Search
Close this search box.

Kursiljo i Frama

Predzadnji četvrtak vrućeg kolovoza, popodne. Toliko je vruće da čovjek jedva diše, no Kursiljo ekipa se ne predaje, već se rado, Gospodinu u ruke daje 😉 Pozvani smo da predstavimo Kursiljo framašima iz cijele Hrvatske, koji su se okupili na X. nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame.

Četvrtak je bio dan kad su ti krasni, mladi ljudi imali prilike upoznati se sa raznim zajednicama koje djeluju u Varaždinskoj biskupiji. Jedna od njih je bio i naš pokret Kursiljo, a kojeg je jednoj od framašica, jako dobro izreklamirala naša animatorica Lucija Šambar. Ponukana njenim svjedočanstvom i pričom, pozvala nas je da i ostali čuju što je to Kursiljo. Podijelili su se u grupe i svaka grupa je otišla na svoju lokaciju.

Imale smo priliku 20-ak okupljenih mladih, progovoriti o metodama i načinu rada Kursilja. Nakon svjedočanstva i filmića o Kursilju, bile smo otvorene za pitanja mladih kojih doista nije manjkalo. Tražio se odgovor na pitanje je li Kursiljo u cijelom svijetu isti, ima li još koja zemlja da je tako aktivna u radu s krizmanicima, kako izgleda tečaj za odrasle, a kako za krizmanike itd. Moram priznati, nevoljko sam krenula to vruće popodne prema rodnom gradu, ali Gospodin… Eh, On je neumoran u svojim iznenađenjima. Ne samo da smo dočekani u Kursiljo stilu – dakle radost i osmijeh, već smo i obogaćene novim, prekrasnim prijateljstvima. A na kraju nam je jedna od voditeljica Frame iz Zagreba, spontano i neplanirano izrekla svoje životno svjedočanstvo i susret s Isusom iz Nazareta. Emocija i suza nije manjkalo. Doista, na svojoj koži smo doživjele onu prekrasnu mudrost sv. Pavla da smo svi mi udovi jednog Tijela (Crkve), kojoj je Krist Glava. Pa gdje ćeš drugdje prvi put susresti ljude i odmah se osjećati kao doma, grlite se i raznježeni ste kao da se znate 100godina, a ne kao da ste se upoznali prije 100minuta 😉

U nastavku donosimo par slika koje smo posudili sa strana naših novih prijatelja (http://www.frama-portal.com/2017/08/26/nacionalni-seminar-za-voditelje-formacije-osluskujuci-vrseci-bozju-volju/) i dojam jedne od naših najmlađih animatorica u Kursilju 😉

Anika S.

„Hvaljen Isus i Marija, ja sam Jelena iz Kursilja!“
„Iz čega? Kurs…? Vi niste u Frami?“
Tako je to otprilike izgledalo kad smo se Ivana Krajačić, ja i Anika okupile u Kapucinskom samostanu u Varaždinu gdje se održavao nacionalni seminar za voditelje Frame. Pozvane smo predstaviti Kursiljo, objasniti što je to i što nam Kursiljo predstavlja u životu. Najprije je Ivana nešto općenito rekla o samoj povijesti Kursilja, a zatim je kroz svoje svjedočanstvo posvjedočila što je Bog kroz Kursiljo učinio za nju. Nakon što su Framaši pitali što ih je zanimalo, kratko, ali srdačno su nam prestavili što je to Frama, a na poklon su nam ostavili i svoj statut i list. Na kraju smo zaključili da naše dvije zajednice imaju dosta sličnosti, ali i po koju razliku, no da nam je zadaća ista: radosno navješćivati evanđelje. Framaše i Kursiljiste možeš uvijek prepoznati po istoj stvari: nakon razgovora s njima ostaje ti jedan veliki osmijeh na licu i radost u srcu upravo zbog Božje ljubavi koja zrači iz svih nas.

Jelena Kutnjak

Podijelite objavu

Skip to content