Search
Close this search box.

Papa primio članove Kursilja: Imate karizmu kojom na jednostavan način naviještate bit kršćanskog iskustva (28. svibnja 2022.)

Subota, 28. svibanj 2022.

Draga braćo i sestre, želim vam dobro jutro, dobrodošli!

S radošću pozdravljam sve vas, članove pokreta Kursiljo u Italiji, zajedno s biskupima i svećenicima koji vas prate, koji ste se okupili ovdje u Rimu kako biste održali sedmu nacionalnu Ultreju.

Vi koristite ovaj stari hodočasnički pozdrav, ultreya, kako bi objasnili značenje okupljanja, koja su od početka dio vaše karizme – to su trenuci susreta, navještaja, svjedočenja i molitve, kako biste potaknuli jedni druge „ići dalje”, da se možete „uzdići”. Nisu to organizacijski sastanci, niti „upravni odbor” pojedine tvrtke, nego bratska okupljanja, kako biste ponovno osjetili motivaciju i poticaje koje ste doživjeli na svom prvom Kursilju, koji vam je preokrenuo život.

Već za vrijeme svojih tjednih grupnih sastanaka činite „korak dalje”. Doista, imate priliku ići dalje od horizontalnog, zemaljskog i materijalističkog pogleda na život, svaki put iznova otkriti novi pogled, koji nam je dala vjera u Krista. To je novi pogled na nas same, na svijet, na smisao postojanja. Zbog naše lijenosti, tromosti i plašljivosti, vrlo brzo izgubimo pogled vjere, pa se prilagođavamo mentalitetu svijeta, koji gasi svaku revnost i svaku želju da ostanemo vjerni Gospodinu i donesemo Njega drugima. Sada, kada pandemija prolazi, razmišljamo o riječima Poslanice Hebrejima, „ne propuštamo svojih sastanaka… nego hrabrimo jedni druge” (Heb 10,25). Velika je milost imati braću i prijatelje u vjeri, koji se međusobno podržavaju i održavaju živom ljubav prema Kristu, koja je temelj svega, pa tu istu ljubav dijele s drugima.

Uz vaše tjedne sastanke, Ultreja vas „tjera dalje”. Želio bih istaknuti dva temeljna smjera vašeg daljnjeg hoda.

Prvi je smjer kretanje prema zajedništvu. To znači nadilaziti sebe i vlastitu skupinu, kako bi se formirala zajednica, koja raste unutar Crkve. Crkva je uvijek jedno tijelo, a ne nepovezani, odvojeni udovi. Stoga se nikada nemojte izolirati i nikada se ne zatvarajte u sebe! Uvijek održavajte i produbljujte veze s mjestima zajedništva.

Na prvoj razini od vas se traži formiranje zajednice s drugim skupinama, na regionalnoj i nacionalnoj razini, kako biste se obogatili širim iskustvima i perspektivama, koje vam pomažu bolje razumjeti crkvenu i društvenu situaciju u koju ste uronjeni i koja čini konkretno područje vaše misije. Tako se u vama sjedinjuju vjera i život, Crkva i svijet.

Na drugoj razini, pozvani ste formirati zajednicu s cijelim Kursiljo pokretom. Ovdje je veliki izazov održati duh milosrđa i jedinstva, znajući da je temeljna karizma vašeg pokreta ona koju su vam prenijeli pokretači i prva generacija, za koju ste svi jednako odgovorni. Jedinstvo nije utemeljeno na karizmi jednog pojedinca ili na „duhovnoj liniji struje”. Ne, jedinstvo se temelji na duhovnoj baštini koju svi prihvaćaju, koju svi žive i dijele, svi razumiju i svima povjeravaju. Znam da će se sljedećih dana održati sastanak Svjetskog tajništva Kursilja, na kojemu će sudjelovati predstavnici svih kontinenata. Nadam se da će se ovaj susret doživjeti kao sinodalni događaj međusobnog slušanja i zajedničkog razlučivanja među odgovornima, da će dati prostora svima i da će prihvatiti različita mišljenja i vizije, stvoriti duhovni sklad u vama. Neka to bude harmonija identiteta, apostolata i upravljanja, da možete biti braća koja djeluju u jedinstvu i tako se predstavljaju drugima.

Na trećoj, pa i široj razini, postoji stvaranje zajednice s Crkvom, što podrazumijeva blizinu i slušanje pastira te sudjelovanje u pastoralnim inicijativama mjesne Crkve u kojoj živite. Vaše grupe i cijeli vaš pokret nisu „pored” Crkve, već su također dio Crkve koja živi na tom području. Stoga ste pozvani potpuno se poistovjetiti s osjećajem pripadnosti i djelovanjem unutar Crkve.

Drugi temeljni pravac kretanja, a time i svake Ultreje, je misija. „Ići dalje“ znači živjeti svoju misiju. I vaš je pokret suočen s izazovom formiranja zajednica misionarskih učenika, koji izlaze u susret onima koji su daleko (usp. Apostolska pobudnica Evangelii gaudium, 24), nadilazeći kriterij „tako se uvijek radilo ” (usp. ibid., 33), što nije kršćanski kriterij. Imate posebnu karizmu, koja vas je dovela do toga da ponovno otkrijete i znate na jednostavan i izravan način naviještati bit kršćanskog iskustva, to jest Božju ljubav prema svakom muškarcu i ženi. A vi znate kako prenijeti tu bit, kroz stvaranje prijateljstva i bliskosti, bez pritiska, na tolike ljude koje susrećete, čak i na one s jačim osobnostima, koji se čine gotovo ravnodušnima ili čak neprijateljski raspoloženim prema vjeri. Stoga vas potičem da se nadahnete ovom karizmom koju vam je darovao Duh Sveti, da na taj način doživite slatku radost evangelizacije, u svim područjima života – privatnom i javnom. To je pokret – pokret za unutarnje jedinstvo i pokret za evangelizaciju.

Dodao bih jednu stvar: biti u pokretu znači i živjeti službu navještanja i kršćanskog svjedočenja, a to je također dužnost ljudi koji imaju neku odgovornost – za pojedinu skupinu ili za cijeli pokret. Postoji jedna loša stvar koju morate izbjegavati, prije nego što se dogodi – jer izgleda da se kod vas još nije dogodila. Radi se o „vjekoviziranju” ureda, odnosno o zadržavanje iste osobe u pojedinoj ulozi. Čuvajte se toga. Svatko je dobar, ali nitko nije nezamjenjiv. Nismo nezamjenjivi. Završim svoju ulogu suradnika ili animatora, i idem kući – tj. idem u svoju grupu kao običan čovjek. Običan čovjek. Ne naglašavam što sam napravio – „ja sam ovo napravio, sada moramo…”. Ne morate ništa, trebate pustiti! Je li to jasno? A ova obnova, kako bi se suprotstavili osobnim ambicijama, koje je nadahnuo vrag, zadatak je u kojem morate ustrajati. Zato je toliko pokreta izumrlo u rukama jedinog vođe. U tome imamo mnogo iskustva u Crkvi. Dakle, obnovite raspodjelu uloga. Nitko ne može vječno ostati u istoj ulozi.

Dragi prijatelji, neka vas Duh Sveti, po zagovoru Djevice Marije, drži uvijek u pokretu. Nikad ne mirujte, budite uvijek u pokretu, uvijek spremni za „ići dalje” – prema zajedništvu i poslanju, i uvijek u službi, ne boreći se za pojedinu ulogu. Od srca blagoslivljam vas sve i vaše najmilije. I vi također, molim vas, nemojte zaboravi moliti za mene. Hvala vam!

Izvorni tekst na Engleskom jeziku: Vatican.va

Podijelite objavu

Skip to content