Search
Close this search box.

Susret europskih tajništva Kursilja

Susret Europskih tajništva Kursilja na kojem je sudjelovala i Hrvatska, održan je od 28. rujna do 1. listopada u Velehradu u Češkoj. Tema susreta bila je „Povoljno vrijeme za djelovanje Kursilja“, a ukupno je sudjelovalo 12 zemalja: Njemačka, Nizozemska, Irska, Austrija, Portugal, Španjolska, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Italija, Ukrajina i Hrvatska.

Opravdanosti ovog naslova teme prethodila su dva važna događaja – Europska ultreja u Rimu (2015.) i Svjetska ultreja u Fatimi (2017.). Prvi važan događaj bio je Papin pohod Europskoj ultreji u Rimu, a posebno je značajan poticaj koji nam je uputio Sveti Otac, iz kojeg se vidi da papa Franjo vrlo dobro poznaje Kursiljo iznutra i podržava sve elemente koje Kursiljo koristi za evangelizaciju kršćana. Drugi važan događaj bila je Svjetska ultreja koja je održana ove godine povodom stote obljetnice ukazanja Gospe u Fatimi, a ujedno je bila i stota obljetnica rođenja Eduarda Bonina, jednog od osnivača Kursilja. Na ultreji su promovirane Temeljne obnovljene smjernice Kursilja koje su rezultat višegodišnjeg rada na temeljnim idejama s osvrtom na same početke Kursilja.

Kao pripremu za susret, svako tajništvo Kursilja pripremilo je odgovore na istraživanje koje je uputilo Europsko tajništvo (GECC) u obliku anketnog upitnika. Cilj istraživanja bio je utvrđivanje stanja Kursilja u pojedinim zemljama.

Kao poticaj za prvi rad u grupi, dane su nam smjernice pod nazivom „Pogled u stvarnost“, čime smo se željeli osvrnuti na tipičan profil sudionika Kursilja, njihovu osobnost i specifične situacije (osobne, obiteljske, društvene ili vjerske probleme), te kako sve to utječe na dinamiku rada u grupi. U drugom dijelu, govorili smo o tome kakav je mentalitet, svrha i strategija Kursiljo pokreta, zajedno utvrđivali koja su i kakva su temeljna ponašanja i aktivnosti za vrijeme Pred-Kursilja, Kursilja i Po-Kursilja. Također smo i davali svoje prijedloge i razmjenjivali mišljenja o tome kako bismo trebali organizirati tajništva i formacije animatora kako bismo se prilagodili zahtjevima današnjice. Posebno smo se bavili pitanjem zajedništva, koristeći encikliku pape Franje, Evangelii gaudium (n.99, n.130 i n.228), kao i točke iz Temeljnih obnovljenih smjernica Kursilja. Posebno su nam se urezale misli o tome kako je zajedništvo dar Božji te smo imali priliku produbiti spoznaju da je Sveto Trojstvo uzor i temelj svakog zajedništva. Duhovnost zajedništva je misao vodilja u formaciji bilo koje vrste, a ona obuhvaća način gledanja i osjećanja drugih, život s drugima i život za druge. Svaki čovjek je kompliciran, kontradiktoran i konfliktan, zato je naše zajedništvo u neprestanoj izgradnji, ono je dar, ali i zadatak. Naslov zadnjeg dijela susreta bio je „Projekt Afrika“, gdje smo imali priliku slušati o pokretanju Kursilja u Africi. Na samom kraju susreta, španjolsko tajništvo je ponovno izabrano za sjedište europskog tajništva.

I na ovom susretu imali smo priliku osjetiti da je izgradnja i razvitak zajedništva na svim razinama Kursilja trajni proces koji nas iznova oblikuje. Našim druženjima smo pokazali kako nije moguće samo govoriti o zajedništvu, nego ga je potrebno i doživjeti. Zahvalni smo Bogu što nam je dao priliku ponovno vidjeti naše mlade prijatelje iz Ukrajine, koji u srcu posebno nose Krapanj i imali smo priliku čuti na koji je način tjedan proveden na Krapnju trajno promijenio i njihove živote. Posebno nas veseli što smo na poticaj Europskog tajništva dogovorili i međunarodni tjedan za mlade, koji će se održati na Krapnju od 4. do 11. kolovoza 2018. Radujemo se prilici da još više produbimo naše zajedništvo, pogotovo među mladima.

Podijelite objavu

Skip to content