Search
Close this search box.

Iskustvo i osvrt na krizmanički tečaj u Svetoj Nedelji (10. do 12. svibnja 2024.)

Krizmanički tečaj održan je u Svetoj Nedelji u posljednjem terminu ove sezone, od 10. do 12. svibnja 2024. godine. Srebrnomisnik Marijan Kušenić u svojoj župi ugostio je devetero animatora: Petru Palijan, Niku Vukadin, Anu Martinec, Luciju Pavlović, Tina Polundaka, Mariju Šimunić, Leonardu Inkret, Martinu Šogolj, kasnije Lauru Barun i po prvi puta rektora Frana Škodu. U petak oko 18 sati okupili smo se na župnom dvoru, uz kavu održali kratki sastanak i krenuli s animiranjem u 19 h. Nakon što smo se svi (animatori) predstavili poslušali smo priču o Drvencima, a ubrzo nakon toga uslijedila je tema “Tko sam ja?” nakon koje smo imali kratku pauzu te smo pjesmom Luciju uveli u temu „traganje za vrijednošću“. Zatim smo imali prvi razgovor u grupi u kojem smo se malo bolje upoznali s krizmanicima i diskutirali o našim točkicama i zvjezdicama te o svom identitetu. Završili smo dan čitanjem obavijesti i pozdravom.

Subotu smo započeli Jutarnjom molitvom, pjesmom i pismima podrške. Prvu temu tog dana radosno je iznio Tin pod naslovom „Kršćanski život je drugačiji“. Na njega nadogradio se vlč. Marijan temom „Milost“. O tome smo raspravljali u grupama. Opustili smo se na župnom parkiralištu igrajući „Marame“. Prijepodne zaključili su nam Tomislav i Ines temom „Čistoća“ u kojoj su mnogi krizmanici postavljali pitanja vezana uz njihovo svjedočanstvo. Na finom toplom ručku možemo zahvaliti kuharicama bez kojih ne bismo mogli nastaviti poslijepodnevne igre. Zabava i veselje pratila nas je u igrama „Kapetan na brodu“ i „Donesi mi“. Kad smo se skupili u dvorani, vlč. Marijan pričao nam je o sakramentima, dok je Petra hrabro podijelila svoje zapreke u temi „Kralježnica“. Uslijedio je još jedan razgovor u grupama u kojem smo s krizmanicima podijelili svoje zapreke i načine na koje nas Bog izgrađuje. Za kraj Krizmanici su pisali pisma svojim roditeljima te smo u kapeli sv. Roka imali klanjanje.

U nedjelju krizmanici okupili su se u 9:15 sati i dan započeli pjesmom i molitvom. Poslušali smo temu “Duh sveti”, a ubrzo nakon nje i temu “Apostolat” koju je imala naša Ana. U grupama smo zaokružili dojmove i pozdravili se s krizmanicima. Svetu misu slavili smo u 11 sati u kapeli te smo za kraj na roditeljskom sastanku pogledali slike s tečaja. Našu nedjelju krasio je Majčin dan koji je posebno označio predavanje pisma krizmanika svojim roditeljima.

Odabrani dojmovi:

Promijenio me, kada sam u strahu se pomolim Bogu i zatražim ga za pomoć i osjećam se puno sigurnije jer znam da je uz mene
 
Odnos prema Bogu mi se promijenio sigurno. Osjećam se kao da mi je Bog sada prijatelj. Kao da će me uvijek slušati i da će mi uvijek oprostiti za svaki grijeh koji napravim.

Posebno lijepo mi je bilo klanjanje. Bilo je umirujuće i tiho, razgovarala sam sa Bogom i stvarno mi je to pomoglo. Osjećam se puno lakše nakon toga.
 
Posebno lijepo mi je bila tema Tko sam ja jer samo naučili da smo mi original i da trebamo poštivati sebe 

Podijelite objavu

Skip to content