Search
Close this search box.

Započinje proces beatifikacije Sluge Božjeg Sebastiana Gaye Riere

Dragi Kursiljisti i prijatelji Kursilja, s radošću vas obavještavamo kako će danas, 13.09. započeti proces beatifikacije Sluge Božjeg Sebastiana Gaye Riere, svećenika koji je svojim radom i životom uvelike sudjelovao u osnivanju i promicanju Kursiljo pokreta u suradnji s Eduardom Bonninom i monsinjorom Juanom Hervásom.

Tom prigodom bismo vam voljeli donijeti kratku biografiju života ovog velikog čovjeka, kako bismo svi osjetili veću povezanost s njime i Kursiljo pokretom.

Don Sebastian rođen je na Mallorci 30.07.1913. godine, u koju se vratio s 13 godina kako bi ušao u sjemenište te tamo ostvario velike uspjehe na temelju svojih literarnih sposobnosti. Sa samo 21-om godinom bio je jednoglasno izabran za rektora Papinskog učilišta Gospe od Mudrosti. Dana 22. svibnja 1937. godine, usred Španjolskog građanskog rata, Sebastian je bio zaređen za svećenika te je razvijao Katoličku Akciju u vojničkom okruženju. Završetkom rata, Don Sebastian postaje profesor u Sjemeništu gdje predaje mnoge predmete, poput Španjolskog, Latinskog i Povijesti filozofije. Surađivao je s mnogim drugim udrugama i zajednicama, ali uskoro se posvetio svojem najdražem apostolatu, radu s mladima kroz Katoličku Akciju. Tako 1944. godine osniva Školu propagandista Biskupijskog vijeća mladih Katoličke akcije, na čelu s Eduardom Bonninom Aguilom iz čega će se roditi Kursiljo. Inzistirao je na potrebi formiranja kako bi se postalo pravim kršćaninom. U sklopu Škole su se mladi pripremali za Nacionalno hodočašće u Santiago de Compostelu te iako najudaljenija od svih biskupija koje su sudjelovale, Mallorca je bila najzastupljenija. Kako je metoda pripreme (kasnije Kursiljo metoda) bila inovativna, Don Sebastian se tijekom kasnijih godina susretao s različitim zaprekama i premještajima koji su za cilj imali udaljiti ga s Mallorce i tako smanjiti sve više rastući utjecaj Kursilja te je tako bio premješten i u Madrid.

Kako se u međuvremenu Kursiljo razvijao u Španjolskoj, postalo nešto novo i odvojeno od Katoličke Akcije, tako je nastalo i Nacionalno Tajništvo Kursilja 1962. godine i monsinjor Hervás (koji je godinama prije surađivao i promovirao Don Sebastianov rad) daje Don Sebastianu ulogu razvijanja Kursilja u Madridu. Otamo je promovirao prvu svjetsku Ultreju u Rimu 1966. godine, na kojoj je sudjelovao i papa Pavao VI. Ostatak života posvetio je tečajevima te je umro u Mallorci 23.12.2007. godine i , po njegovoj želji, pokopan je u San Honoratu, mjestu prvog Kursiljo Susreta.

I danas, u utorak 13.09.2022. Misom u 19 h u Španjolskoj započinje proces beatifikacije i kanonizacije ovog Sluge Božjeg. Misu će predvoditi Carlos Osoro, kardinal-nadbiskup Madrida i Jose Angel Saiz Meneses, nadbiskup Seville.

Sve vas pozivamo da molitve za ovo proglašenje blaženim usmjerimo zajedno Gospodinu prisjećajući se mudrih riječi našeg prijatelja don Sebastiana:
“Budite optimisti… Budite velikodušni… Dovedite milosrđe do krajnosti… I ne zaboravite ‘Došlo je vrijeme za akciju’ .”
„Nemojte se umoriti od umora!“

Detaljniju biografiju možete pronaći na: https://www.cursillosdecristiandad.net/gaya

Misu možete pratiti uživo na YouTube-u

Podijelite objavu

Skip to content