Search
Close this search box.

Osvrt na ultreju za svibanj u Španskom

Kako uskladiti svoj život s Božjim zapovijedima

Dvorana pastoralnog centra u župi BDMŽ se stalno punila 30.05.2017. iza večernje sv. mise i donosile su se dodatne stolice za 130 župljana, u očekivanju predavanja prof. psihologije Vesne Gračnar.
Nakon Ivankine najave i kratkog svjedočenja o uspjehu primjene načela o kojima je riječ u ovoj temi, mladi glazbeni i bračni par Dubravka i Luka, s dvije pjesme su slavili Gospodina a svi smo im se mi pridružili. Zatim je započelo predavanje koje smo pratili s nesmanjenom pažnjom sve do kraja uz izraze zadovoljstva i radosti.

Svi su došli otvorena srca da spoznaju, nauče i primijene u svom životu nove spoznaje iz psihologije o tome kako uskladiti svoj život s Božjim zapovijedima.
Prvo smo upoznali koncept ranjenog djeteta kao dio naše osobnosti koji nije odrastao zbog roditeljskih zabrana proživljavanja osjećaja.To ranjeno dijete u nama se javlja svaki put kad se osjećamo ugroženi i kad smo pod stresom i tada reagiramo neprilično. Ono što trebamo učiniti u takvim kriznim situacijama je-prihvatiti da imamo negativne osjećaje ali ne reagirati po njima.
Objašnjenje krize je također bilo izuzetno zanimljivo. Radi se o tome da ako varamo sami sebe to dovodi do slabljenja slobodne volje sve do paralize i jačaju strahovi a tada dolazi-kriza. Kriza je tada spas jer moramo odustati od svog koncepta života i tražiti istinu. Ako tražimo istinu o svojim motivima slobodna volja jača i biramo sve više u skladu s istinom a sreća se povećava! Time se usklađujemo s Božjim zakonima.
Unutarnji stav da nam je istina najvažnija je karakteristika zrelijih pojedinaca.
Strategije bijega od boli su pogrešne jer ih razvija ranjeno dijete u nama. Mozak se brani od boli kratkim disanjem i prestankom disanja, koje proizvodi strah. Terapijska prerada osjećaja uključuje duboko disanje i odluku da nećemo reagirati dok se osjećaji ne smire. Tako smo prošli kroz bol a nismo ostali u njoj. Važna je odluka da mijenjamo sebe a ne druge a to možemo upoznavajući sebe traženjem istine.

Na kraju ovog izuzetnog predavanja prof. Gračnar je odgovarala na pitanja i najavila je još jednu temu za drugi put. Uvjerena sam da će ponovo biti ovako sjajno i izuzetno korisno.

Verica

Podijelite objavu

Skip to content