Mali tečaj kršćanstva u Reki kraj Koprivnice

Nakon niza krizmaničkih tečajeva održan je od 19. do 22. studenoga 2015. godine Mali tečaj kršćanstva za odrasle u Reki kraj Koprivnice. Bio je to ukupno 59. Tečaj u Varaždinskoj biskupiji, a vodio ga je ravnatelj Kursilja naše biskupije vlč. Stjepan Najman sa suradnicima. Tečaj je u cjelini prošlo 16 sudionika od kojih neki iz susjednih župa. Svi smo kroz svećeničke teme, laička svjedočenja i međusobne razgovore osluškivali Božje poticaje i nadahnuća.

Tečaj je započeo u crkvi Presvetog Trojstva sv. misom i klanjanjem pred Presvetim uz predanje i usrdnu molbu da nas prati milost i blagoslov našeg Stvoritelja, Sina Otkupitelja i Duha Svetoga. 

Kroz tečaj smo spoznavali ljubav, snagu i dobrotu Nebeskog Oca koji nas je stvorio dragocjene i neponovljive i koji nas usprkos našim lutanjima i traganjima milosrdno prima k sebi, uvijek iznova i bezuvjetno. Poziva nas na kršćanski život koji je drugačiji, te svojom milošću okuplja u Crkvi, jača našu vjeru, hrani nadu i beskrajno nas ljubi. Zagledani u osobu Isusa Krista promišljali smo kako produbljivati svoju vjeru i živjeti je služeći Bogu i ljudima. Posebno je dojmljiva bila svećenička tema o sakramentima i Duhu Svetom, snazi koju dobivamo po njima, a kojom možemo svjedočiti vjeru u svim situacijama, od onih „najmanjih“ koje nam se ponekad čine možda banalnima i nevažnima do velikih, snažnih, nama značajnih. Često u životu nailazimo na zapreke koje nam izgledaju neprobojne, nerješive, a onda ih osnaženi pouzdanjem u Boga uspijemo prevladati. Jer život nije slobodan i savršen time što je svaka smetnja uklonjena, nego tamo gdje smo zapreku prerasli, nadišli i gdje je ona postala sastavnim dijelom života. Zapreku uzeti u ruke, primiti je kao svoj križ i zagrliti je s ljubavlju kako je to učinio Krist – to naš život čini plodnim, ispunjenim i spasonosnim za nas same i druge kojima smo pozvani. U takvim razmišljanjima smo krenuli u pripravu za sakrament pomirenja s kojim je završio treći dan Tečaja.
U nedjelju, posljednjem danu Tečaja, naša su razmišljanja krenula u smjeru našeg mjesta i uloge u okruženju kojem živimo, radimo i djelujemo, jer pozvani smo da budemo svjetlo svijeta. Veličanstveno je osjetiti blizinu Boga živoga, prekrasno je osjetiti snagu njegove prisutnosti, ali treba primljene milosti živjeti u svakodnevici. Vatru zapaljenu u srcima i odluke koje donosimo lakše održavamo u zajednici, krugu prijatelja koji nas bodre, podržavaju, prate molitvom. Tako su i sudionici ovog Tečaja odlučili krenuti prema punini vjere zajedno, odlučni da se i dalje sastaju hraneći se Božjom riječi i uz duhovno vodstvo župnika, vlč. Marija Križanca na čiji poziv je Tečaj i održan.
Zahvalni smo prije svega Nebeskom Ocu koji je nas je pratio tijekom Tečaja, župniku vlč. Mariju Križancu koji je prepoznao u njemu mogućnost da se dalje njeguje sjeme posijano pred dvije godine kada je održan u župi prvi Mali tečaj kršćanstva. Zahvale i vrijednim domaćicama koje su budnim okom pratile potrebe sudionika, kao i svima koji su molitvom, žrtvom ili na bilo koji drugi način doprinijeli našem Tečaju. A kakav trag je ostavio u srcima sudionika, najbolje svjedoče dojmovi od kojih prenosimo tek mali dio:

  • Ovo što sam proživjela utvrdilo me je u mom dosadašnjem radu i dalo mi slobodu prema Ocu i mom dragom Kristu da se uvijek predajem u njegove ruke, da se smijem obratiti njima u svim svojim nedoumicama i slabostima. Hvala za sav trud. Što se tiče zajednice svidio mi se dosta program, a posebno izlaganje svećenika Stjepana. Ja ništa tu ne bi mijenjala. Vidi se prisutnost bratske ljubavi, želje da i to prenesete na druge.

V.R.

  • Jako mi je drago što sam ovo vrijeme izdvojila za duhovni susret. Sve, gotovo sve teme su me se posebno dojmile i u svakoj temi sam osjetila Božji dodir, Božju providnost, produhovljenje. Bog me je dotaknuo kroz te teme i ispunio puno praznina u mojem srcu, u mojoj duši. Moj odnos prema Bogu bit će i postao je čvršći. Grupa za stolom dala mi je toliko vjere, hrabrosti i pouzdanja, kao i ideju za osnivanje novih grupa odnosno tečajeva i u drugim župama. Ovo je svakom najbolje moguće iskorišteno vrijeme. Vrijeme poklonjeno Bogu.

De colores!

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content