Search
Close this search box.

Osvrt krizmaničkog tečaja u Svetom Petru u Šumi (2. do 4. lipnja 2023.)

Prošlog se vikenda, od 2. do 4. lipnja, održao krizmanički tečaj u župi svetog Petra u Šumi. Naši animatori i rektor, Joško Martinec, stigli su u Istru u popodnevnim satima. U dvorani pastoralnog centra dočekalo ih je 30 raspoloženih krizmanika, župnik fra Mate Kolak i fra Jure Josipović. Rektor Joško je uvodnom riječju najavio tečaj, te nakon upoznavanja, župnik Mate svjedoči svećeničku temu Tko sam ja? U temi govori o tome kako bolje upoznati sebe, samo smoći snage „pogledati se u ogledalo“, te naglašava vrijednost svakoga od nas kao djece Božje. Prvu laičku temu imala je animatorica Nela, koja je u svojom Traganju za vrijednošću, svjedočila o tome kako je tražila Boga u raznim životnim situacijama i kako mu Bog pomaže ostati na ispravnom životnom putu. Prvi dan završio je večernjom molitvom i blagoslovom fra Mate.

Subota je započela jutarnjom molitvom i pjesmom pod vodstvom našeg svirača Andrije na gitari. Nakon molitve slijedi svećenička tema Osoba Isusa Krista, a fra Mate zaintrigirao je krizmanike jer im je Isusa kroz euharistijska čuda. Slijedi animatorica Mandalena, koja u svom svjedočanstvu Kršćanski život je drugačiji, ukazuje kako mi kršćani u svakodnevici možemo svojim primjerom svjedočiti vjeru. S obzirom na to da ih uskoro čeka sakrament Potvrde, krizmanici su s velikim zanimanjem pratili temu Sakramenti koju im je pripremio fra Jure. Zatim animator Joško svjedoči kako ostati uspravan pred životnim izazovima u temi Kralježnica i zapreke. Nakon ručka i igara, krizmanici slušaju temu Predbračna čistoća. Mladi bračni par, a ujedno i naši animatori, Karla i Alen Vodopija svjedočili su ovu temu. Po završetku teme, svi su se uputili u župnu crkvu. Klanjanje je svojim sviranjem upotpunio Andrija. Nakon ispovijedi i klanjanja krizmanici su se uputili svojim kućama. Ipak, nekima od njih se već svidjelo zajedištvo kursilja, pa su odlučili ostatak popodneva i večeri provesti u igri u društvu svog župnika Mate i animatora.

Nedjelja je započela pjesmom i jutarnjom molitvom, potom je fra Jure svjedočio krizmanicima o blizini i značaju Duha Svetoga. Posljednje svjedočanstvo na tečaju imao je animator Karlo koji je približio krizmanicima kako živjeti Apostolat. Tečaj je završio nakon nedjeljne svete mise u prepunoj župnoj crkvi.    

„Naučio sam poštivati i biti dobar prema drugima.“

„Moj odnos prema Bogu se promijenio, znam da je On uvijek uz mene i da nikada ne smijem gubiti nadu.“

„Posebne su mi bile teme od Nele i Mandalene.”

J.M.

Podijelite objavu

Skip to content