Search
Close this search box.

Osvrt na ultreju upravljanje novcem za katolike, BDM Žalosna – Špansko

Dana 17.11.2015. u pastoralnom centru u župi BDMŽ Špansko održana je duhovna obnova na temu Upravljanje novcem za katolike. Bilo je prisutno oko 70 župljana Španskog i susjednih župa.
Bračni par Zrinka i Zlatko Gregov održali su korisno, zanimljivo i nadasve životno predavanje o novcu i korištenju materijalnih dobara u svijetlu kršćanskog nauka i Evanđelja. Danas je velik broj ljudi, naročito u postkomunističkim zemljama financijski nepismen i neinformiran, zato lako upada u dugove koji donose velike probleme u obitelji. Koliko je novac i upravljanje novcem bitno govori i činjenica da novac zauzima treće mjesto na ljestvici razloga za rastavu braka.

Dobili smo test sa sedam pitanja o stilovima upravljanja novcem. Pokušali smo se pronaći u ponuđenim tipovima i tako prepoznati svoj odnos prema novcu. Saznali smo da financijske odluke češće donosimo osjećajima nego razumom, pa zato olako padamo pod utjecaj marketinga koji precizno cilja na naše slabosti koje proizlaze iz sedam glavnih grijeha.
Na predavanju smo čuli i savjet : „Od svega što zaradiš 10% daruj, 10% uštedi, a preostalih 80% potroši pametno i veselo!“ Koji su poslušali taj savjet svjedoče o neizmjernoj financijskoj slobodi i obilju Božjeg blagoslova. Darivati može svatko, jer kako je Majka Terezija govorila „Tko ima ljubavi u srcu, uvijek ima što darovati.“ Tko nema novca može darovati svoje talente, svoje vrijeme , svoje znanje i tako služiti zajednici, posvijestila nam je Zrinka. Bitno je darovati radosno, iz ljubavi i zahvalnosti prema Bogu iz čije ruke su nam darovana sva dobra . Mi smo dužni biti odgovorni upravitelji svega što nam je On povjerio.

Kršćanski pristup ovoj temi i brojna osobna svjedočanstva bračnog para Gregov oduševili su prisutne.

Katica Ćurković

Podijelite objavu

Skip to content