Search
Close this search box.

Na Krapnju održan seminar za suradnike Kursilja

Od 22-27.08.2016. na otoku Krapnju, u kući „Emaus“ održan je seminar za suradnike Kursilja. Cilj je bio, prema Papinoj pobudnici „Radost evanđelja“, osvježiti i napraviti dodatne smjernice u temama koji se održavaju na Kursilju po župama. U prvi plan su stavljeni tečajevi za odrasle, no svakako da ima mnogo dobrih i potrebnih smjernica koje se mogu ukomponirati i u tečajeve za krizmanike.
Tridesetak suradnika iz Zagrebačke nadbiskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Varaždinske biskupije te Mostarsko-duvanjske nadbiskupije, kroz nagovore su dobili uvid u nove smjernice za pisanje tema.

Vlč. Andrija Vrane, voditelj pokreta Kursiljo u Hrvatskoj, neumorno nam je prema Papinoj pobudnici „Radost evanđelja“ širio horizonte i pojašnjavao kako je u Kursilju bitan susret. Uz klanjanje Isusu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, svakodnevno smo sudjelovali na sv.Misi. Na propovijedima je vlč. Andrija, svaki dan proanalizirao ulogu žena u Novom Zavjetu.I to Marije, Isusove Majke na svadbi u Kani Galilejskoj (Iv 2,1-12), Marte i Marije u Betaniji (Lk 10,38-42) i grešnice u Šimunovoj kući (Lk 7,36-50).
Između ostalog, naglašeno je kako je Isus ljudima dolazio kad su oni bili u radnim odijelima, nije čekao da budu u misnoj odjeći ili odjeći za svečanosti. Isus nije dijelio ljude prema profesiji, nije Mu bilo odbojno susresti ih i njihovoj svakodnevici.
Kroz nagovore vlč. Andrije, Ružice Anušić i bračnog para Galinec imali smo prilike promišljati o vlastitim temama-svjedočenjima i shvatiti od kolike je važnosti uvijek iznova dopustiti Duhu Svetom da obnavlja nas i naše teme.
Posebna pozornost usmjerena je na važnost grupnog rada, osjetljivost za druge i budnost na ono neizgovoreno. Pokušavamo ljude uvesti ne u „punjenje baterija“ već u novost života, u milost. Napomenuto je kako je od velike važnosti govoriti jasno i kako valja na najmanju moguću mjeru svesti poučavanje. Komunikacija je građenje odnosa, a ne „soljenje pameti“, važna je obiteljska atmosfera, ljude dotaknuti upravo tu gdje se nalaze.
Završni dan seminara, vlč. Andrija se posebno zaustavio na 1.čitanju toga dana (1Kor 1, 17-25) napomenuvši: „Taman prava poruka za rastanak – idemo biti ludi za Krista. Nismo pozvani na mlakost, prosječnost, na slušanje ljudi koji te obeshrabruju. Koliko puta sam osobno bio lud za Krista, koliko sam samo puta čuo: „Pa ti si lud! Što ti to treba?!“ Da sam ih slušao ne bi bilo doma u Oborovu, nebi bilo Kursilja u Hrvatskoj, nebi bilo ovog Emausa na Krapnju. Pozvani smo biti ludi za Krista. Pa što ako nas ne razumiju? Mir i radost u srcu znak su da Krist djeluje u nama i po nama. Ta i sam Isus je bio lud do kraja jer je vršio volju Očevu sve do križa. Ako slijedimo Učitelja, ići ćemo istim putem.“
Na cijeli seminar su budno pazili i disciplinu držali originalni suradnici/rektori Šimo Šarčević i Stipe Ćurković, dok su gospođe Ana, Katica i Helena maštovitim jelima i uslužnošću brinule za našu fizičku snagu i okrepu.
Na kraju, obogaćeni novim iskustvima, novim saznanjima i širim vidicima vratili smo se svojim kućama svjesni velike i važne zadaće: biti sol zemlje i svjetlo svijeta. Iako su na seminaru sudjelovali pretežno suradnici od pedeset i više godina, bilo je lijepo ponovo prepoznati mladost Crkve u osmijehu, radosti i jednostavnosti susreta. Duh je naime onaj koji ne broji godine već svoju snagu obnavlja u Duhu Svetomu.

A.S.

Podijelite objavu

Skip to content