Search
Close this search box.

Jedan sjajan događaj – godišnja ultreja Kursilja Varaždinske biskupije 11.6.2016. u Varaždinu

Dok je katedrala još bila zatvorena, prije 15 sati počelo je okupljanje, pozdravljanje, pravo sunčanje izvana i iznutra. Srdačni susreti kursiljista iz raznih krajeva biskupije, radost zbog dolaska svakog pojedinca ili grupice – od onih iz Svetog Martina na Muri, Čakovca i okolice, Ludbrega, Koprivnice, Jalžabeta, pa Varaždina i okolice, Vinice, Vidovca te iz Kamenice, Lepoglave i Ivanca.
Jubilarna je godina milosrđa Božjega. Prolazimo kroz Sveta vrata, dočekuje nas više svećenika i prilika je za sakrament pomirenja, pa pobožnost Božjem milosrđu i kruna ovog prvog dijela, sveta misa i molitva za potpuni oprost. Propovijeda ravnatelj i duhovnik Kursilja naše biskupije, vlč. Stjepan Najman a suslave još tri svećenika.

Zatim idemo u radosti i radosnom druženju do mjesta održavanja obnove, u veliku dvoranu Svećeničkog doma. Sjedamo u skupine. U jednoj su najglasniji mladi kursiljisti i već animatori, u drugoj se prepoznaju roditelji kursiljisti koji žele biti posebna podrška osobama posvećenog života, najprije svojoj djeci, svećenicima i redovničkim osobama a onda naročito pripravnicima i novim kandidatima.
Srdačno sve pozdravlja rektorica Kursilja, prof. Elizabeta Haček iz Čakovca, pa daje tajniku Branku Galincu priliku da iznese izvješće o radu u pokretu od prošle ultreje i o novostima i planovima za slijedeće razdoblje. Iz Izvješća posebno ističemo:

  • održano je 10 krizmaničkih tečaja (350 krizmanika iz 7 župa)
  • bilo je i 4 tečaja za odrasle (71 novi sudionik u 3 župe)
  • održano je 12 mjesečnih obnova
  • u siječnju nas je pohodio naš biskup, čuo o našem radu i ohrabrio nas za nastavak
  • organizirane su dvije Škole za nove mlade suradnike

Glavno svećeničko izlaganje pripremio je duhovnik vlč. Najman pod naslovom „Gospodin – Bog milosrdan i milostiv“. Proveo nas je kroz cijelu Biblijsku povijest i pokazao gdje i kako je Bog bio i kako jest danas u Isusu Kristu milosrdan i milostiv i kako je ova godina kruna te stalne Božje želje da nas pohađa, vodi i nosi, da nam prašta i da nas oslobađa za sreću i puninu života, u sadašnjosti i vječnosti.
Kao informacije i milosni darovi u ovoj Godini milosrđa ponuđene su dvije stvari:
– Mogućnost da povoljno kupimo upravo promoviranu knjigu Putokazi sreće. Knjiga je zamišljena među kursiljistima pred dvije godine, o četrdesetoj obljetnici Kursilja u Hrvatskoj, kao plod cjelogodišnjeg razmatranja Blaženstava iz Isusovog govora na gori.
– Nova ponuda mladima ali i svima koji žele druženje u ljetnim mjesecima – subotom iza večernje sv. mise u dvorani Mira u župi Sv. Nikole u Varaždinu moguće je doći, družiti se, pogledati film, poslužiti se okrepom i sudjelovati u programima koji se budu kroz vrijeme dogovarali i nudili. Prostor će biti otvoren svima u vremenu koje se dogovori sa župnikom i ravnateljem Kursilja.

Ultreja je nastavljena nakon pola satne stanke u kojoj je bilo okrepe i zanimljivih susreta. Iz Zagreba je došlo nekoliko suradnika kao podrška nama u Varaždinu. Glavno svjedočenje imala je suradnica Ivanka Samardžić. Njeno zanimljivo svjedočenje nikako nije bilo predugo i svi smo slušali s najvećom pažnjom, u potpunoj šutnji, samo s povremenim glazbenim prilogom. To je bilo osobno svjedočenje ali i razmatranje i meditacija i molitva i putokaz. Naslov i srž teme bilo je „Milosrđe u mom osobnom životu“ ali i poglavito kroz blaženstvo Blago krotkima… ili Isuse blaga i ponizna srca učini srce moje po srcu svome.

Još prije kraja svjedočenja imali smo dar i čast primiti pohod našega biskupa, mons. Josipa Mrzljaka, koji nam se obratio i očinski nas ohrabrio na dublje i veće zajedništvo, zauzimanje i rast u istinskoj vjeri i ljubavi… Otac biskup podijelio nam je svoj očinski blagoslov a mi smo nastavili još jedno vrijeme razgovarati u grupama za stolovima o onome što nam je odjekivalo u srcima nakon slušanja svjedočenja. Glasno je istaknuto po predstavniku svake grupe da je svjedočenje bilo jako korisno i poticajno, jasno i svakome aktualno i upravo poziv i zadatak samoga Gospodina koji nam je prvi Učitelj i pomoćnik u našem hodu za njim.

Ultreja je završena oko devet sati sa željom da se u što većem broju nađemo na redovitoj mjesečnoj obnovi u prvi ponedjeljak tj. 4. srpnja u dvorani Mira.

(B.G.)

Podijelite objavu

Skip to content