TEČAJ ZA KRIZMANIKE U VARAŽDINU, 10.-12.10.2014.

Nakon kišnog ljeta, ove jeseni zasjalo je sunce: tri dana zaredom, na nebu, a i u našim srcima. Sa željom da mlade ljude upoznaju sa ljepotom vjere i života s Bogom, duhovnik Kursilja Varaždinske biskupije, vlč. Stjepan Najman i suradnici Marija Selak, Marija Cingula, Dario Mijač, Ivana Hrebak, Katarina i Mario Jarnjak, Miroslav Ahmetović, Nikola Kontrec, Leticija Hutinski i Anika Sačić održali su 10.-12.10.2014.g. za krizmanike 47. Mali tečaj kršćanstva u župi sv. Nikole u Varaždinu. 

 

Bila su to 3 divna dana, provedena s prijateljima u molitvi, pjesmi, razgovoru i igri. Bilo je tu iskrenih tema u kojima su suradnici iznosili predivna svjedočanstva koja su obuhvatila gotovo sva područja života. Bilo je i kratkih filmova i prezentacija. Nakon svake teme uslijedio je razgovor u grupama u kojem su mladi imali priliku iznijeti svoje mišljenje, priliku da s voditeljem grupe i prijateljima pokušaju naći rješenje svojih problema, da shvate kako svaki problem i nije tako velik ako vjerujemo da je Bog uz nas. Vlč. Najman svaki je dan imao teme kroz koje nam je na zanimljiv način pokušao objasniti osnove vjere. Svima su se svidjele i razne igre u kojima smo sudjelovali svi, kolika razlika od današnjeg užurbanog života gdje se komunikacija svela na SMS poruke i prijateljstvo preko Interneta. Divno je bilo vidjeti iskreni osmijeh na licima svih i mladih, i suradnika i vlč. Najmana. U petak na klanjanju prinosili smo zahvale i prošnje Bogu, a u nedjelju smo opet zamolili mlade da napišu svoje zahvale i prošnje i da ih stave u posudice koje ćemo prinositi na Sv. Misi. S obzirom da je posudica sa zahvalama bila puna, a ona sa prošnjama skoro prazna, sam pogled na posudice bio je dovoljna nagrada svima koji su organizirali ovaj tečaj, jer su mladi shvatili da nam Bog daje mnogo, da smisao života nije da stalno tražimo negativne stvari u svemu i da tražimo od Boga da nam ostvari sve naše želje. Važno je znati da nas Bog voli takve kakvi jesmo, sa svim našim manama i da Mu na tome zahvaljujemo. I nema razloga za tugu jer smo mi princeze i prinčevi Kralja nad Kraljevima.
S obzirom da je ovo bio i moj prvi Kursiljo, mogu iskreno reći da je nadmašio sva moja očekivanja. Nakon početnog straha i nervoze jer upoznajem nešto novo, bilo je dovoljno samo nekoliko trenutaka da osjetim da sam na pravom mjestu. Naime, ono što me dočekalo bili su iskreni osmijesi i radost- osmijeh Duha Svetoga i radost i mir koju On širi. Nikad do sad nisam doživjela da mogu doći na nepoznato mjesto, među nepoznate ljude i nakon samo jednog dana osjećati se kao doma. Nikad do sam nisam ni očekivala da bih mogla doći negdje među nepoznate ljude i otvoreno razgovarati o problemima, o životu i o Bogu. Ovdje nije bilo maske, nije bilo skrivanja i laži, samo iskrenost i radost. Ono što me najviše začudilo jest to da su mi već nakon jednog dana postali jasni odgovori na pitanja koja me muče već nekoliko godina. Zapravo se ti odgovori mogu svesti na shvaćanje da ja jesam posebna i da me Bog voli sa svim mojim manama, ali i to da ja moram voljeti druge s njihovim manama. Nije smisao života da tražim savršenstvo, a niti da se stalno okrećem oko loših stvari i prošlosti. Bog nas voli i želi nas usrećiti. Na nama je samo da shvatimo i da Mu pokucamo. A ono što će nam On uzvratiti ako Ga samo pozovemo da uđe u naš život, nadmašuje sva naša očekivanja.

Gordana Družinić

  • Drago mi je što sam izdvojila ovaj vikend jer sam upoznala nove prijatelje, shvatila sam da neki moji problemi nisu najgori na svijetu kako mi se ponekad čini. Da usprkos svemu Bog uvijek ima plan za nas. Sve teme su mi se dojmile, svaka priča traži iznimnu snagu za pričanje i preživljavanje. Posebno me dotakla tema (film) o ocu koji je riskirao svoj život za svog sina, učinio je sve za njega. U grupi mi se svidio razgovor o temama. Da, odlučila sam da više neću (barem ću pokušati) cviliti na sitnim stvarima, potrudit ću se više pomagati drugima i neću dopuštati da me neki podcjenjuju, te neću jako srcu uzimati komentare ljudi koji su površni i misle da je sve u vanjskom izgledu.
  • Drago mi je zbog zabave i jer su teme bile zanimljive. Najviše mi se dojmio (Bosanac) Dario jer je pokazao kako Bog donosi sreću. Od ostalih sadržaja izdvojio bih ispovijed. Bog me dotakao na ispovijedi.
  • Najviše mi se dojmila tema „Tko sam ja?“ i u toj temi sam osjetila Božji dodir i poticaj na razmišljanje o tome kako svi mi imamo probleme koje trebamo prihvatiti i pobijediti ih.
  • Sve teme su mi se dojmile jer su bile zanimljive. U temi Ja u vrtlogu života osjetila sam poseban Božji dar. Jako mi se svidio film o sinu i ocu, kako je otac vjerovao i sve snove omogućio svom sinu i nije digao ruke od njega. U grupi je bilo zabavno. Odlučila sam da ću se više otvoriti Bogu i da ću više moliti.
  • Da, drago mi je što sam ovaj vikend provela na Kursilju jer se nekako osjećam kao da me cijelu pročistilo. Sve su me teme posebno taknule (svaka na svoj način) jer su sve drugačije i predivne.
  • Izdvojio bi filmove. Bog me dotakao u filmu u kojem je čovjek bez ruku i nogu osjetio Duha Svetoga u sebi i bez obzira kako izgledamo izvana najbitnije je kako izgledamo iznutra.
  • Svidjela su mi se svjedočanstva od animatora jer su mi te priče pomogle da se i ja suočim sa svojim problemima. Svidjelo mi se je što su razgovori bili dosta ležerni i opuštajući.
  • Posebno me se dojmila tema „Božje dijete“ i filmić „team Hoyte“. U toj sam temi osjetila snažnu Božju prisutnost. Naučila sam predati sve svoje zahvale i molbe oltaru i Kristu i zaista više razumijem kršćanstvo.

Podijelite objavu

Skip to content