Search
Close this search box.

Novi susret s prijateljima iz udruge Kokotiček

„Vjeran prijatelj pouzdana je zaštita; i tko ga je stekao našao je blago.“ (Sir 6, 14)
Još jedan utorak prošao je u radosti u Udruzi Kokotiček čiji članovi su nestrpljivo očekivali goste iz pokreta Kursiljo. Ovog utorka svojim prisustvom obradovali su nas Tomislav i Nikolina, a zajedno smo promišljali o prijateljstvu, toliko važnoj stavci naše svakodnevice.
Na početku susreta obnovili smo naše poznanstvo te je svatko ukratko rekao kako se zove i što za njega znači imati prijatelja. Već se ovdje dalo naslutiti da će tema izazvati brojne komentare i iznošenje životnih svjedočanstava. Potom smo započeli susret molitvom za prijatelja koju je napisao Tomislav Ivančić.

Naša gošća, Nikolina, podijelila je s nama svoje iskustvo prijateljstva, odnosno put do iskrenog neprolaznog prijateljstva kako s ljudima, tako i s Isusom. U traženju prijatelja, svaki se od nas susreće s teškoćama i nerijetko se i razočaramo u ljude. No sve su to putevi Božji koji nas vode i dovedu do istinskog prijateljstva koje prepoznajemo onda kada nam je najteže. Tako je i Nikolina u teškim trenucima života prepoznala tko su joj pravi prijatelji. A Isusa naziva svojim najboljim prijateljem jer zna da ju On nikad neće iznevjeriti niti ostaviti.
Nakon Nikolinine teme svatko je izrekao svoja dobra i loša iskustva prijateljstva. Nažalost, naši Kokotičeki imaju dosta negativnih iskustava u prijateljevanju. No, radosni su što su u Udruzi Kokotiček pronašli prijatelje za cijeli život. Po Isusovu primjeru potaknuli smo jedni druge da oprostimo onima koji su bili neiskreni ili zločesti prema nama. A mi smo odlučili dalje voljeti (jer Kokotičeki drugačije i ne znaju).
Prije kratkog odmora pogledali smo video o prijateljstvu koji nas je potaknuo da u drugome dijelu razgovora više pričamo o pozitivnim iskustvima prijateljevanja. Tako je vlč. Leonardo progovorio o Mariji kao prijateljici. Iako o Mariji nemamo puno zapisanih izvještaja u Evanđelju, pokušali smo preko odnosa Isusa i Marije izvući osobine koje bi prijatelj trebao imati. Pa tako smo zaključili da je Marija, prema izvještajima evanđelista, u sebi nosila sljedeće osobine: prijateljevanje s Bogom, pozorna na Božju riječ i savjete koje je onda pronosila dalje na svoju okolinu, bogobojaznost, brižna prema ljudima u potrebi, dijeli radost sa svojom rođakinjom Elizabetom, zaštitnički se postavlja prema Isusu (prijatelju) kada je rođen u štalici, strahuje za Isusa (prijatelja) kada je ostao u Hramu, potiče i ohrabruje Isusa (prijatelja) na djelovanje na svadbi u Kani. Marija je uvijek neprimjetna, a stalno prisutna i ostaje do kraja vjerna, pa i u onim najtežim trenucima Kalvarije. I naposljetku, ona nastavlja samo djelo Isusa Krista (djelo prijatelj) nakon njegove smrti. Tako smo i mi zaključili da prijatelj mora biti onaj koji je vjeran, koji dijeli i radosti i žalosti, i koji u dobru i u zlu ostaje uz svojega prijatelja.
Na kraju našega susreta, svaki je još jednom iznio svoje dojmove koje donosimo u nastavku.
„Pravom prijatelju nema cijene, niti se može izmjeriti njegova vrijednost“ (Sir 6, 15). Dođite u Udrugu „Kokotiček“. Jer tamo su oni čija je vrijednost prijateljstva iskrena i nemjerljiva.

Dojmovi Kokotičeka:
1. Što za tebe znači imati prijatelja? Što znači biti dobar prijatelj?
2. Kakvi su ti prijatelji Isus i Marija?
3. Primjedbe, prijedlozi, ocjena…

Toni Marciuš:
1.Ako ako je nekomu loše da mu pomogneš. Ako si veseli da se s njim veseliš
2. Jako dobri prijatelji.
3. 10. Sve je bilo ok…
Sanja:
1. Da uvijek uskočiš kad mu je teško i da on tebi pomogne, da se ne smiješ s njim svađati i govoriti ružne riječi i da si dobar s njim.
2. Najbolji prijatelji.
3. Čista desetka
Tamara tomić:
1. Da sa nekim dijeliš npr. ljepilo i flomaster. Jednom su me moji prijatelji iznenadili s mojim voljenim pjevačem. Žigom 
2. Isus je tu stalno kraj mene, kad ne mogu spavam onda velim: Bože pomozi mojim prijateljima.
3. 20 posto
Ivana Peček:
1. čovjek ne može živjeti sam i Bog svakome čovjeku šalje nekoga da mu pomaže i u radosnim i u tužnim trenucima. Prijateljstvo shvaćam kao biljku koju treba njegovati, zalijevati… Prijateljstvo može biti trajno i to je nešto dragocjeno što je Bog dao svakome od nas.
2. Mariju gledam kao majku u odnosu prema svojoj kćeri. O Mariji više želim govoriti kao o onoj koja je spremna uvijek zaštititi svoje dijete bez obzira kakvo ono jest. Ako se Mariji okrenemo kao svojoj majci, ona će pomoći u svim trenucima. Isusa promatram kao svojega prijatelja koji je stalno sa mnom i on me drži za ruku i nosi kad mi je najteže.
3.O mnogim temama bih ja pričala s Kokotičekima
Tomislav:
1.imati osobu kojoj se mogu povjeriti, s kojom mogu dijeliti sve, s kojom mogu razgovarati o svemu, s kojom mogu otići negdje i zabaviti se. Važno mi je da se međusobno podržavamo u svim trenucima života…
2. Isusa promatram kao prijatelja. Kad molim velim mu kaj me muči i kak sam si ja zamislio. Mariji se toliko ne utječem, više se Isusu utječem.
3. Nema primjedbe, prijedlozi: češće bi se mogli nalaziti. Ocjena 10
Nikolina:
1. Prijateljstvo za mene znači imati čokoladu i zadnju kockicu čokolade dati prijatelju. Odreći se dijela sebe i dati toj osobi. Sve tuge i radosti podijeliti s njom. Da osoba zna da si uvijek tu ako si i kilometrima daleko.
2. Najbolji prijatelj za mene je Isus. On je taj koji zna najviše o meni, koji me najviše sluša, tješi, grli kad mi je potrebno. On je jedini prijatelj kojeg mogu zazvati u bilo koje doba i da budem sigurna da će odmah biti tu. Mariju ne doživljavam toliko kao prijateljicu, koliko kao majku. Ali svakoj kćeri je majka najbolja prijateljica. Tako da su i Isus i Marija na otprilike jednakoj razini prijateljstva
3. Minus dva, šalim se, 10.
Tamara Levanić:
1.Prijateljstvo je kad mi dođe Edo. Kad je on pored mene i kad se sjedne pored mene.
2. Prijatelji su mi.
3. Hoću pričati o ljubavi.
Mirko:
1.Lijepo je imati prijatelja. Antonija mi je najbolji prijatelj.
2. Da
3. O ljubavi. -2
Melkior:
1. Na maturalcu, 25. 6. 2007., prijatelji su mi pripremili iznenađenje u suradnji s hotelom i poklonili su mi narukvicu. Svi smo skupa jeli za istim stolom povodom mog rođendana. Prijateljstvo je kad te se iznenadi.
2. Paaaaaaaaaaaaaaaaaaa, dobri, ali se ne molim, ali … nisam onak da idem redovito u crkvu. Vjerujem u Boga, Isusa i Mariju. To mi nitko ne nameće. Bez vjere nema ništa.
3. Ja bih da se Kursiljo češće održava jer je to potrebno Udruzi. Preko Kursilja upoznajem neke detalje koje ovako ne bih saznao o drugim članovima i o njihovom životu. Ono što se kaže ovdje, mora ostati ovdje. ovdje se najviše otvaram. Odličan 5. Nek se Anika što prije vrati i neka bude češće ovdje. Ali Anika isto treba malo stati. Tema sveta misa.
Mario Zorko:
1.imati prijatelja znači biti mu vjeran u dobru i u zlu, i u zdravlju i u bolesti. Važno je za svakoga. Najvažnije je za one koji su tužni, njima treba prijatelj.
2. Jesu. Oni vide dobru budućnost u svima nama i pomažu nam kada smo u nevolji. Kad se nešto loše dogodi ili nešto što se nije smjelo dogoditi oni su tu.
3. 100. Tema: Vjera kroz život slavnih osoba, u sportu…
Antonio:
1.sretan sam jako kad imam prijatelje. Ljepše je biti s prijateljem jer onda nisi sam. Možeš braniti prijatelja.
2. Oni su moji prijatelji. Preko molitve je moj odnos s Isusom.
4. 5. Da imamo temu o kraju u kojem je Isus rođen: Izrael.
Mateja:
1.kad se netko spomina z menom i kad se netko druži.
2. Da.
3. 5. Vi odaberite temu.
Leonardo:
1.Za mene je prijateljstvo poseban dar i zahvalan sam Bogu što sam u životu iskusio što je pravo prijateljstvo i da imam jaka, čvrsta i pouzdana prijateljstva. Imam ljude na koje mogu u svakome trenutku računati. Posebne prijatelje našao sam prije dvije godine kada sam došao u Udrugu Kokotiček.
2. S Isusom i Marijom se dosta družim i smatram ih prijateljima. Na kraju krajeva On me i pozvao da radim u Njegovoj službi.
3. Ocjena 10. Ovo su uvijek dragocjeni trenuci kada možemo dijeliti iskustva svoje vjere i jako su važni za izgradnju svih članova Udruge.

Podijelite objavu

Skip to content