Svjedočanstva obitelji povodom Papina dolaska u Hrvatsku

1.
Sveti Oče,
Neizmjerno se radujemo Vašem pohodu našem hrvatskom narodu i željno iščekujemo čuti poruku koju nam Bog kroz Vas želi uputiti. Čvrsto smo uz Vas i sva Vaša mnogobrojna nastojanja za temeljitom obnovom obitelji kao osnove i ogledala našeg društva i domovine.
Naša obitelj ima čvrst duhovni temelj još od trenutka kad smo se upoznali na Malom tečaju radosnog kršćanstva – Kursilju gdje sudjelujemo kao animatori za srednjoškolce i studente. Prepoznali smo jedno u drugome životnog suputnika u težnji za Božjom blizinom i cjeloživotnim duhovnim rastom. Unatoč sve brojnijim neprijateljima braka i obitelji naša odluka za čistim predbračnim životom nam je donijela mnogo blagoslova čije plodove sada ubiremo u svojem bračnom životu. Zbog toga nam nije teško truditi se živjeti sakramentalnim životom u bračnoj vjernosti, poštovanju, čistoći, i promicanju prirodnog planiranja obitelji.
Sretni smo jer svojim malim doprinosom i svjedočenjem u našem pokretu možemo pokušati biti prava „sol zemlje“. Naša radost postaje još i veća kad se sretnemo sa radom mnogih svećenika koji nam na jednostavan način znaju približiti dublje teološke teme, a pastoralnim radom pružiti nadu da je moguće promijeniti današnji svijet.

Uz veliku podršku i zahvalu te u molitvi za Vas, sve biskupe, svećenike i za cijelu našu Crkvu,
Danijela i Josip Markić, Varaždin

2.
Poštovani,

zovem se Damir Vučić. Rođen sam 10.7.1979. u Ogulinu. Moja žena Tihana rođena je 24.3.1983. u Varaždinu.

Ovo je naša priča:
od rane mladosti ministrirao sam u rodnom Ogulinu. Bio sam dugo vremena predsjednik križarskog društva Dragutin Kukalj, ali i povjerenik za mlade križare i križarice pri VKB (Veliko križarsko bratstvo) na Kaptolu u Zagrebu. Oduvijek sam maštao da ću upoznati djevojku koje ću biti dostojan i s kojom ću provesti život sretno se povezujući s Gospodinom. Molio sam se od srednje škole za buduću suprugu. Čak sam svoja hodočašća posvetio ufanju u Boga da će mi darovati ono što molim svim svojim srcem. (Međugorje i Izrael). Odlaskom u 10. mjesecu 2008. u Svetu zemlju molio sam s mamom za obitelj i svi hodočasnici skupa s nama za moju buduću ženu. U isto vrijeme Tihana je počela moliti za svog budućeg supruga (kako smo kasnije iz razgovora i svjedočanstva doznali jedno o drugome).

Kratko ću samo kazati nešto o njoj. Tihana Čanjevac rođena je 24.3.1983. u Knegincu (Varaždin). Od rane mladosti također je bila aktivna u župi te je vodila i zbor mladih na župi. Pred otprilike 4 godine njezin dugogodišnji dečko prevario ju je i jednog dana joj rekao ne samo da je spavao s drugom već i da postaje otac. Utučena i povrijeđena počela je moliti devetnice Sv. Josipu, koju je nakon par mjeseci molitve vidjevši da se ništa ne dešava prestala moliti. Međutim, u 10. mjesecu 2008. (onda kada sam ja bio u Svetoj zemlji i molio za buduću suprugu) u ruke joj je ponovo prispjela knjižica Devetnica Sv. Josipu. Istog tog dana dok je čistila mamin auto, u prtljažniku auta pronašla je sličicu sv. Josipa. To je bio znak da ponovno počne moliti devetnice u čast sv. Josipa, a za pronalazak srodne duše. S druge strane ja sam se vratio iz Svete zemlje još uvijek tražeći mir duše, te sam pokušavao pronaći duhovne vježbe kako bih dobio odgovore na moja pitanja. Dugo sam tražio i raspitivao se gdje i kada će biti, te sam saznao da će u 3. mjesecu vlč. Andrija Vrane održati Mali tečaj kršćanstva – KURSILJO u Zagrebu. Iskreno sam se zainteresirao i silno me je nešto privlačilo da dođem na to. Tog dana kada je započeo Kursiljo upoznao sam Tihanu koja je iz Varaždina također sama došla na taj tečaj. Moram još samo naglasiti da je taj dan bio 19.3.2009. ili Blagdan Sv. Josipa. Ovo kratko svjedočanstvo primjer je da smo uz Božju pomoć pronašli jedan drugog na mjestu gdje smo se zajedno susreli i s Bogom. Zaruke su bile na Veliku Gospu 15.8.2009., a vjenčanje je bilo 14.5.2011. (Marijin i Josipov mjesec). I još samo jedna napomena: od onoga dana kada smo se upoznali svaki dan molimo zajedno barem deseticu krunice i nismo prestali čitavo ovo vrijeme, isto nastavljamo sada i u braku, te smo živjeli predbračnu čistoću. Svjedočimo o uslišanim molitvama u našim životima i svojim svjedočanstvima dajemo primjere mladima u sklopu tečaja Kursiljo (bilo na otoku Krapnju bilo po župama) da trebaju uključiti Boga u svoje živote aktivno!!
Papa idući vikend stiže u Hrvatsku, udijeliti svoj blagoslov svim obiteljima. Strpljivo molimo za njegov dolazak i očekujemo najbolje za Tihanu i mene, tj. i dalje se predajemo u Božju providnost i vjerujemo da će nam dragi Bog preko svog Poslanika na Zemlji udijeliti poseban blagoslov.
Svi smo sretni što nam Benedikt XVI. stiže u dragu nam domovinu Hrvatsku. Karte za susret s Njim već imamo. Zahvaljujemo se od srca i nadam se da ćemo pronaći načina kako da dođemo kao mlada obitelj blizu Svetom Ocu.
Srdačan pozdrav i Božji blagoslov,
Obitelj Vučić

3.
Sveti Oče,
Zahvalni smo Gospodinu što Vas je poslao u našu domovinu. Radosna srca iščekujemo Vaš dolazak i Vaš susret s obiteljima. Iskreno vjerujemo da će Vaš dolazak i Vaše riječi potaknuti mnoge bračne parove na svetije življenje bračnog života.
Upoznavajući se tokom fakulteta te stupanjem u vezu naišli smo na puno problema kojima nismo znali rješenje no zahvaljujući poticajima i primjerima prijatelja oko nas te zahvaljujući Božjoj Providnosti, shvatili smo koji je pravi put za nas i našu zajedničku budućnost, te smo ustrajno i radosno krenuli tim putem. U našem bračnom životu i dalje nastojimo živjeti po Božjoj riječi i održavati svetost i čistoću našega braka. Svakim danom sve više osjećamo  Božju prisutnost i Njegove blagoslove za našu obitelj i naš brak. Trudimo se živjeti apostolskim životom i kao bračni par davati primjer svima oko nas.
Radosni u molitvi za vaš dolazak, zahvaljujemo Gospodinu što ćete pohoditi našu Hrvatsku domovinu, te dati novu snagu našim obiteljima, za autentičnije življenje našeg poslanja u ovom svijetu.
Zajedno u Kristu,
Jasenka i Danijel Lovrenčić, Koprivnica

4.
Sveti Oče,
raduje nas što ćete svojim dolaskom probuditi nadu i vjeru Hrvatskoga naroda. Na mnogim područjima našega društva osjeća se pritisak liberalnoga društva, a s druge strane indiferentnost vjernika i pastira Crkve. Svima nam je potrebna Božja milost kako bi nas preobrazila i povela putem Isusa Krista koji je sam za sebe rekao da je „Put, Istina i Život“. Mnogi su izazovi koji se danas stavljaju pred ljude, vjernike – mlade i stare.
Ti izazovi, možda, na poseban način pogađaju brak i obitelj. Svjedoci smo sve više rastavljenih, napuštenih, ostavljenih, nesretnih, zlostavljanih…
Nas dvoje, unatoč svim poteškoćama, unatoč tome što i nakon šest godina braka nemamo djecu, želimo ostati vjerni jedno drugome, u ljubavi koju Bog ulijeva u nas po svojoj milosti. Mi računamo s Bogom, njegovom milošću i s Crkvom kojoj je Krist glava, a mi pojedinačno udovi.
Stoga Vam zahvaljujemo što dolazite na poseban način ohrabriti mlade i obitelji. Želimo Vam obilje Božjeg blagoslova u životu, a napose u preodgovornoj zadaći pastira Crkve.
Lijepo Vas pozdravljaju vaši Tanja i Željko Perković

5.
Sveti Oče dobrodošli u našu Hrvatsku!
Zahvalni i puni radosti dolazimo u nedjelju na susret s Vama. Hvala Vam na Vašem posjetu, na Vašoj riječi, na Vašoj darovanoj ljubavi.
Divno je biti i osjećati se član velike obitelji –  SVETE CRKVE.
Naša obitelj, koja se sastoji od nas supružnika i četvero dječice živimo od Riječi Božje, svakodnevno otkrivajući dobrotu i Milost Božju. Unatoč mnogim izazovima svijeta, u aktivnom odnosu s Ocem, te napajajući se Sv. Sakramentima osjećamo veliku snagu, zaštitu i ljubav koja nas vodi k jednom životu ispunjenom mirom i ljubavlju za bližnjega.
Duh Sveti nas potiče da smo angažirani u pokretu Kursiljo.
U molitvama s Vama i cijelom Katoličkom Crkvom
Zdravko i supruga Darinka te djeca Jelena, Matija, Pavla i Mario iz Svetog Martina na Muri

6.
Presveti Oče,
S veseljem Vas iščekujemo, Vaš blagoslov i riječi kojima nas Bog želi darovati preko Vas, kako bismo se ohrabrili na putu kojim smo kao kršćanska obitelj krenuli.
Pripremajući se za sakrament braka, nastojeći živjeti po načelima Crkve, hraneći se sakramentima i prakticirajući predbračnu čistoću, udarili smo temelje na našu mladu obitelj.
Rastući u zajednici Pokreta Fokolara, Djela Marijina, učeći se svakodnevnoj ljubavi za brata i življenju sadašnjeg trenutka, stekla sam najbolje preduvjete za bračni i obiteljski život, danas toliko napadan i izrugivan.
Imamo dvoje male djece i treće na putu i nije lako uskladiti sve. Često padamo, al nastojimo hraneći se sakramentima euharistije i pomirenja uvijek iznova počinjati i ne odustati o visokog cilja koji smo si zadali – da budemo ono što je Bog za nas zamislio i na što nas je pozvao. Zajednički odlasci na svetu misu nedjeljom i blagdanom, zajednička molitva, povremeni odlasci na obiteljske susrete organizirane u susjednim župama, te u organizaciji Pokreta Fokolara, pomažu nam i daju snagu za svakodnevne izazove.
Nastojimo da naš bračni odnos raste, da se poboljšavamo i približavamo na svim razinama, unatoč različitosti što karakternoj, a što po okolini iz koje smo potekli. Prakticiranje bračne čistoće i prirodnog planiranja obitelji, uključenost u rad sa zaručnicima na zaručničkim tečajevima mali su doprinos da naša obitelj bude malo svjetlo u tami koja nas okružuje, gdje su bračna nevjera, kontracepcija, izrugivanje kršćanskih vrijednosti svakodnevna pojava. Nastojimo obiteljima iz kojih smo potekli također biti pomoć i oslonac iako to ponekad zahtjeva žrtvu i odricanje.
Uvijek nas tješi to da je Bog samo milosrđe i da onima koji ga ljube sve okreće na dobro. Vjerujemo da će nas njegova providnost i dalje voditi i da predajući se Bogu budemo ostvarili svoje poslanje – postati sve više nalik Svetoj obitelji.
Molimo za Vaš posjet Zagrebu i duhovni uspjeh svega što je Bog za taj posjet isplanirao!
Uz Vas smo na hipodromu zajedno s našom djecom
Bog vas blagoslovio
Martina i Antonio Stanešić iz Đurđevca

7.
Dragi Sveti Oče,
Želimo Vam izraziti svoju zahvalnost za sve vaše napore koje činite za očuvanje i promicanje bračne i obiteljske zajednice. Hvala Vam što nas svojim očinski blagim i ustrajnim poučavanjem ohrabrujete u pouzdanju da sve što obitelj i brak ugrožava nema zadnju riječ. Vaše nadahnjujuće i poticajne riječi za nas su iskustvo ljepote majčinske brige Crkve za nas koji živimo u svijetu. Hvala Vam za zdrav nauk kojim oplemenjujete srca i razum svojih vjernika i svih ljudi. Vaš uzor u dosljednom zagovaranju obitelji kao zajednice nad kojom bdije ljubav našeg Nebeskog Oca i koji nad njom ima svoj naum uistinu nam je važan, a u trenucima suočavanja sa slikom obitelji koja u nekim okolnostima odražava sve što ona ne bi trebala biti – to nam je pravo svjetlo nade i ohrabrenja.
U našem desetogodišnjem obiteljskom životu nastojimo primijeniti sve što smo kao dobro prepoznali u obiteljima iz kojih potječemo i što je u skladu s onim što smo prepoznali kao vrijednosti koje i Crkva naučava. Svjedoci smo da nauk predbračne čistoće u kojem smo bili poučavani na tradicionalni način danas nailazi na poteškoće koje potiču na traženje novih načina prijenosa tih vrijednosti na našu djecu. Stoga podržavamo sve napore koji se čine kako bi se iznašli novi načini da bi naša djeca i naraštaj kojem oni pripadaju na njima prihvatljiv način bili odgajani u tom duhu, za koji znamo da itekako ima izvorište, uporište i blagoslov u majčinskom nauku Crkve.
U zahvalnosti Bogu što smo kao obitelj vaši suvremenici
obitelj Železnjak

8.
Sprijateljili smo se u studentskom zboru Bazilike Srca Isusova „Palma“. Prepoznali smo dobrotu jedan u drugome. Tijekom šest mjeseci naš se prijateljski odnos intenzivirao toliko da smo postali najbolji prijatelji. Svaki puta uoči našeg susreta molila sam se Gospodinu da bude s nama, da nas blagoslovi, da nas vodi.
Prije nego smo prohodali, oboje smo molili Boga da nam pokaže pravi put i najteže nam je bilo moliti da bude Božja volja, a ne naša. Molitvom smo dobili mir i blagoslov za naše zajedništvo u Ljubavi.
Puno smo vremena provodili zajedno, puno smo šetali. Preispitivati smo se u svezi čistoće hodanja. Sazrijevali smo u želji, ali i u spoznaji. Odlazili smo mjesečno na ispovijed i tražili smo pomoć od Boga. Puno smo razgovarali. Bilo je uspona i padova, ali zajedno smo ohrabreni ustajali i ustrajali u čistoći. Ostajali smo nakon mise, zajedno sklopljenih ruku moleći za druge i za nas, da nas vodi. Odlazili smo na klanjanja. Znali smo da nas Bog vodi, ali s vremenom nam je postalo jasno da se mi „objeručke“ borimo za ono što smo osjetili ispravnim i boljim za nas. Da ne odustajemo. Petu godinu hodanja zaručili smo se, a šestu smo se vjenčali. Danas smo dvije godine u sretnom braku i osjećamo da nas Gospodin zove da služimo drugima na njegovu slavu. Rastemo zajedno u Kristu.  
Danas nas iznenađuje da se uopće postavlja pitanje: “Je li moguće živjeti predbračnu i bračnu čistoću?“. Zar ćemo, ako većina ne živi tako, zaključiti da je to nemoguće!? Zar će nam uzori postati oni koji, ne da nisu uspjeli, nego se nisu niti borili!?
Ako svakodnevnu borbu za čistoću usporedimo sa sportom, možda bude jasnije. Usain Bolt je jedini čovjek na svijetu koji je pretrčao 100 metara u 9.58 sekundi. Hoćemo li zbog toga zaključiti da je to nemoguće? Baš suprotno, on je dokazao da je moguće! I on nije jedini koji je vjerovao da je moguće. Vjerovali su i svi koji su uz njega trčali, tisuće ljudi na tribinama i milijuni gledatelja diljem svijeta koji su ih bodrili. U kontekstu predbračne čistoće izgleda kao da su naše tribine pune ljudi koji nam zvižde, navijaju protiv nas i jedva čekaju da padnemo. Prosječnom čovjeku potrebno je 20 sekundi da pretrči 100 metara, zar ćemo zbog toga ukinuti Olimpijske Igre? Zar ćemo trkačima reći da se ne isplati trenirati jer je ionako većina puno sporija od njih?
Živjeti čistoću nije lako. Dapače, teško je. Znalo je biti tako teško da nekad nisam mogao ni na što drugo mislit nego na zadovoljenje seksualne potrebe. Te misli i ti osjećaji su toliko jaki da nije dovoljno jednom okrenuti glavu i reći „ne“. Kada dođe napast potrebno je borit se i moliti Boga za pomoć dok god naša vjera i Božja milost ne nadjača napast. Ta borba može trajat i satima, ali nagrada je Nebo. Ne smijemo zaboraviti da nam Bog nikada ne daje kušnje koje ne možemo podnijeti. Kušnja nije kazna niti prilika za predaju. Kušnja je prilika za novu pobjedu, za još jednu medalju i još jedan počasni krug!
Ljubav je odluka. A čistoća je test ljubavi. Čistoća mladima daje priliku da upoznaju jedno drugo u dubinu. Da se nauče žrtvovati jedno za drugo i ljubiti jedno drugo. Napunimo tribine ljudima koji će podržati, bodriti i svojim primjerom pokazati mladima da se isplati boriti za Istinu.
Zrinka i Luka Balić

9.
Poštovani Oče Benedikte XVI,
Vaš dolazak okrjepljujući je melem za ranjene hrvatske obitelji. Moto vašeg dolaska: „Zajedno u Kristu“ ohrabruje nas, da nismo sami, da u Europi pred čijim pragom stojimo imamo pravog prijatelja, nasljednika Kristova. A zajedno s Kristom možemo prevladati svaku patnju i pretvoriti je u radost.
Naša obitelj zasnovana je na temeljima katoličke vjere i predbračne čistoće. I dalje se izgrađuje na evanđeoskim temeljima te nadahnjuje karizmama svetog Franje Asiškog i Chiare Lubich. Intelektualci smo i zahvalni Bogu što još imamo svoja radna mjesta i redovitu plaću. Bog nas je blagoslovio s četvero zdrave djece. Bračnu čistoću nastojimo živjeti uz odgovorno roditeljstvo i prirodno planiranje obitelji. Radosni smo kad se okupljamo oko obiteljskog stola i kad zajedno molimo.
Svoju župu smatramo svojom širom obitelji i njezini smo aktivni članovi. Sretni smo kad možemo svjedočiti svima koje sretnemo da je Bog – Ljubav.
Hvala Vam na očinskoj brizi. Neka vas prate naše molitve.
Obitelj Damiš iz Čakovca

10.
Dragi naš Papa,
Od srca Vam se radujemo i zahvaljujemo Vam što nas u ovim vremenima otuđenja i teškoća dolazite ohrabriti i pozvati da slijedimo upute našeg Učitelja.

Potrebni ste nam Sveti Oče, zaista. Neka Vaša ljubav i snaga obuzme naš Hrvatski narod da idemo Božjim radosnim putovima.
Iskrena srca želimo Vam posvjedočiti svoju ljubav i Milost koju nam je podario naš Isus.
Naime, od našeg upoznavanja odlučili smo se živjeti u čistoći do braka. Taj dragocjeni dar osjetio sam u svom srcu prije tri godine – to je bila izravna milost i Božji zahvat u moj život.
Svakodnevno smo molili zajedno, kad se ne bi vidjeli onda bi i preko telefona molili. I Bog nam je davao snage da izdržimo, MOŽE SE SVETI OČE – NAŠEM BOGU NIŠTA NIJE NEMOGUĆE. Mi Mu od srca zahvaljujemo na tom daru.
Predivno je dijeliti ljubav sakramentalno u braku, Bog nas je blagoslovio darom djeteta kojeg očekujemo ovih dana (termin poroda je 1.6.2011.) tako da nećemo moći biti s Vama u Zagrebu, ali ćemo Duhom biti uz Vas i pratiti Vaše poruke preko televizije. Zajedno svjedočimo svoj život na duhovnim obnovama Kursiljo za mlade, srednjoškolce i na vjeronauku za krizmanike. Osjećamo radost da smo mogli tako dočekati svoj brak i da danas možemo svjedočiti DA SE MOŽE ČISTO ŽIVJETI.
Danas u braku svakodnevno molimo KRUNICU BOŽANSKOG MILOSRĐA, uključujući u nju mnoge nakane za naše prijatelje, obitelji, Vas, biskupe, svećenike i cijeli svijet.
Redovito sudjelujemo na nedjeljnim svetim misama, a ponekad i radnim danom odemo na misu.
HVALA VAM SVETI OČE!!!
BOG VAS BLAGOSLOVIO!!!
SVI SLAVIMO, SVI SLAVIMO GOSPODINA!!!
Marino i Ivana Jurjević, Zadar

11.
Dragi i sveti Oče,
Jako smo sretni i zahvalni što dolazite u našu domovinu. Sretni smo i zahvalni što pokazujete veliko zanimanje i brigu za bračni i obiteljski život, za njegovu kvalitetu i zdravlje.
Svjedoci smo kako je divno biti suradnik Božji i koliko nam je ljepote Bog pripravio već na ovoj zemlji. Hvala mu na daru života, na obiteljima, mjestima i narodu iz kojeg potječemo. Hvala mu što već sada uživamo u plodovima naše predbračne čistoće i bračne vjernosti. Neizmjerno smo zahvalni što nam je dao priliku da budemo roditelji i s nestrpljenjem očekujemo rođenje našeg prvog djeteta za čiji život molimo da bude na Gospodinovu slavu.
Dao Bog da do kraja budemo ustrajni i skupa s našim narodom zauvijek ostanemo vjerni Bogu, Blaženoj Djevici Mariji i svetoj Crkvi katoličkoj.
S Vama zajedno u Kristu,
Maja i Vlatko Tenšek, Zagreb

12.
Dragi Sveti Oče!
Mi smo Kristina i Karlo, mladi par nešto više od godinu dana. Upoznali smo se na malom tečaju kršćanstva – Kursilju. Bog je vodio naše putove i spojio ih na jedan put, put s Bogom. Prije nego smo prohodali, naši razgovori i druženja su bili usredotočeni oko molitve. U početku smo odlučili moliti krunicu u isto vrijeme, poslije preko mobitela, dok se nismo počeli nalaziti kako bi zajedno molili  i naravno kako bi provodili vrijeme. U vezi smo nastavili moliti, odlaziti na misu, Framu (franjevačka mladež), Kursiljo, te na različite susrete kršćanskog duha. Kako nas je Bog spojio, odlučili smo Njemu iz zahvalnosti, te zbog nas samih živjeti u predbračnoj čistoći. Možemo posvjedočiti kako nas zbog toga Bog obilno blagoslivlja i čuva, kako nas uči i otvara jedno drugome. Iako imamo padove, zbog temelja u molitvi i povjerenja u Boga i jedan u drugog, ustajemo i nastavljamo dalje svojim putem s Bogom prema zajedničkom cilju: bračnom životu prožetom ljubavlju, vjerom i zajedništvom.
Vaš posjet je blagoslov i velika radost za nas i naš narod!
Karlo Bambir i Kristina Jelić, Varaždin

13.
U želji da slijedimo Kristov nauk u svim područjima našeg života odlučili smo se na čisto hodanje prije braka. Danas nas svijet uči lažnim vrijednostima i nudi nam razne poglede na život među kojima  je i krivi pogled na područje ljudske seksualnosti. Da bi se uspješno borili s tim potrebno je mladima ponuditi nešto drugačije. Nas dvoje želimo svojim svjedočanstvom biti poticaj i ohrabrenje drugima i pokazati da je hodanje u čistoći moguće. Želimo da prijatelji oko nas vidjevši našu neizmjernu radost zbog ljepote i blagoslova koje nam donosi takav način hodanja požele živjeti čistoću. Suradnici smo Malog tečaja kršćanstva Kursiljo i animatori župne zajednice mladih u Varaždinu gdje mladima govorimo o našoj vezi. O načinima kako se boriti protiv napasti koje uvijek vrebaju, što bi trebalo izbjegavati, o važnosti sv. ispovijedi, mise, Svetog pisma… Jako nam je bitna osobna molitva, ali i ona zajednička, koja nas još više povezuje i čuva u čistoći.                
Našu smo odluku da u životu slijedimo Krista pokušali izreći u zajedničkoj molitvi koju smo sastavili u počecima našeg hodanja:    
¨Isuse, hvala Ti što si nas povezao. Vjerujemo da nas je Tvoj Duh vodio i omogućio da se sretnemo. Želimo se u potpunosti predati Tvom daljnjem vodstvu jer znamo da je to pravi temelj na kojem trebamo graditi naš zajednički hod. Želimo živjeti čistoću, ali ne samo čistoću tijela nego i čitavih naših bića. Pomozi nam da jedan drugome uvijek budemo ohrabrenje i podrška na putu k svetosti i spasenju. Nauči nas da u strpljivosti prihvaćamo jedan drugoga i da se kroz zajedničke trenutke sve više upoznajemo. Svojim primjerom želimo u svakom trenutku svjedočiti Tvoju ljubav i još više vršiti Tvoju volju u našim životima. Amen¨
Život u čistoći je stvarno predivan! 
Lovro Mlakar i Nikolina Bambir, Varaždin

14.
Momak i cura, vjernici još samo po običaju, misa nedjeljom, ispovijed o Božiću i Uskrsu, neumjerenost u jelu ribe je bio post, molitva se svela na križanje pred spavanje. Život ide baš onako kako treba, mislili smo.
Ali Bog nije tako mislio. Jedan „slučajni“ odlazak na duhovni seminar, jedan molitveni susret, molitvena zajednica svaki tjedan i malo po malo, srca dvoje ljudi se totalno mijenjaju u srca djece Božje. Kakva promjena u našim životima. Život po prvi put nakon djetinjstva ponovno dobiva onaj pravi smisao, zbog kojeg nas je, na kraju krajeva, On i stvorio. Zaruke provedene u čistoći, bračni zavjet dan istinski, brak, otvoren prema životu, vođen s Bogom u sredini. I, kao što to uvijek biva, Bog daje uvijek više nego što traži, kao dar Božji dolaze djeca i donose radost i nevinost u naš mali dom.
Sada naš dan izgleda drugačije nego prije obraćenja, svakodnevni odlazak na sv. Misu, zajednička molitva krunice navečer, osobna molitva kad i gdje stignemo, kruh i voda su dobile novu vrijednost u našim životima, mjesečna ispovijed, čitanje sv. Pisma; sve je to izmiješano s našom svakodnevnicom učinilo naše živote potpunim.
Kome se čini puno, mi kažemo nije puno, On nam je dao puno više!!!
Majko Marijo, budi uz nas i svojim nas zagovorom zbliži sa Isusom.
Damir i Marija Musa
Mostar, BiH

15.
Upoznali smo se u zajednici Totus tuus još kao srednjoškolci i počeli zajedno rasti. Odlučili smo se živjeti u čistoći odmah na početku našeg druženja. Kako je kroz 7 godina Bog sve više osvajao naša srca tako se i naše shvaćanje čistoće i našeg toliko iščekivanog braka produbljivalo. Brak smo sklopili prije tjedan dana. Sretni smo što je Bog blagoslovio naše novo zajedništvo i što možemo ponosno reći da Ga želimo u središtu našeg mladog braka. Sigurni smo da nas čekaju još mnogi blagoslovi i križevi čiju vrijednost sad još ne možemo ni zamislili. Kad gledamo unatrag na 7 godina življenja predbračne čistoće i unaprijed prema našoj novoj bračnoj čistoći možemo reći da bez zajednice ljudi koji su molili za nas i poticali nas na svetost, naše zajedničke molitve, mnogo korisnih praktičnih savjeta, a ponekad i upozorenja od strane naših prijatelja u vjeri i duhovnih pastira te mnogo pročitanih knjiga ne bismo mogli shvaćati i živjeti našu čistoću niti u njoj ustrajati.

Anja i Josip Bralić, Čakovec
 

16.
Dragi naš, Sveti Oče!
Čitam u današnjem evanđelju Isusovo obećanje: “Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama.” (Iv 14,18) i razmišljam o našoj domovini, političkoj situaciji, mentalitetu koji nas zarobljava… Dok s jedne strane u očima svijeta naša domovina uistinu izgleda kao siročad, srce mi kuca radošću Uskrsle Kristove Prisutnosti, očite u zajedništvu naše Crkve koja Vas molitvama prošnje i zahvale već dugo iščekuje. Jer, upravo u Vašem dolasku prepoznajemo ispunjenje ovih Isusovih riječi; “doći ću k vama”.

Obraćam Vam se kao samo jedna od mnoštva mladih koji su pod salezijanskim krovom i okriljem Marije Pomoćnice Kršćana, ovdje u Zagrebu, uzljubili Svetu Crkvu Katoličku, sakramentalni život i ljepotu zajedništva u vjernosti i odanosti Vama i drugim pastirima naše crkve. Slušajući predavanja našeg studentskog kapelana o Teologiji tijela (Vašeg prethodnika, blaženog pape Ivana Pavla II.), rasli smo u Istini, prepoznavali svoj Put i otkrivali bogatstvo Života u Kristu. Istina o tome tko smo, kamo idemo, o ljepoti i dostojanstvu ljudskog tijela, sakramenta braka, nauma koji Bog ima s nama, ispunja nas snagom, žarom, čistoćom, ponosom što smo ljubljena djeca Božja. Neizmjerno velik broj mladih koji  dolazi na predavanja svjedoči koliko Božja riječ opaja, osvaja i oslobađa za pravu slobodu (usp. Gal 5,1). Dragi naš papa, želim Vam zahvaliti što nama mladima otvarate vrata svoga srca, što se borite da uzdignete svetost obitelji i ljudskoga života na očigled ovome svijetu čije rane, vjerujem osjećate. Sada, dok se i sama spremam da sa svojim zaručnikom sklopim sakrament braka; plodne, slobodne i otvorene ljubavi u Bogu, u načinu na koji vi služite Crkvi prepoznajem svoj uzor i poziv da i ja činim tako. Hvala Vam što nam vlastitim primjerom ljubavi prema Crkvi i povjerenom stadu svjedočite radost sebedarne, požrtvovne ljubavi prema drugome koja se očekuje i od nas supružnika.
Obećavamo da ćemo moliti za Vas, da nas poput Krista, ljubite do kraja… I kada Vam križ ovog svijeta koji nosite na svojim plećima unese sumnje, umor, strahove… Sjetite se da jedna obitelj moli za Vas svakoga dana, zahvalna na svemu što činite i prikazujete Gospodinu.
Zajedno u Kristu…pogleda uprta prema Nebu…
Ivana Perišić i Tomislav Juzbašić, Županja

17.
Sveti Oče,
potaknuti smo posvjedočiti Vam o tome što Gospodin Isus posredovanjem svoje Bezgrešne Majke može učiniti u životima mladih koji ga srcem traže. Mi smo mlada obitelj koja se trudi živjeti svetost  na koju osjećamo da smo pozvani. Pripadamo molitvenoj zajednici Totus tuus koja je iznikla u Međugorju. Totus Tuus je marijanska zajednica čiji članovi odgovaraju na Božji poziv na svetost života u bilo kojem staležu i životnim okolnostima. Pet je “stupova” koji u praksi oblikuju našu duhovnost, a na koje poziva Marija u međugorskim porukama, a to su: molitva krunice – molitva srcem, svakodnevno čitanje i razmatranje Svetog Pisma, mjesečna Ispovijed, post i svakodnevna Euharistija. Zajednica nam je važna potpora jer je u njoj počelo naše obraćenje i jer je mjesto istinskog kršćanskog zajedništva koje ne nalazimo drugdje u svijetu.
Nastojimo u svojoj obitelji slušati i vršiti sve ove Marijine poruke i svojim životom svjedočiti drugima. Živjeli smo predbračnu čistoću kroz 4 godine upoznavanja i godinu zaručništva. To je, sa sigurnošću tvrdimo, najčvršći temelj i jedan od važnih izvora blagoslova za naš brak. Međutim, nije od početka bilo tako. Jedno od nas, iskusilo je i život u bludnosti tj. nečistoći prije braka. Svojom milošću Bog je taj grijeh okrenuo na dobro te danas možemo autentično svjedočiti mladima o njegovoj ozbiljnosti i ranama koje ostavlja na duši, ali i o milosrđu Boga koji oprašta i iscjeljuje. Iz tog se razloga želimo posvetiti evangelizaciji, posebno mladih, i biti u službi Bogu i Crkvi za spasenje duša. Svoj obiteljski život gradimo na odnosu s Bogom iz dana u dan, kroz bračnu ljubav i vjernost, zajedničku molitvu, spremnost na žrtvu, otvorenost životu i radosni smo jer primamo stostruko! Ljudsku nam je ljubav Gospodin posvetio, umnožio i osnažio za uski put kojim se dolazi do njega, a Sveta Obitelj nam je najbolji uzor u koji se ugledamo! Zahvaljujemo Gospodinu za dar života i dar obraćenja i molimo za nove Duhove u našim župama i obiteljima!
Nataša i Nenad Karlovčec, Križevci 

19.
Mi smo par koji je već 3. godinu u braku, a prije toga smo 3 godine bili u vezi. Kako smo se upoznali već kao praktični vjernici koji su željeli imati Boga na prvom mjestu u svojim životima, tako nam je na neki način bilo i lako postaviti prioritete u našoj vezi. To je svakako bila predbračna čistoća i zajednička molitva! Da je bilo uvijek lako i nije, ali kad znaš što ti je bitno i kad se ti to jako brzo višestruko vraća, onda znaš da si na pravom putu! A naš Bog je stvarno bogat milosrđem i vraća stostruko na svim područjima! Sada u braku još više vidimo plodove predbračnog života – nema dana bez zajedničke molitve, Sv. Mise, međusobnog poticanja na dobro i na više za Boga. A naše dijete nam je primjer koliko je jako svjedočanstvo koje mi možemo dati – i svojoj djeci, ali i drugima – već sada radije pregledava dječju Bibliju nego bajke, uzima krunicu u ruke i sjedne kraj nas kad molimo, izgovara svoje prve molitvice… Hvala Bogu i Mami da je tako jer to definitivno nije naša zasluga – mi se možemo samo truditi, ali je Bog taj koji čini! U svemu tome mislim da je najbitnije, da uz temelje koje sam već navela – molitva, Sv. Misa, post, Biblija, ispovijed, jako bitno sve pustiti Bogu. Ne brinuti previše o budućnosti, ne zamarati se da li ćemo moći brinuti za više djece, ne razbijati glavu sa stvarima koje trenutno ne možemo riješiti – nego stvarno SVE pustiti Bogu koji ionako već sve zna i neizmjerno Mu vjerovati do kraja! Aleluja!
Andreja & Ladislav Šipić

20.
Dragi Sveti oče,
neizmjerno nam je drago da dolazite u našu domovinu, koja je vjerna Kristu već četrnaest stoljeća, upravo povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Svojim dolaskom osnažit ćete nas i ohrabriti na našem putu življenja s Kristom.
Danas kada nam se proklamiraju lažne vrijednosti koje narušavaju obiteljsku zajednicu, želimo reći da ima nas koji pokušavamo živjeti po prirodnim Božjim zakonima, zbog toga što znamo da samo takav način čini osobe istinski sretnima i ostvarenim.
Moj suprug i ja u braku smo tri godine i očekujemo naše prvo dijete, nakon dvije godine problema i muke sa začećem. Te teške dane ne bismo u ljubavi i slozi proživjeli da nismo neprestano zajedno se molili i vjerovali Božjoj providnosti. Prije braka hodali smo u čistoći, prakticirali zajedničke molitve i vodili sakramentalan život, i mislimo da nas je to na pravi način pripremilo na žrtve i odricanja u braku.
Suprug i ja radujemo se zajedničkom životu u Kristu, radujemo se novoj ulozi koju nam je Bog namijenio, znamo da je to njegov velik dar i blagoslov.
Dragi Oče molimo Boga za Vas da izdržite na svom teškom i odgovornom putu pastira našeg stada!
Srdačno Vas pozdravlja obitelj Vlašić!

21.
Sveti Oče,
naša su srca posebno ganuta radi Vašeg dolaska u našu domovinu, radi toga što ćete svojim prisustvom obradovati naše hrvatske katoličke obitelji, to nam daje veliku snagu i ohrabrenje za pravo, istinsko življenje i svjedočenje vjere u današnjem materijaliziranom svijetu. Vašim dolaskom sam Gospodin nam poručuje kako nas podržava i blagoslivlja naše obitelji.
Mi smo jedna mlada obitelj, šest smo godina u braku i imamo troje male djece. Nastojimo živjeti u skladu s Kristovim evanđeljem, njegujući obiteljsku molitvu, u vjeri odgajajući našu djecu, živeći bračnu čistoću i vjernost, prirodno planirajući svoju obitelj. Možemo posvjedočiti da nam je takav život i prije braka, a i sada u braku donio obilje milosti i blagoslova Božjih. Zato želimo svima poručiti da se uz Krista i s Kristom jedino isplati živjeti!
Hvala Vam Sveti Oče što blagoslivljate naše obitelji, što nas podupirete i što molite za nas i našu djecu.
Neka Vam Gospodin nagradi svaki Vaš trud i žrtvu.
Vole Vas Miroslav i Irena iz Koprivnice.

22.
Sveti Oče,
hvala Vam što ste prihvatili Gospodinov poziv da vodite Njegovo stado u ovim teškim vremenima – teškim posebice za obitelj kao temeljnu stanicu ne samo Crkve, već i čitavog društva. Kao mlada katolička obitelj svakodnevno smo suočeni s brojnim izazovima i kušnjama, a da bismo ih sve uspješno nadvladali potrebni su nam pastiri. Uvjereni smo da je i Vas, Sveti Oče, kao i Vašeg velikog prethodnika, danas blaženog Ivana Pavla II., Gospodin na Petrovu stolicu postavio s razlogom. Likovi obojice vas iz dana u dan svijetle nam kao prave zvijezde vodilje na našem ovozemaljskom putu.
Neizmjerno se radujemo našem nedjeljnom susretu na koji, doduše, neće moći doći i naše tri curice jer su još premalene (Terezija ima pet, Paula tri, a Katarina jednu godinu). No, mi roditelji osjećamo neizmjernu potrebu hodočastiti u Zagreb i slaviti svetu Misu s Vama i na taj način zahvaliti Bogu našemu za prekrasan dar obiteljskog zajedništva čije obilne plodove ubiremo iz dana u dan.
Vama, Sveti Oče, i dalje želimo obilje Božjeg blagoslova u svemu što činite. Budite i dalje odvažni, neustrašivi i nepokolebljivi uvijek kada svjedočite za Krista. A to isto želimo i svima nama kršćanima diljem svijeta. Bog s vama!
Obitelj Malbašić (Katarina, Paula, Terezija, Sanja i Ivan)

23.
Dragi Sveti Oče!
Jako se radujemo što ćeš doći u našu domovinu i što smo pozvani čuti tvoju riječ! Ovo nam je prvi put da ćemo uživo vidjeti Svetog Oca, koji je ustvari od svih nas najbliži Bogu, i zato smo jako uzbuđeni što ćeš biti s nama! Tvoj dolazak nama kao budućim supružnicima puno znači jer želimo da nam i tvoja ruka dade blagoslov te da se zajedno s tobom pomolimo za našu buduću sreću u braku.
Pošto smo čuli da te mnogi ljudi uvjeravaju u nemoć održavanja moralnog reda i čistoće prije braka, osjećali smo se ponukanima da ti uputimo ovo pismo kojim ti želimo poručiti da smo uz tebe i Isusa i da ipak ima ljudi koji vjeruju u predbračnu čistoću i nastoje ju održati.
Sandro i ja smo se upoznali kao srednjoškolci i na početku naše veze željeli smo ostvariti intimniji fizički kontakt. Smatrali smo da je to potpuno normalno za dvoje ljudi koji su u vezi. Međutim, nakon nekog vremena, kada smo počeli intenzivnije ići na Svetu Misu, shvatili smo da to ipak nije u redu i dogovorili smo se da nećemo imati spolne odnose. Bilo nam je jako teško. Godinama smo se mučili i razbijali glavu zašto to tako treba biti i zašto to Isus želi, imali smo i uspone i padove sve dok nismo počeli pohađati predavanja don Damira Stojića. On je bio jedini koji je bez sustezanja govorio o spolnim odnosima prije braka i u braku, i donekle nam objasnio zašto Isus traži od nas predbračnu čistoću. Nakon što smo to čuli, odlučili smo sve do braka prekinuti bilo kakve intimne fizičke kontakte. Prijatelji su nas smatrali čudacima, ali nama to nije smetalo, upravo suprotno, bili smo ponosni na našu odluku.
Evo, sada je prošlo već nešto više od godine dana kako se toga držimo, i sedam godina kako smo u vezi, i oboje se osjećamo sretno i oslobođeno! Ponekad nam zna biti teško, ali uz Božju pomoć uvijek izdržimo! Što god da radimo, osjećamo kao da nas Bog blagoslivlja i štiti upravo zbog toga jer izvršavamo Njegovu zapovijed. Naša sreća je još veća kada se sjetimo da nas je Bog ustvari čuvao jedno za drugo i kao da nas je predodredio da budemo zajedno, jer nijedno od nas prije nego što smo se upoznali nije imalo ozbiljniju vezu niti odnose, tako da u brak ulazimo potpuno čisti. Za to vrijeme uspjeli smo se dublje upoznati i razgovarati o temama o kojima se inače nikada nismo sjetili razgovarati.
Do vjenčanja nas dijeli još svega četiri mjeseca i radujemo se što u brak ulazimo čisti. Shvatili smo da je brak nešto sveto i da dvoje ljudi koji ulaze u brak trebaju biti povezani ponajprije u duhu, a bez predbračne čistoće to sigurno ne bismo mogli postići. I bez obzira na kušnje, ostajemo čvrsti u našoj odluci znajući da nas je Bog zbog toga već nagradio na onome svijetu.
Molimo Božji blagoslov za tebe i sve ljude, i preporučamo se u tvoje molitve.
Vole te tvoji
Sandro Juković i Maja Varga iz Bjelovara

24.
Ljubljeni Sveti Oče!
Želimo Vam ovim putem posvjedočiti o ljepoti predbračne čistoće. Mi smo par koji je već skoro 5 godina skupa i radosno iščekuje dan vjenčanja za 4 mjeseca. Od početka naše veze, po milosti Gospodnjoj odlučili smo živjeti predbračnu čistoću i možemo Vam sa sigurnošću reći da u ovih skoro 5 godina ni jedan trenutak nismo požalili što smo se odlučili za takav način života. Želimo Vam svjedočiti o miru, radosti, razumijevanju i velikom povjerenju koje se razvilo između nas i u teškim trenucima se pokazalo kao čvrsto i jako uporište naše veze. Također moramo priznati da je bilo trenutaka kada nismo bili u potpunoj sreći, a to su oni trenuci u kojima smo dopustili da naš egoizam i sebičnost dođe do izražaja. Ipak, hvala Gospodinu, koji nas je očuvao i čuva nas svaki dan i daje snagu za takvu odluku. Želim Vam reći o snazi koju smo dobivali odlazeći zajedno na sv. Euharistiju primajući sv. Pričest. Uistinu, Gospodin prisutan u sv. Pričesti najljepši je i najbolji polog naše veze i vjerujemo svake veze. On je prava snaga i sjaj svih ovih prekrasnih dana koje provodimo u borbi sa samim sobom. Također želimo prenijeti poruku o Gospodinu prisutnom u sakramentu sv. Ispovijedi, koji nas je tim putem uvijek umirivao u našim slabostima i davao nam smjernice za svakodnevne ispravne odluke. Nešto smo naučili u ovih 5 godina, a to je da je ljubav odluka, i tu odluku uz Gospodinovu pomoć se može živjeti svaki dan iznova.
Hvala Vam ljubljeni Sveti Oče što dolazite u našu i Vašu Hrvatsku !
Zaručnici Vesna Babić i Ivan Drnasin

25.
Dragi Sveti Oče,
na poticaj plemenitih ljudi, želja nam je i ovim putem podržati Vas u čuvanju istinskih vrednota i radosnoj poruci koju Vam je Gospodin povjerio kao Petrovom nasljedniku. Veliki je pritisak i gotovo luđačke su napasti kojima smo mi mladi ljudi današnjice izloženi. Zbog liberalnog odgoja suprug i ja smo nažalost imali težak put ostvarenja ljubavi na koju nas je Gospodin pozvao. No, samo zahvaljujući Nezasluženoj milosti koju smo po Njegovoj dobroti primili, svoju predbračnu čistoću nastojali smo intenzivno živjeti pripremajući se posljednje tri godine za sakrament ženidbe. Krist nam je svjedok da Ljubav ne dolazi bez križa, a spolna apstinencija za dvoje koji se vole je također velika žrtva, no njeni plodovi nadilaze svu muku. Djela ljubavi pa tako i ona vezana uz bračni život su nemoguća, ukoliko se sloboda zlouporablja. Molimo za Vas da nam budete jasan znak te nam od Gospodina objavljene Istine. Bog Vas poživio i obdario svim potrebnim darovima Duha Svetog da nas hrabro i postojano vodite u Istini, po Istini i k Istini.
Obitelj Grabant

26.
Dragi naš Sveti Oče,
Vaš posjet našoj domovini budi u nama neizmjernu radost i sreću, ali osjećamo da nas i obvezuje na obnovu domovine koja žudi za vašom riječi i porukom koju nam Bog preko Vas upućuje.
Pišem Vam u ime male, ali hrabre zajednice Malog tečaja kršćanstva – Kursilja Župe sv. Nikole biskupa iz Čakovca. Radosnim življenjem kršćanstva u svojim obiteljima, na radnim mjestima, u župnoj zajednici i svakodnevnom životu nastojimo širiti ljubav prema Bogu i ljudima. Shvaćamo da živjeti vjeru znači puno više od redovne molitve i pohađanja sv. mise te se trudimo, svatko na svoj način, promicati Božju ljubav i slavu: svjedočenjem na našim tečajevima, pisanjem, pomaganjem potrebitima, sudjelovanjem u župnim aktivnostima. U tome nas jača naše zajedništvo i prijateljstvo koje „hranimo“ na redovitim sastancima, a u kojima nas podržavaju i naši svećenici. Vaša podrška pokretima, zajednicama i udrugama nam je neizmjerno važna i učvršćuje naše zajedništvo.
Značajno ohrabrenje pruža nam važnost koju pridajete pastoralu braka i obitelji. Mnoge naše obitelji su opterećene brojnim brigama, ali ono što osjećamo i znamo jest da je jedini i pravi put  živjeti bračnu vjernost i poštivanje, te promicati moralni nauk crkve. Osobno, kao majka petoro djece sam itekako svjesna opasnosti koje vrebaju, ali i sigurna da jedino sakramentalnim životom i vlastitim primjerom možemo odgajati djecu za život po evanđelju. Stoga Vam posebno stavljam na srce našu djecu i mlade, njihove želje, nadanja, nesigurnosti, strahove… Od srca Vas molim da molite za nas, za naše obitelji, našu domovinu.
Zahvaljujemo vam na Vašem posjetu, na svakoj Vašoj molitvi, na svakoj poruci i riječi ohrabrenja.
Molitvom i životom čvrsto stojeći uz Vas, uz naše biskupe i svećenike, s ljubavlju u Kristu
De colores!
obitelj Haček, iz zajednice Malog tečaja kršćanstva – Kursilja Župe sv. Nikole biskupa Čakovec      

27.
Dragi Oče,
hvala vam što mislite na naše hrvatske obitelji. Hvala što ste obitelj stavili u srce vašeg pohoda.
Mi smo mlada obitelj. 3 godine smo u braku i imamo dvoje djece. Suprug i ja upoznali smo se na Kursilju, te smo godinama bili prijatelji. Ja sam se molila za svog budućeg supruga. On je razmatrao svoj poziv, te mu je Gospodin kroz molitvu dao do znanja da je bračni poziv za njega. U vrijeme kad smo prohodali on je bio na studiju u Americi, a ja u Hrvatskoj. Veza na daljinu je trajala godinu dana. Tad smo se zaručili i on se odlučio vratiti u Hrvatsku. Tijekom našeg hodanja prevodio je knjigu jednog američkog svećenika o hodanju. Želio je da je i ja pročitam jer je dala mnoge odgovore na njegova pitanja o kršćanskom hodanju. Kad smo se vjenčali oboje smo radili na tome da tu knjigu izdamo na hrvatskom jeziku kako bi i drugima pomogli u traženju odgovora na njihova pitanja.
Živjeli smo predbračnu čistoću, zajedno smo molili i to smo nastavili u braku. Djecu vodimo na misu. Naš sin koji ima 2 godine već zna male molitve a nas ponekad podsjeti da se trebamo pomoliti prije jela. Bog nas je blagoslovio u mnogočemu.
obitelj Kosor, Kali, otok Ugljan

Podijelite objavu

Skip to content