Search
Close this search box.

Održan prvi Kursiljo tečaj u Poljskoj

U benediktinskom samostanu u Tynecu, blizu Krakowa, održan je prvi Kursiljo tečaj u Poljskoj. Program tečaja je započeo u četvrtak 15. rujna, a završio je u nedjelju 17. rujna. Tečaj su vodili suradnici Kursilja iz tri države – Španjolske, Ukrajine i Hrvatske. Voditelj tečaja bio je Frank Cruz, suradnik iz Toleda.

Prvi dan je započeo temom „Tko sam ja“ i meditacijom „Izgubljeni sin“, koje je održao dominikanac Wojciech Gomulka, svećenik i duhovnik tečaja. Ostatak dana je protekao u tišini, a završio je večernjom molitvom u kapelici.

U jutarnjem dijelu drugog dana održana su laička svjedočanstva „Ideal“ i „Osoba Isusa Krista“, kao i svećenička tema „Milost“. Nakon svake teme slijedio je rad u grupama.

Poslije podne je održano laičko svjedočanstvo „Crkva“ i svećenička tema „Vjera“. Slijedila je sveta misa, a dan je završio predstavljanjem zaključaka svih grupa.

Treći dan je započeo svećeničkom meditacijom „Sijač“, nakon koje je slijedilo laičko svjedočanstvo „Produbljivanje“ i svećenička tema „Sakramenti“. Nakon svake teme i svjedočanstva ponovno je slijedio rad u grupi. Poslije podne je održana svećenička meditacija „Zapreke“ i laičko svjedočanstvo „Apostolat“. Slijedila je sveta misa i ponovno zajedničko predstavljanje grupa. Dan je završio zajedničkom molitvom krunice. Prvo otajstvo bilo je na engleskom jeziku, drugo otajstvo bilo je na španjolskom, treće na ukrajinskom, četvrto na hrvatskom, a peto na poljskom jeziku.
 
Četvrti dan je započeo buđenjem uz pjesmu De colores, koju su otpjevali suradnici. Nakon jutarnje molitve, slijedila su laička svjedočanstva „Mi i svijet“ i „Prijateljska zajednica“. Tečaj je završio zajedničkom svetom misom. Sudionici tečaja postali su prvi Kursiljisti u Poljskoj.

Posebno bogatstvo tečaja bilo je što su na njemu sudjelovali suradnici Kursilja iz nekoliko europskih zemalja i što su mogli dijeliti zajednička iskustva.

Podijelite objavu

Skip to content