Novi susret s prijateljima iz udruge Kokotiček

„Vjeran prijatelj pouzdana je zaštita; i tko ga je stekao našao je blago.“ (Sir 6, 14)
Još jedan utorak prošao je u radosti u Udruzi Kokotiček čiji članovi su nestrpljivo očekivali goste iz pokreta Kursiljo. Ovog utorka svojim prisustvom obradovali su nas Tomislav i Nikolina, a zajedno smo promišljali o prijateljstvu, toliko važnoj stavci naše svakodnevice.
Na početku susreta obnovili smo naše poznanstvo te je svatko ukratko rekao kako se zove i što za njega znači imati prijatelja. Već se ovdje dalo naslutiti da će tema izazvati brojne komentare i iznošenje životnih svjedočanstava. Potom smo započeli susret molitvom za prijatelja koju je napisao Tomislav Ivančić.

Naša gošća, Nikolina, podijelila je s nama svoje iskustvo prijateljstva, odnosno put do iskrenog neprolaznog prijateljstva kako s ljudima, tako i s Isusom. U traženju prijatelja, svaki se od nas susreće s teškoćama i nerijetko se i razočaramo u ljude. No sve su to putevi Božji koji nas vode i dovedu do istinskog prijateljstva koje prepoznajemo onda kada nam je najteže. Tako je i Nikolina u teškim trenucima života prepoznala tko su joj pravi prijatelji. A Isusa naziva svojim najboljim prijateljem jer zna da ju On nikad neće iznevjeriti niti ostaviti.
Nakon Nikolinine teme svatko je izrekao svoja dobra i loša iskustva prijateljstva. Nažalost, naši Kokotičeki imaju dosta negativnih iskustava u prijateljevanju. No, radosni su što su u Udruzi Kokotiček pronašli prijatelje za cijeli život. Po Isusovu primjeru potaknuli smo jedni druge da oprostimo onima koji su bili neiskreni ili zločesti prema nama. A mi smo odlučili dalje voljeti (jer Kokotičeki drugačije i ne znaju).
Prije kratkog odmora pogledali smo video o prijateljstvu koji nas je potaknuo da u drugome dijelu razgovora više pričamo o pozitivnim iskustvima prijateljevanja. Tako je vlč. Leonardo progovorio o Mariji kao prijateljici. Iako o Mariji nemamo puno zapisanih izvještaja u Evanđelju, pokušali smo preko odnosa Isusa i Marije izvući osobine koje bi prijatelj trebao imati. Pa tako smo zaključili da je Marija, prema izvještajima evanđelista, u sebi nosila sljedeće osobine: prijateljevanje s Bogom, pozorna na Božju riječ i savjete koje je onda pronosila dalje na svoju okolinu, bogobojaznost, brižna prema ljudima u potrebi, dijeli radost sa svojom rođakinjom Elizabetom, zaštitnički se postavlja prema Isusu (prijatelju) kada je rođen u štalici, strahuje za Isusa (prijatelja) kada je ostao u Hramu, potiče i ohrabruje Isusa (prijatelja) na djelovanje na svadbi u Kani. Marija je uvijek neprimjetna, a stalno prisutna i ostaje do kraja vjerna, pa i u onim najtežim trenucima Kalvarije. I naposljetku, ona nastavlja samo djelo Isusa Krista (djelo prijatelj) nakon njegove smrti. Tako smo i mi zaključili da prijatelj mora biti onaj koji je vjeran, koji dijeli i radosti i žalosti, i koji u dobru i u zlu ostaje uz svojega prijatelja.
Na kraju našega susreta, svaki je još jednom iznio svoje dojmove koje donosimo u nastavku.
„Pravom prijatelju nema cijene, niti se može izmjeriti njegova vrijednost“ (Sir 6, 15). Dođite u Udrugu „Kokotiček“. Jer tamo su oni čija je vrijednost prijateljstva iskrena i nemjerljiva.

Dojmovi Kokotičeka:
1. Što za tebe znači imati prijatelja? Što znači biti dobar prijatelj?
2. Kakvi su ti prijatelji Isus i Marija?
3. Primjedbe, prijedlozi, ocjena…

Toni Marciuš:
1.Ako ako je nekomu loše da mu pomogneš. Ako si veseli da se s njim veseliš
2. Jako dobri prijatelji.
3. 10. Sve je bilo ok…
Sanja:
1. Da uvijek uskočiš kad mu je teško i da on tebi pomogne, da se ne smiješ s njim svađati i govoriti ružne riječi i da si dobar s njim.
2. Najbolji prijatelji.
3. Čista desetka
Tamara tomić:
1. Da sa nekim dijeliš npr. ljepilo i flomaster. Jednom su me moji prijatelji iznenadili s mojim voljenim pjevačem. Žigom 
2. Isus je tu stalno kraj mene, kad ne mogu spavam onda velim: Bože pomozi mojim prijateljima.
3. 20 posto
Ivana Peček:
1. čovjek ne može živjeti sam i Bog svakome čovjeku šalje nekoga da mu pomaže i u radosnim i u tužnim trenucima. Prijateljstvo shvaćam kao biljku koju treba njegovati, zalijevati… Prijateljstvo može biti trajno i to je nešto dragocjeno što je Bog dao svakome od nas.
2. Mariju gledam kao majku u odnosu prema svojoj kćeri. O Mariji više želim govoriti kao o onoj koja je spremna uvijek zaštititi svoje dijete bez obzira kakvo ono jest. Ako se Mariji okrenemo kao svojoj majci, ona će pomoći u svim trenucima. Isusa promatram kao svojega prijatelja koji je stalno sa mnom i on me drži za ruku i nosi kad mi je najteže.
3.O mnogim temama bih ja pričala s Kokotičekima
Tomislav:
1.imati osobu kojoj se mogu povjeriti, s kojom mogu dijeliti sve, s kojom mogu razgovarati o svemu, s kojom mogu otići negdje i zabaviti se. Važno mi je da se međusobno podržavamo u svim trenucima života…
2. Isusa promatram kao prijatelja. Kad molim velim mu kaj me muči i kak sam si ja zamislio. Mariji se toliko ne utječem, više se Isusu utječem.
3. Nema primjedbe, prijedlozi: češće bi se mogli nalaziti. Ocjena 10
Nikolina:
1. Prijateljstvo za mene znači imati čokoladu i zadnju kockicu čokolade dati prijatelju. Odreći se dijela sebe i dati toj osobi. Sve tuge i radosti podijeliti s njom. Da osoba zna da si uvijek tu ako si i kilometrima daleko.
2. Najbolji prijatelj za mene je Isus. On je taj koji zna najviše o meni, koji me najviše sluša, tješi, grli kad mi je potrebno. On je jedini prijatelj kojeg mogu zazvati u bilo koje doba i da budem sigurna da će odmah biti tu. Mariju ne doživljavam toliko kao prijateljicu, koliko kao majku. Ali svakoj kćeri je majka najbolja prijateljica. Tako da su i Isus i Marija na otprilike jednakoj razini prijateljstva
3. Minus dva, šalim se, 10.
Tamara Levanić:
1.Prijateljstvo je kad mi dođe Edo. Kad je on pored mene i kad se sjedne pored mene.
2. Prijatelji su mi.
3. Hoću pričati o ljubavi.
Mirko:
1.Lijepo je imati prijatelja. Antonija mi je najbolji prijatelj.
2. Da
3. O ljubavi. -2
Melkior:
1. Na maturalcu, 25. 6. 2007., prijatelji su mi pripremili iznenađenje u suradnji s hotelom i poklonili su mi narukvicu. Svi smo skupa jeli za istim stolom povodom mog rođendana. Prijateljstvo je kad te se iznenadi.
2. Paaaaaaaaaaaaaaaaaaa, dobri, ali se ne molim, ali … nisam onak da idem redovito u crkvu. Vjerujem u Boga, Isusa i Mariju. To mi nitko ne nameće. Bez vjere nema ništa.
3. Ja bih da se Kursiljo češće održava jer je to potrebno Udruzi. Preko Kursilja upoznajem neke detalje koje ovako ne bih saznao o drugim članovima i o njihovom životu. Ono što se kaže ovdje, mora ostati ovdje. ovdje se najviše otvaram. Odličan 5. Nek se Anika što prije vrati i neka bude češće ovdje. Ali Anika isto treba malo stati. Tema sveta misa.
Mario Zorko:
1.imati prijatelja znači biti mu vjeran u dobru i u zlu, i u zdravlju i u bolesti. Važno je za svakoga. Najvažnije je za one koji su tužni, njima treba prijatelj.
2. Jesu. Oni vide dobru budućnost u svima nama i pomažu nam kada smo u nevolji. Kad se nešto loše dogodi ili nešto što se nije smjelo dogoditi oni su tu.
3. 100. Tema: Vjera kroz život slavnih osoba, u sportu…
Antonio:
1.sretan sam jako kad imam prijatelje. Ljepše je biti s prijateljem jer onda nisi sam. Možeš braniti prijatelja.
2. Oni su moji prijatelji. Preko molitve je moj odnos s Isusom.
4. 5. Da imamo temu o kraju u kojem je Isus rođen: Izrael.
Mateja:
1.kad se netko spomina z menom i kad se netko druži.
2. Da.
3. 5. Vi odaberite temu.
Leonardo:
1.Za mene je prijateljstvo poseban dar i zahvalan sam Bogu što sam u životu iskusio što je pravo prijateljstvo i da imam jaka, čvrsta i pouzdana prijateljstva. Imam ljude na koje mogu u svakome trenutku računati. Posebne prijatelje našao sam prije dvije godine kada sam došao u Udrugu Kokotiček.
2. S Isusom i Marijom se dosta družim i smatram ih prijateljima. Na kraju krajeva On me i pozvao da radim u Njegovoj službi.
3. Ocjena 10. Ovo su uvijek dragocjeni trenuci kada možemo dijeliti iskustva svoje vjere i jako su važni za izgradnju svih članova Udruge.

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content