Search
Close this search box.

Fra ZVJEZDAN LINIĆ

Bili smo na sahrani patra Zvjezdana Linića. Ispratili smo u Dom Očev s velikom ljubavlju onoga koji nas je sve silno ljubio. Njegova sjajna dugogodišnja karizma bila je nova evangelizacija u našem vremenu, za sve staleže i krajeve našeg naroda. Preko Kursilja došao je u dodir sa Heribertom Mühlenom na čiju je teologiju naslonio  svoje seminare, kako na sprovodu reče prof. Emanuel Hoško. A bio je i veliki prijatelj Kursilja od samog početka, kada je još u Osijeku 1979. organizirao kursiljo u svojoj župi te kao ispovjednik i duhovnik pratio voditelja Kursilja.

Toliko je imao povjerenja i otvorenosti za ono što nudi i kako radi Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo, baš kao posebni evangelizacijski pokret, da je učinio nešto zaista izvanredno. Doveo je skupinu od 30-ak svojih suradnika-poslužitelja Kuće susreta Tabor u Centar Emaus na otok Krapnj 2012. I prošao je pater Zvjezdan zajedno sa svojima i s drugim pojedincima i bračnim parovima koji su se prijavili u taj termin, kompletan tečaj. Njegovi suradnici i drugi ljudi divili su se poniznosti, prijaznosti, otvorenosti i njegovom najjednostavnijem sudjelovanju. Pažljivo je pratio sve teološke teme i izlaganja svećenika i naročito svjedočenja suradnika laika, pri čemu je njegovo oko i uho bilo sasvim budno uz pokoji dragocjeni komentar, a njegov osmjeh i ljubazna prisutnost svima je bila prava dragocjenost.  
Nitko nije mogao ni slutiti da će ti dani njegovog posebnog duhovnog i fizičkog odmora biti dio njegovog posljednjeg ljeta. Već slijedeće ljeto, tj ove godine obolio je i ušao  u konačni odmor u Gospodinu, u more Njegove milosti, kako molimo i čvrsto vjerujemo.
Radosni smo zbog cijelog njegovog života, svećeničkog, radosnog i uistinu svjedočkog. Silno smo ohrabreni zbog proslave Božje u njegovom neumornom, poniznom ali snažnom svjedočenju za Isusa Krista, kako u  životu, tako i strpljivošću i predanošću u bolesti, ali i u smrti, na zadnjem oproštaju u Samoboru. Bio je to veliki dan, veliko svjedočanstvo i doživljaj vjere i navještaj, za cijelu Crkvu i sav narod.

Zahvalni smo našem kardinalu Josipu Bozaniću na njegovim riječima:
„Radujem se, kao Nadbiskup, ovom navještaju vjere, navještaju Boga živoga, navještaju Boga prisutnoga! Vi ste danas, braćo i sestre, svjedoci da je čovjeku Bog potreban, da čovjek bez Boga ne može!“

Andrija Vrane i Branko Galinec

Više na: http://www.laudato.hr/Laudato-TV/Ostalo/In-Memoriam-fra-Zvjezdan-Linic.aspx

Podijelite objavu

Skip to content