Search
Close this search box.

Mali tečaj kršćanstva u Reki kraj Koprivnice

Nakon niza krizmaničkih tečajeva održan je od 19. do 22. studenoga 2015. godine Mali tečaj kršćanstva za odrasle u Reki kraj Koprivnice. Bio je to ukupno 59. Tečaj u Varaždinskoj biskupiji, a vodio ga je ravnatelj Kursilja naše biskupije vlč. Stjepan Najman sa suradnicima. Tečaj je u cjelini prošlo 16 sudionika od kojih neki iz susjednih župa. Svi smo kroz svećeničke teme, laička svjedočenja i međusobne razgovore osluškivali Božje poticaje i nadahnuća.

Tečaj je započeo u crkvi Presvetog Trojstva sv. misom i klanjanjem pred Presvetim uz predanje i usrdnu molbu da nas prati milost i blagoslov našeg Stvoritelja, Sina Otkupitelja i Duha Svetoga. 

Kroz tečaj smo spoznavali ljubav, snagu i dobrotu Nebeskog Oca koji nas je stvorio dragocjene i neponovljive i koji nas usprkos našim lutanjima i traganjima milosrdno prima k sebi, uvijek iznova i bezuvjetno. Poziva nas na kršćanski život koji je drugačiji, te svojom milošću okuplja u Crkvi, jača našu vjeru, hrani nadu i beskrajno nas ljubi. Zagledani u osobu Isusa Krista promišljali smo kako produbljivati svoju vjeru i živjeti je služeći Bogu i ljudima. Posebno je dojmljiva bila svećenička tema o sakramentima i Duhu Svetom, snazi koju dobivamo po njima, a kojom možemo svjedočiti vjeru u svim situacijama, od onih „najmanjih“ koje nam se ponekad čine možda banalnima i nevažnima do velikih, snažnih, nama značajnih. Često u životu nailazimo na zapreke koje nam izgledaju neprobojne, nerješive, a onda ih osnaženi pouzdanjem u Boga uspijemo prevladati. Jer život nije slobodan i savršen time što je svaka smetnja uklonjena, nego tamo gdje smo zapreku prerasli, nadišli i gdje je ona postala sastavnim dijelom života. Zapreku uzeti u ruke, primiti je kao svoj križ i zagrliti je s ljubavlju kako je to učinio Krist – to naš život čini plodnim, ispunjenim i spasonosnim za nas same i druge kojima smo pozvani. U takvim razmišljanjima smo krenuli u pripravu za sakrament pomirenja s kojim je završio treći dan Tečaja.
U nedjelju, posljednjem danu Tečaja, naša su razmišljanja krenula u smjeru našeg mjesta i uloge u okruženju kojem živimo, radimo i djelujemo, jer pozvani smo da budemo svjetlo svijeta. Veličanstveno je osjetiti blizinu Boga živoga, prekrasno je osjetiti snagu njegove prisutnosti, ali treba primljene milosti živjeti u svakodnevici. Vatru zapaljenu u srcima i odluke koje donosimo lakše održavamo u zajednici, krugu prijatelja koji nas bodre, podržavaju, prate molitvom. Tako su i sudionici ovog Tečaja odlučili krenuti prema punini vjere zajedno, odlučni da se i dalje sastaju hraneći se Božjom riječi i uz duhovno vodstvo župnika, vlč. Marija Križanca na čiji poziv je Tečaj i održan.
Zahvalni smo prije svega Nebeskom Ocu koji je nas je pratio tijekom Tečaja, župniku vlč. Mariju Križancu koji je prepoznao u njemu mogućnost da se dalje njeguje sjeme posijano pred dvije godine kada je održan u župi prvi Mali tečaj kršćanstva. Zahvale i vrijednim domaćicama koje su budnim okom pratile potrebe sudionika, kao i svima koji su molitvom, žrtvom ili na bilo koji drugi način doprinijeli našem Tečaju. A kakav trag je ostavio u srcima sudionika, najbolje svjedoče dojmovi od kojih prenosimo tek mali dio:

  • Ovo što sam proživjela utvrdilo me je u mom dosadašnjem radu i dalo mi slobodu prema Ocu i mom dragom Kristu da se uvijek predajem u njegove ruke, da se smijem obratiti njima u svim svojim nedoumicama i slabostima. Hvala za sav trud. Što se tiče zajednice svidio mi se dosta program, a posebno izlaganje svećenika Stjepana. Ja ništa tu ne bi mijenjala. Vidi se prisutnost bratske ljubavi, želje da i to prenesete na druge.

V.R.

  • Jako mi je drago što sam ovo vrijeme izdvojila za duhovni susret. Sve, gotovo sve teme su me se posebno dojmile i u svakoj temi sam osjetila Božji dodir, Božju providnost, produhovljenje. Bog me je dotaknuo kroz te teme i ispunio puno praznina u mojem srcu, u mojoj duši. Moj odnos prema Bogu bit će i postao je čvršći. Grupa za stolom dala mi je toliko vjere, hrabrosti i pouzdanja, kao i ideju za osnivanje novih grupa odnosno tečajeva i u drugim župama. Ovo je svakom najbolje moguće iskorišteno vrijeme. Vrijeme poklonjeno Bogu.

De colores!

Podijelite objavu

Skip to content