Search
Close this search box.

U Bečkoj nadbiskupiji održan studijski dan Kursilja za 2016.godinu

Od 30.09.-02.10.2016. u mjestašcu Großrußbach, nedaleko Beča održan je studijski dan Kursilja. Povod okupljanja, između ostalog, bilo je predstavljanje rada pojedinih tajništava. Tako je predstavljen rad tajništva u Njemačkoj općenito, a napose rad Austrije u tajništvu Beč. Kao gosti pozvana su tajništva iz Hrvatske. Tako je vlč. Andrija Vrane prvu večer predstavio rad Kursilja u Hrvatskoj općenito, a sve to uz podršku Ružice Anušić, tajnice Zadarskog Kursilja, dok je Anika Sačić bila predstavnica tajnika Varaždinskog Kursilja koji su bili spriječeni.

Pedesetak sudionika zajedno je prolazilo kroz molitvu, obroke i zanimljiv program. Prvu večer predstavljen je rad svih tajništava Njemačke i Austrije. U subotu smo slušali predavanje mlade teologinje i povjesničarke Judithe Klaiber na temu „Znaci vremena“. Naglasak je stavljen na fundamentalne ideje, ali stavljena je i poveznica s kršćanstvom koje je kroz povijest prolazilo razne migracije. Mojsije i izlazak iz pustinje, prodaja Josipa u Egipat, rođenje Sina Božjeg u štalici, bijeg u Egipat, naseljavanje u Nazaretu, zatim stalna neizvjesnost i seljenje kroz tri godine Njegovog javnog života.
Juditha Klaiber između ostalog je spomenula kako je u ovoj Godini milosrđa potrebno i važno biti milosrdan, pažljiv, susretljiv prema onima koji su drukčiji od nas. Na primjer, kad imigrantu netko kaže: „Ti ne pripadaš nama!“ – tada se on nužno pita: „Pa kome onda pripadam?“ Istaknula je da je važno biti milosrdan ovdje i sada, prepoznavati znakove vremena i prema njima djelovati, pozvavši se na konstituciju „Gaudium et spes“ (4): “ Da bi Crkva mogla izvršavati tu zadaću, dužnost joj je da u svako vrijeme ispituje znakove vremena i tumači ih u svjetlu Evanđelja. Tako će onda moći, na način kako odgovara svakom naraštaju, odgovoriti na vječna ljudska pitanja o smislu sadašnjeg i budućeg života i o njihovu međusobnom odnosu.“
Kroz grupni rad produbili smo ovu temu, a kroz naša izlaganja postalo je jasno koliko se bogatstvo krije u našim srcima, koliko je važno biti budan na znakove vremena i uvijek iznova biti milosrdan.
Zatim je pater Maximilian ukratko predstavio knjigu o karizmi i temeljima Kursilja, naglasivši važnost toga da, između ostalog, svi uzmemo u ruke Papinu pobudnicu „Radost evanđelja“ jer je ona kao stvorena za Kursiljo. U svojem izlaganju dao nam je do znanja da smo svi mi na neki način imigranti; naime potrebna je stalna migracija života (način razmišljanja, djelovanja), ne možemo uvijek biti na istom mjestu. Proučavajući knjigu, posebno nam se svidjelo što je kao glavni mentalitet Kursilja naznačeno to da smo pozvani biti kvasac u svijetu. Pojašnjena je karizma Kursilja, a to je da omogućujemo drugome da zaživi, pozvani smo biti vatra koja će zapaliti drugoga.
Zadnji dan druženja iskorišten je za povezivanje tajništava internetskim putem, a između ostalog dogovorili smo suradnju i razmjenu iskustava sa pojedinim tajništvima. Obogaćeni novim susretima, prijateljstvima i pozivom na idući studijski dan koji će se održati početkom listopada 2017. u Linzu. Zahvalni Gospodinu na svim milostima, shvaćamo koliko je Duh Sveti snažan u svom djelovanju. Iako Austrija i Njemačka imaju jako mali broj tečajeva, ne obeshrabruju se, Duh Sveti ih neumorno ohrabruje i potiče na postojanost u molitvi i okupljanju. Neka i nas sve zajedno vodi, a sva ova divna djela koja se događaju u Hrvatskom Kursilju možemo argumentirati riječima sv. Luke: „Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!“
Bio nam u našem samozatajnom radu na veću slavu Božju,na pomoć i zaštitnik Kursilja, sv. Pavao u čiji se zagovor uzdamo.

A.S.

Podijelite objavu

Skip to content