji je kao povjerenik za pastoral mladih Krčke biskupije organizirao ovaj tečaj. Uslijedilo je živciranje i napeto gledanje utakmice Hrvatska – Brazil. Nju smo pratili čekajući ukrcavanje na trajekt koji nije htio krenuti dok Hrvatska nije pobijedila 😊 Pobjedu smo proslavili na palubi, vozeći se do Lošinja na koji smo konačno stigli oko 20 sati. Program se održavao u kući Betanija u mjestu Ćunskom gdje je godinama djelovao vlč. Zlatko Sudac. Nakon što smo se svi smjestili u sobe i upoznali, uslijedila je tema Tko sam ja koju nam je održao fra Mate Kolak. Dan smo završili igrama, koje su bile jako kompetitivne i zamalo rezultirale nekoliko ozljeda. Potom je uslijedila večernja molitva i spavanje.

U subotu smo zajedno postavili stol i doručkovali pa smo pažljivo mogli poslušati Filipovo Traganje koje je sve ostavilo bez daha i mnogi su se pronašli u njemu te smo imali o mnogočemu razgovarati u grupama. Nakon toga, fra Mate nas je podsjetio  koliko milosti svakodnevno primamo od Boga, a šećer na kraju bila je Ana s autentičnom temom Kršćanski život je drugačiji. Pričali smo o svemu tome u grupama, a onda zajedno ručali iščekujući čistoću koja je ovaj put bila u nešto drugačijem obliku nego obično. Budući da nismo imali par na tečaju, naša Zrinka osmislila je čistoću kao svjedočanstva iz perspektive laika (Zrinke i Mateja) te svećenika (fra Mate). Svi oni odgovarali su na pitanja koja su osmislili prema Kursiljo smjernicama, a kasnije i na mnoga pitanja koja su postavljali sudionici. Odmah nakon toga Matej nam je pričao o zaprekama s kojima se susreće te kako jedni drugima možemo biti potpora u teškoćama. Nakon bogatog i napornog dana, mogli smo se odmoriti i obnoviti na ispovijedi i klanjanju.

Zadnji dan tečaja započeo je svetom misom, a nastavio se s temom o Duhu Svetom, o kojem nam je pričao vlč. Marin te Dorinim apostolatom u kojem je posvjedočila kako to izgleda kada dopustiš Duhu Svetom da vodi. Imali smo i posljednji rad u grupi, za koji nitko nije htio da završi, zatim dojmove, ručak i pospremanje kuće. Nakon dugotrajnog opraštanja i puno zagrljaja, krenuli smo na trajekt i stigli u bijeli, snježni Zagreb. Umorni i iscrpljeni od ovog drugačijeg, u nekim trenucima i zahtjevnog tečaja, ipak smo bili sretni, ispunjeni i zahvalni na svemu što se dogodilo.

Podijelite objavu

Skip to content