Search
Close this search box.

Osvrt na 1. srednjoškolski termin – Krapanj 2020. (20.06. – 27.06.)

Od 20. do 27. lipnja održao se 1. srednjoškolski termin na predivnom otoku Krapnju s još divnijim sudionicima, animatorima i rektorom Krešimirom. Taj se cijeli termin može nazvati još jednim novim i blagoslovljenim iskustvom, ali ne zbog toga što smo svaki dan imali sv. Misu ili što smo tamo došli kako bismo produbili vjeru, nego iz razloga što se kroz naše zajedništvo, druženje i volju za boljim sutra moglo prepoznati djelovanje Duha Svetoga te traganje za nama samima i jačom vjerom. Slušajući životna svjedočanstva animatora, sudionici su ih mogli bolje upoznati, ali i shvatiti bitne poruke za cijeli život. Neprocjenjivo je bilo gledati i neprestano dobivati sve ljepote života na jednom tako malom otoku.

S nama su svoje trenutke dijelili i neprestano zahvaljivali Bogu: vlč. Andrija Vrane te vlč. Kristijan Stojko. Uvijek su bili tu za nas i učinili cijeli termin ljepšim. Oni su, kada bismo imali potrebu, ispovijedali te vodili duhovni razgovor. Dragocjeno je bilo gledati kako u njihovim srcima ima toliko mjesta za živog Krista.

Prošla je subota, prvi dan na Krapnju – dan upoznavanja, večere i sv. Mise. Približili smo se nedjelji te smo se svi još prilagođavali jedni na druge pa čak i na prostor jer je nekima to bio prvi put na ovakvom Kursiljo tečaju. Iste nam je te nedjelje animatorica Tea govorila o svom traganju za vrijednošću. Mnogima je pomogla te ih dovela bliže Njemu, Bogu, i tako shvatili vlastita traganja. Ponedjeljak, također dan obogaćen Karlovim svjedočanstvom u kojem objašnjava što znači biti kršćanin u svojoj crkvi. Zbog Duha Svetoga koji je djelovao kroz njega, mnogi su shvatili gdje je njihovo mjesto u Crkvi te gdje je Bog činio zahvate u njihovim životima. Misa se održavala svaki dan kao i zajedničke molitve (jutro, večer, za vrijeme blagovanja) koje su većinu nas potaknule na razmišljanje kao i u utorak nadolazeća životna priča Filipa Ljudevita. On je hrabro i sabrano svjedočio o kršćanskom životu koji je drugačiji i kako se kroz svaki udah u životu trebamo predati Njemu i uzdati se u Njega. Itekako nam je i slobodno vrijeme bilo plodonosno, puno radosti, pozitive i smijeha, ispunjeno ljubavlju i međusobnim razumijevanjem. S takvim raspoloženjem kročili smo i u srijedu kada nas je dočekalo vrijeme šutnje – vrijeme da pronađemo sami sebe kako bismo se ponovno pronašli u Njemu. U četvrtak smo dan započeli jutarnjom Svetom Misom, misu je predvodio velečasni Andrija. Nakon mise, doručka i kupanja okupili smo se u Betaniji za Markovu temu „Produbljivanje“. Marko nam je pričao o svojem životu te o svojem odnosu s Bogom i kako je kroz ispovijed, misu i molitvu produbio svoj odnos s Bogom. Dao nam je savjet kako biti bliže Bogu i kako ga slijediti unatoč svim zlima koja nas pokušavaju udaljiti od Njega. Poslije teme uslijedila je rasprava u grupama. Nakon nje je bilo vrijeme ručka, a nakon  ručka, skakanja s mola, odbojke i dugih razgovora za slobodnog vremena uslijedila je tema „Čistoća“ koju su nam približili animatorica Suzana i Krešimir, budući bračni par. Pričali su o predbračnoj čistoći i kako je održati. Sa nama su podijelili svoje savjete i razmišljanja te nam dali odgovore na neka pitanja. Rasprava u grupama se odužila dok smo otvoreno pričali o svojim razmišljanjima iz prethodne teme. Nakon rasprave uslijedila je večera. Punih trbuha počeli smo se pripremati za karaoke. Za karaoke su se prijavljivali gotovo svi. Svi smo zajedno plesali i zabavljali se. U pjesmi su nam se pridružile čak i tete kuharice. Nakon skakanja i plesanja, družili smo se do već ranije spomenute večernje molitve koju smo izmolili u 22:45 za laku noć. Na spavanje smo otišli nakon zatvaranja samostana u 23 sata.

U petak smo dan započeli jutarnjom molitvom, a nakon toga doručkom. U slobodnom smo se vremenu družili i kupali. Prijepodnevnu temu, „Kralježnica“, vodila je Mirta. Usporedila je život uz Boga kao život sa uspravnom kralježnicom, dok život u kojem nema Boga uspoređuje sa iskrivljenom kralježnicom. Pričala nam je o svojem putu do uspravne kralježnice, svojem putu do Boga. Nakon rasprave u grupama došlo je vrijeme za ručak, a nakon ručka slobodno vrijeme za druženje, odbojku i kupanje. Zadnju temu našega termina na Krapnju održao je Ante, njegova tema bila je „Apostolat“ i „Mi i svijet“. Ante je govorio o svojem životnom putu i kako je na njegov život utjecala vjera. Davao nam je savjete kako postupiti u situacijama s kojima se mi katolici često susrećemo. Nakon druženja u grupi uslijedila je večera. U slobodnom vremenu nakon večere počeli smo se pripremati za Svetu Misu i bal anđela koji je slijedio nakon mise. Misa se održala u Cezareji, a misu je predvodio velečasni Andrija. Na Svetoj smo misi na papiriće napisali svoje grijehe koje je kasnije progutala vatra koja predstavlja Božju milost koja briše naše grijehe. Misa je bila prekrasna, puna slavljenja i pjesme. Poslije mise otrčali smo do samostana gdje je započeo bal anđela. Na balu smo otkrili tko je za koga molio i tko je kome ubacivao čokoladice i porukice za našeg boravka na Krapnju. Bilo je mnogo iznenađenja i osmjeha. Nakon bala ostali smo se družiti do zadnjeg trenutka kada se zatvorio samostan.

Subotu smo započeli jutarnjom Svetom Misom. Nakon mise uputili smo se na doručak. Doručak je naravno bio odličan. Otišli smo u Betaniju gdje smo pričali svoja iskustva s Krapnja, svatko je rekao što ga se najviše dojmilo i čega će se rado, s osmjehom, prisjećati kada se vrati u svoju svakodnevicu. Sa suzama u očima i osmjesima na licu okupili smo se za zajedničku fotku. Nakon toga smo se uputili pospremiti sobe i bungalove u kojima smo posljednjih nekoliko dana boravili. Iznijeli smo svu prtljagu i spremili se za polazak. Pozdravili smo se sa vlč. Andrijom i tetama kuharicama. Svi smo se skupa ukrcali na brod sa kojeg smo gledali predivan otok na kojem smo boravili tih tjedan dana. Autobusom smo se dovezli do Lisinskog gdje smo se sa osmjesima i suzama pozdravili s novim prijateljima koji su nam uljepšali cijelo iskustvo na Krapnju te ćemo ih se uvijek rado prisjetiti i zvati na družnje te međusobno pomaganje.

JOSIPA R.

Podijelite objavu

Skip to content