Search
Close this search box.

Iskustvo i osvrt na krizmanički tečaj u Krku (10.-12. studenog 2023.)

Nakon pokreta iz Zagreba kroz kišu i maglu te skoro 5 sati putovanja, uz vodstvo rektora Luke Dmiovića, ugledali smo more i ubrzo stigli na svoje odredište, Krk. Umorni od puta, ali željni napokon krenuti sa svojim prvim tečajem u krčkoj biskupiji, prošetali smo do katedrale te upoznali naše krizmanike. Već kod samog upoznavanja bilo je očito da će vikend biti pun energije i veselja, a nastavili smo s čitanjem Drvenaca. Naš Luka Sente održao temu „Tko sam ja?“ preko video poziva, ali to nije umanjilo njegove izlagačke sposobnosti zahvaljujući kojima su svi krizmanici zapamtili dvije najvažnije sastavnice ove teme: Luka jako voli jesti i vozi Clia iz 2005. Uz već poznatu igru „Vjetar puše“, na površinu su isplivale razne zanimljivosti, uključujući činjenicu da samo jedna krizmanica svakodnevno pere noge. Zatim je na scenu stupila Sara Vinš Seman i posvjedočila o svom traganju, a slijedilo je klanjanje na kojem smo Bogu zahvalili na našim svakovrsnim zvjezdicama, od odlične pripreme doručka do igranja Fortnite-a. Tako je predivna kripta krčke katedrale bila ispunjena meditativnim ozračjem, ali i pjesmom.

Subotu smo započeli kratkom molitvom i ne toliko kratkom temom vlč. Vedrana o Božjoj milosti. Ipak, unatoč dugom trajanju, bila je jako poučna, a što je još važnije, američki naglasak dragog svećenika uspješno nam je držao pažnju i izazivao osmjeh. Već nakon sljedećeg rada u grupi nije se moglo sakriti da će grupe biti, kako smo i u temi čuli, prepune milosti i blagoslova. Karolina Mitrović podijelila je s nama kako se njen život promijenio uz Boga te kako produbljuje odnos s Njim. Nastavili smo s radom u grupi u kojem se nije čekalo s uvođenjem životnih promjena – Hrvoje Crnogaj hrabro stupa u svijet krizmanika i odlučuje im se pridružiti na Snapchat-u. Zatim smo se zaputili nazad u kriptu gdje smo slušali o sakramentima, a kad je vlč. Vedran završio, Hrvoje se nadovezao riječima ohrabrenja za ispovijed. Čini se da mu je jako dobro uspjelo jer je naš dragi rektor stigao dobiti žuljeve od sviranja prije nego je završila. Svježe opranih duša, s neobično velikom radošću proslavili smo sv. Misu. Pošto smo se nahranili Tijelom Kristovim, bilo je vrijeme da se nahranimo i pizzom, a nakon ručka na velikom dvorištu nastavili smo s igrama „Kapetan na brodu“ i graničarom. Malo smo došli do daha i odmorili se, a onda se vratili pred laptop gdje nas je ovaj put čekao novopečeni bračni par – Luka i Jelena Rasinec. Oni su posvjedočili o svom čistom hodanju te sreći u braku, a uslijedila su i jako dobra pitanja. Tada je pred nas, ovaj put uživo, stao Luka Sente i po drugi put ovaj vikend održao temu, ali ovaj put je svjedočio koje zapreke susreće u vlastitom životu te kako on i njegovi bliski ljudi žive ulogu kralježnice. Slijedi posljednja aktivnost dana, rad u grupi koji teška srca završavamo jer čak ni nakon službenog završetka dana nitko ne želi ići doma.

Nedjelja započinje u sjetnom ozračju jer su svi svjesni da se vikend polako bliži kraju, ali hrabro nastavljamo dalje s temom o Duhu Svetom koju je držala vjeroučiteljica, Snježana, a zatim je naš Hrvoje iznio svoja iskustva apostolata te nas dodatno ohrabrio za pokret u „vanjski svijet“. Otišli smo na posljednji rad u grupi pa krenuli dalje na dojmove u kojima su vjerojatno prvi put u povijesti najpozitivniji komentari bili upravo za rad u grupi. Čak su i ocjene tečaja bile niže jer ga je, čini se, bilo premalo. Okupili smo se za zajedničku fotku i uputili se na završnu svetu misu, a po završetku mise ostao je još samo sastanak s roditeljima. Predstavili smo Krapanj i objasnili što se ova tri dana događalo na tečaju.

Tečaj ostaje u bas posebnom sjećanju i kod krizmanika se primjećuje velika razlika u odnosu na prvi dan. Srca su omekšala, osmjesi su široki, lica neprepoznatljiva, radost prevelika. Rastali smo se veseli i u nadi da se vidimo i iduće godine, a animatori su otišli kući punih trbuha i, iako iscrpljeni tijelom, dušom odmoreni i sa srcem koje gori. Ovdje smo još jednom prepoznali zašto služimo kao animatori i kolika čuda Bog može napravit u samo tri dana.

De colores!

DOJMOVI

Želim imati bolji odnos s Bogom i pomoći drugima jer su i male stvari za neke jako puno.

Shvatio sam puno više o svojoj vjeri za šta nisam znao ranije. Sretan sam što su naši animatori bili tu i mogli su razgovarati s nama o stvarima o kojima inače nemamo s kime razgovarati.

Od prije se trudim imati blizak odnos s Njime ali mi je uvijek drago raditi na tome, a pogotovo sa svojim prijateljima na kojima također vidim promjene.

Podijelite objavu

Skip to content