Search
Close this search box.

O nama

Tražih Boga i ne nađoh ga. Tražih sebe i ne nađoh se. Pođoh k bližnjem, i tu smo se utroje našli.
Ocón Pujades

Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo je katolički pokret kojeg je 1949. godine u Španjolskoj inicirala grupa katolika, laika i svećenika, potaknuta pitanjem: Ako je kršćanin čovjek koji je otkupljen, zašto taj kršćanin ne izgleda radostan?

Cilj Malog tečaja jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca. Kursiljo je pokret koji vlastitom metodom omogućuje doživljaj bitnoga u kršćanstvu sa svrhom oblikovanja prijateljskih grupa, koje kvascem Evanđelja prožimaju sredine u kojima se kreću. Na osobnoj razini, Mali tečaj želi osvijestiti svakom kršćaninu dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem. Na društvenoj razini, Mali tečaj želi potaknuti pojedinca na skladniji život u zajednici.

Mali tečaj radosnog kršćanstva – Kursiljo obično traje od četvrtka navečer do nedjelje poslijepodne. Okosnica tečaja su svjedočanstva suradnika – laika i svećenika, kao i rad u manjim skupinama koji slijedi nakon svakog svjedočanstva. Svaka skupina ima svojeg animatora koji potiče i usmjerava razgovor u skupini. Svakom sudioniku se pruža mogućnost izražavanja svojeg mišljenja i postavljanja pitanja. Za vrijeme predaha, svećenici su na raspolaganju sudionicima, ne samo za ispovijedi nego i za osobne razgovore. Svakodnevno su prisutne zajedničke i pojedinačne molitve, a često koristi i Kursiljo molitvenik „Na putu k Bogu“. Osobito su snažna slavljenja liturgije i pokorničkog bogoslužja s tumačenjem simbola i uvođenjem u pojedine dijelove otajstva Euharistije.

Simboli i himna

Simboli su važni jer omogućuju vidjeti nevidljivo i uprisutniti duhovno!

KRIŽ
Veličine svega 7 cm, djelo je bečkog umjetnika i nije u prodaji. Darujemo ga polaznicima Kursilja na kraju tečaja, kao znak poslanja. Tako se križ daje i misionarima kad odlaze u misije. Crte  Kristova tijela nisu jasne kako ne bi pažnju usmjerile na povijesnog Isusa. Umjetnik je htio predstaviti Kristov produhovljeni lik, zapravo uskrslog Krista. A time i Isusovu pobjedu ljubavi nad patnjom i zlom. Preporučamo sudionicima tečaja da ga uvijek nose uz sebe kako bi bili svjesni ove velike, i za svakog od nas  osobno važne, istine.

DE COLORES
I pozdrav i pjesma, poput himne!
Sam izraz „puno boja“ radosni je usklik nakon što su sudionici prvog tečaja, provodeći tri kišna dana tijekom tečaja, ugledali sunce i dugine boje. To je bio i odraz njihove nutrine nakon tri dana kursilja. Pa je to postao pozdrav i podsjetnik. A pjesma  španjolskog ritma i lagane melodije, bivša narodna pjesma, sa novim tekstom – koji tumači te promjene u dušama, obišla je brzo svijet. Naš je tekst za Žeteoce, bogoslovni sastav, sedamdesetih godina sročio pok. biskup Mijo Škvorc.

RIBICA

Riba je simbol Krista – još iz ranokršćanskih vremena.  Na grčkom jeziku riba se pisala kao IHTIS (što je skraćenica za Iesus Hristos Theou Yhios Soter). Dakle, prva slova te riječi na grčkom označavala su osnovni simbol vjere: Isus Krist, Sin Božji Spasitelj. U Kursilju je dobila radosniji oblik i dugine boje kako bi  označila radosnu notu Radosne vijesti – evanđelja. Takva potječe iz njemačkog govornog područja. Druga tajništva imaju druge znakove. Najnovija verzija je da je riba postavljena uspravno pa je nalik kaležu nad kojim je i kruh te simbolizira Krista u Euharistiji, a koji kao uskrsli dominira uzdignutih ruku.

STOL
Lako si predstavimo kalež na oltaru, koji okrenut puku nalikuje na stol. A stol je mjesto razgovora, dogovora, ugovora, sklapanja saveza (ovo je Krv novoga saveza), svakako simbol razumijevanja i pomoći. Kad se s tog stola lomi kruh i pije čaša spasenja, onda stol postaje izvor pravog zajedništva. Tada stol postaje simbol slavljenja i radosti.
Zato, u Kursilju, ljudi sjede u malim grupama za stolovima za vrijeme cijelog Tečaja kako bi mogli lakše dijeliti brige i radosti i tako uspostavljati zajedništvo i  time ojačani bili spremni svjedočiti o velikom zajedništvu u Crkvi.

Skip to content