Search
Close this search box.

TEČAJ ZA KRIZMANIKE U VRBOVCU, 17.-19.10.2014.

Održan je krizmanički tečaj, za prvu grupu krizmanika u župi sv. Vida mučenika – Vrbovec. Domaćin susreta bio je župnik vlč. Zoran Grgić, sa svojim župnim vikarom vlč. Markom Princom. Za duhovno vodstvo pobrinuo se p. Vinko Sudar. Valja spomenuti i rektoricu ovog susreta Marinu Šoljić koja se posvetila organizacijskim potrebama. Uz sve gore navedene susret je obogatilo osam animatora/ica (Eva šatović, Marina Ričković, Matea Mihovilić, Anđela Matić, Ivan Veršić, Tomislav Galović, te bračni par Marko i Barbara Bambir).

 

Susret je započeo u popodnevnim satima 17.10.2014. i trajao je do 19.10.2014. Prisustvovalo je četrdeset krizmanika/ca. Na susretu je obrađeno pet svjedočanstava i jedna tema. Prvi koji je „probio led” bilo je P. Vinko sudar s temom “Tko sam ja?”. Zatim je uslijedilo upoznavanje u grupama, te klanjanje pred presvetim oltarskim sakramentom.
Kao što svi znamo obitelj je temelj ovoga društva. U skladu s ovom izrekom započeli smo drugi dan ovog tečaja. Ona koja je svjedočila o obiteljskim odnosima bila je Anđela Matić.
Da je težak i trnovit put do priznanja Gospodina posvjedočio nam je Ivan Veršić. Od potpunog nijekanja, do poniranja u otajstvo (obraćenja) puno toga se dogodilo, „Bog me je preko prijatelja zvao sto puta, a ja sam se odazvao sto prvi kaže Ivan”. U naš život ulazi mnogo ljudi, a mnogi od njih steknu naše povjerenje, ljubav i naklonost, kada se to dogodi govorimo o prijateljstvu. Svjedočanstvo prijateljstva pružila nam je Matea Mihovilić. Uz gore navedena svjedočanstva krizmanici su imali ručak – „sit očenaš, đavlu oči izbija”, igre, te priliku za sakrament sv. Ispovijedi. Vrhunac dana bila je Sveta Misa koju je predvodio p. Vinko Sudar.
Treći dan započeli smo Svetom Misom, koju je predvodio vlč. Marko Princ. Okrijepljeni Kristom nastavili smo program.

Post1, 27-28 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: “Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!
Na tragu ovog SZ teksta bračni par Marko i Barbara Bambir svjedočili su o čistoći za ljubav. Ono što su istaknuli je važnost čistoće u hodanju te njegovanje veze kroz upoznavanje (razgovor), te bračni život. Zadnje svjedočanstvo na tečaju bilo je posvećeno Apostolatu tj. ulozi župne zajednice u životu i važnosti djelovanja u istoj. Svjedočanstvo je održao Tomislav Galović.
Na samom kraju tečaja održana je prezentacija o Krapnju. Krizmanici su upućeni da napišu dojmove na protekle dane. Dojmovi su vrlo pozitivni. Nekoliko dojmova izdvojeni su na dnu stranice. Vlč. Zoran Grgić blagoslovom za sudionike i animatore završio je tečaj.

Tomislav Galović


Pitanja postavljena krizmanicima u pisanim dojmovima:

1. Je li ti drago što si ovaj vikend izdvojio/la za duhovni susret i zašto? 2. Koja te se tema posebno dojmila? U kojoj si temi (animatoru) osjetio/la poseban Božji dodir? 3. Što bi izdvojio/la od ostalih sadržaja? Gdje te Bog dotaknuo? Kako ti je bilo u grupi? (zajednička molitva, razgovor u grupi, pjesme, klanjanje, igre, molitveni lanac…) 4. Je li ti se nakon ovog susreta promijenio odnos prema Bogu? Kakve promjene su nastupile? 5. Imaš li kakve prijedloge ili primjedbe na program i sadržaj susreta? 6. Ocijeni svoje vrijeme provedeno u ova tri dana: 0 – izgubljeno vrijeme; 1 – vrijeme provedeno u dosadi; 2 – tako-tako, zadovoljavajuće; 3 – dobro iskorišteno vrijeme; 4 – neočekivano dobro iskorišteno vrijeme; 5 – najbolje moguće iskorišteno vrijeme.

Dojam 1:

Jako mi je drago što živim u Vrbovcu (po prvi put mi je drago) i što sam imala mogućnost sudjelovati u ovom predivnom iskustvu. Predivno je to što su svi tako otvoreni i iskreni. I ja sam mogla biti iskrena i nitko me nije osuđivao. Sve priče, svi animatori su bili odlični, neka ih Bog blagoslovi. Na klanjanju sam osjetila posebnu vezu sa Isusom. Jedina primjedba mi je što je bilo premalo te ukusne hrane i što će sve uskoro završiti. 🙁 Ocjena za ova tri dana: 5.

Dojam 2:

 1. Doista mi je drago što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret. Zato što sam mnogo naučila slušajući animatore. Posebno su me dotakla svjedočanstva, koja su me potakla na razmišljanje.
 2. Posebno me se dojmila tema o obitelji. Slušajući animatore, koje roditelji baš nisu primjećivali u djetinjstvu, pa i sada, shvatila sam da moram svakodnevno zahvaljivati Bogu na svojoj obitelji jer me oni vole i stvarno mi posvećuju svu pažnju i ljubav ovoga svijeta.
 3. Jako su me se dojmile i igre u dvorištu, jako smo se zabavljali i smijali. U grupi mi je bilo super, svi smo iznjeli svoje mišljenje i raspravljali o određenoj temi.
 4. Ovaj susret me zaista potaknuo na razmišljanje i potaknuo me da više molim sa obitelji.
 5. Nemam nikakve primjedbe za ovaj susret. Zaista je sve bilo dobro isplanirano.
 6. Ocjena 5 – najbolje moguće iskorišteno vrijeme.

Dojam 3:

 1. Ovaj vikend mi je totalno trebao. Posebno je slušati sve te priče.
 2. Tema čiste ljubavi. Marko i Barbara su naj 😉
 3. Kad smo bili u crkvi i na ispovijedi. Za mene je to bilo posebno.
 4. Imam više volje za životom.
 5. Ne, najbolji ste i ostanite takvi i vidimo se na Krapnju!
 6. Ocjena 5 – najbolje moguće iskorišteno vrijeme.

Dojam 4:

 1. Drago mi je.
 2. Sve teme su mi se jako svidjele, ali tema koja mi se najviše svidjela bila je ipak ona o zaljubljivanju, ljubavi i čistoći.
 3. Od svega ostalog još su mi se svidjele igre i rad u grupi. Bila sam u grupi s curama koje sam ustvari jako malo znala i nakon ovog vikenda shvatila sam kako su predivne osobe, a i mislim da sam dobila najbolje animatorice.
 4. Nakon ovog susreta shvatila sam neke stvari. Shvatila sam koliko mi je Bog bitan u životu i kako se sve što nam se događa, događa s razlogom.
 5. Susret bi trebao trajati duže i biti češće.
 6. Mislila sam da će mi biti dosadno, ali nakon ova tri dana ovaj susret ocjenjujem ocjenom 5.

 

 

 

Podijelite objavu

Skip to content