Search
Close this search box.

Iskustvo i osvrt s krizmaničkog tečaja u Nedelišću (19.1.-21.1.2024.)

Trebao je to biti jedan opušteni put prema sjeveru Hrvatske, bez pretjerane žurbe. No, toga je jutra u većini Hrvatske pao snijeg. Zagreb se bijelio, ceste su bile skliske i mokre, a automobila nije nedostajalo na cestama koje vode prema izlazu iz naše metropole. Ipak, šesteročlana družba (Nela, Nika, Karlo, Manuel, Sebastian i Luka) hrabro se uputila prema Nedelišću, u Međimurje. Gostoljubivi domaćini (župnik Ivan, kapelan Andrija i teta Vesna) dočekali su nas s uzbuđenjem. Brojčano manja, ali izazovna skupina krizmanika polako je stizala u tople prostorije župne dvorane. Program je krenuo kao i obično – slijedeći našu Kursiljo nit. Svećeničke teme imao je župnik Ivan. Kada bismo mogli sažeti temu „Tko sam ja“ na najmanji broj riječi, to bi bilo „mi smo rođeni, darovani, dobiveni i dani.“ U životu naše mlade animatorice Nele puno se toga događalo. Jedan od važnijih trenutaka u njezinu životu bilo je dobivanje molitvenika koji joj je pomogao u pronalaženju vrijednosti koje su joj utkane kada je bila dijete. Ti koji čitaš ovaj tekst, hitro pronađi svoj molitvenik iz djetinjstva i možda te čeka iznenađenje. Vrhunac prvoga dana bilo je klanjanje pred Presvetim. Iako nam je bilo hladno i svladao nas je umor, nismo posustali. Jedan od najboljih načina za započeti subotnji dan je pjevati pjesmu i pritom se kretati. Tako smo svima znanu pjesmu „Daj nam svima Duha svog“ otpjevali uz ustajanje i spuštanje. 

To nas je pripremilo za svećeničku temu „Milost“ koja je u fokus stavila tri Kristova pogleda, odnosno susreta s bogatim mladićem, Judom Iškariotskim i Petrom. Na ovu se temu lijepo nadovezalo Manuelovo svjedočanstvo o tome kako je kršćanski život drugačiji. Čudesno je kako ga je Bog očuvao u trenucima u kojima bi mnogi pokleknuli pred onime što ovaj svijet nudi. Slava našemu Gospodinu! Svjedočanstvo na temu „Zapreke i kralježnica“ jedno je od onih koje najviše volim čuti jer nikad ne znam što se sve može kriti iza tog zagonetnog naslova. Tu je nastupila naša Nika – fotografkinja, snimateljica kratkih videa i, naravno, suvozačica u Karlovu automobilu. Posebno je dirljivo bilo čuti kako je njezina majka bila spremna čuti što joj ona ima za savjetovati (biti joj kralježnica). Kako vikend ne bi prošao bez boravka na otvorenom, pobrinuo se naš Sebastian koji nas je poveo na rastrčane igre u dvorištu prekrivenom snijegom. Iako su se neki žalili na suce, vjerujemo da su igre ipak bile poštene prema obje ekipe. Sve kalorije koje smo upravo potrošili morali smo vratiti blagujući fini i topao ručak. I onda dolazimo do najvećeg iznenađenja ovoga tečaja. Svjedočanstvo o predbračnoj čistoći nije imao jedan nego dva para. I to pazite koja kombinacija! Obitelj

Krznarić je 25 godina u braku i ispričala nam je nevjerojatne obrate iz njihove mladosti. Uz njih smo čuli i jedan mladi međimurski par, a djevojka iz tog para je, ni više ni manje, kćer obitelji Krznarić. Jednostavno je bilo nemoguće ne uživati u njihovim svjedočanstvima. Vrhunac dana bio je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje smo imali ispovijed i svetu misu. Posljednji dan tečaja otvorio je župnik s temom „Duh Sveti“, a na njega se nadovezao animator Luka koji je posvjedočio gdje je i na koje načine on pozvan biti apostol. Potaknuti smo otvoriti se Bogu kako bismo čuli njegove pozive. Nakon zajedničke svete mise sa župljanima, uslijedio je roditeljski sastanak. On, za razliku od roditeljskih sastanaka u školama, završava suzama radosnicama na licu roditelja, ali i krizmanika. Može li završetak biti bolji od ovoga?

Podijelite objavu

Skip to content