Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Ivancu (19. do 21. svibnja 2023)

U razdoblju od 19. do 21. svibnja 2023. godine u Župi svete Marije Magdalene u Ivancu održan je tečaj za 80 krizmanika. Prve večeri u 18:00 rektoricu Petru Hudoletnjak i desetero animatora dočekali su župnik Tihomir Kosec i kapelan Krunoslav, a program za krizmanike započeo je  s uvodnom pjesmom i predstavljanjem te prezentacijom „Drvenci“. Nakon prezentacije, slijedila je tema „Tko sam ja“ koju je održao kapelan Krunoslav. Kad su krizmanici odslušali temu, rektorica ih je podijelila u grupe u kojima su imali priliku upoznati animatore i razgovarati o temama koje su slušali. Nakon prvog rada u grupi slijedila je tema „Traganje za vrijednošću“ koju je održala animatorica Lucija Marija Bilić.

Program za krizmanike u subotu započeo je Kursiljo molitvom, te je nakon nje slijedila tema „Milost“. Kao nastavak na svećeničku temu, slijedilo je svjedočanstvo Andrije Turkovića pod nazivom „Kršćanski život je drugačiji“.  Andrija je u svojoj temi svjedočio o promjenama koje su se dogodile u njegovom životu kada je odlučio da mu Isus bude na prvom mjestu u svemu. Nakon svjedočanstva, slijedio je rad u grupi od 25 minuta, kojih su meni kao animatorici jako brzo prošli.

Temu sakramenti, koju je vodio vlč. Krunoslav krizmanici su imali priliku čuti nakon rada u grupi te saznati zašto su sakramenti Božji darovi nama. Nakon kratke pauze, slijedila je tema „Predbračna Čistoća“ koju su održali bračni par Milec, a koji su na sve ostavili poseban dojam i poticaje i naučili nas da predbračnu čistoću više gledamo kao na izgradnju ljubavi. Kasnije su slijedile igre u kojima su krizmanici jako aktivno i zainteresirano sudjelovali. Temu „Zapreke i kralježnica“ održala je Petra Hudoletnjak. Nakon teme slijedio je rad u grupi gdje su mnogi krizmanici izjavili da im je tema bila vrlo dirljiva te su se mnogi otvorili u razgovoru o toj temi.

Subotnji program za krizmanike je završio klanjanjem, dok su animatori nakon popodnevnog odmora i druženja odlučiti sa župnikom održati večernje klanjanje za župljane. Radost malog tečaja i svjedočenja Krista pretočila se u nekoliko satno slavljenje u crkvi, pjesma i radost ispunila je mnoga srca, a vjerujem i srce samog Isusa.

U nedjelju je program nakon kratke molitve nastavio temom „Duh Sveti“ koju je držao kapelan, a kao nastavak, slijedila je tema „Apostolat“ koju je svjedočio Martin Filipov. Nakon svjedočanstva krizmanici i animatori sudjelovali su u svetoj misi. Animatori su se poslije Mise zahvalili krizmanicima na sudjelovanju te je slijedila zajednička slika u crkvi. Neki od krizmanika ostali su i duže u crkvi jer su se željeli posebno slikati s animatorima te su neki od njih s animatorima ostali ispred crkve na slavljenju uz gitaru.

Mislim da su krizmanici dobili jednu lijepu i širu, njima možda do sad nepoznatu, sliku o vjeri i Bogu te se nadam da će dati priliku Bogu da djeluje u njihovom životu. Kao animatorica, sretna sam što sam mogla sudjelovati i pridonijeti ovom tečaju te me obradovalo vidjeti tako otvorene i zainteresirane krizmanike o vjeri.

Pavla Kutnjak, animatorica

Neki od dojmova krizmanika:

Naučio sam da je Bog bliži nama nego mi sebi

Naučila sam više cijeniti sebe i svoje prijatelje

Naučila sam i doživjela neke stvari koje nikad u životu nisam pomislila na njih, približila sam se Bogu i vjeri i jako mi je drago zbog toga.

Promijenio se moj odnos prema Bogu i sada puno bolje razumijem Boga te imam veću želju za odlazak na misu.

Imam bolji pogled na svijet i Crkvu

Naučio sam da je molitva jaka, te da njom možemo pomoći drugima.

Da, shvatila sam da je Bog zapravo onaj tko me cijeni i radi koga bih trebala biti sretna.

Posebno lijepo mi je bilo kad smo kod animatora bili svi iskreni i mogli smo iznijeti svoje mišljenje.

Ljepo mi je bila tema o predbračnoj čistoći zato jer sam dobio nove stavove u životu

Bilo mi je lijepo to što se s animatorima moglo razgovarati kao da ih poznajemo cijeli život

Podijelite objavu

Skip to content