Search
Close this search box.

Osvrt na 2.srednjoškolski termin (20.-27.7.2019.)

Drugi srednjoškolski termin na Krapnju održan je od 20. do 27. srpnja 2019. Vodstvo je preuzela ekipa od 12 animatora – Josip Deglin, Ivan Havliček, Katrin Ivić, Antonia Kerečeni, Lucija Klarić, Jelena Kutnjak, Josipa Lovasić, Mirta Mihaljević, Petra Posenjak, Luka Rasinec , Anika Sačić, Nikola Validžić na čelu s rektorom Lukom Dmiovićem. Nakon toplog i srdačnog dočeka te smještaja slijedila je sveta misa i predstavljanje. Na terminu je bilo puno krizmanika koji su oduševljeni Malim tečajem kršćanstava odlučili doći na Krapanj. Na našem smo terminu bili blagoslovljeni čak četvoricom svećenika. Ivan Lastovčić, Kristijan Stojko, Tomislav Šagud i naravno, naš Andrija uvijek su bili na raspolaganju za ispovijed i razgovor te nam na taj način pomogli da se lakše približimo Isusu.
Da nas Bog voli, želi i treba upravo takve kakvi jesmo, posvjedočio nam je u temi Tko sam ja vlč. Lastovčić. Dan Gospodnji protekao je opušteno, a završili smo ga večernjom molitvom na Nazaretskom trgu, pogledom u zvijezde.
Sljedeći nas je dan Josip Deglin u svojoj temi Traganje za vrijednošću podsjetio da naše srce ima rupu. Stalno nastojimo biti prihvaćeni, voljeni i priznati od drugih ljudi, no tu rupu do kraja može ispuniti samo Bog i u Njemu nalazimo pravu vrijednost. Koje su milosti u našem životu i za čim to čezne naše srce zapitali smo se u temi Milost koju je održao vlč. Kristijan te nastavili o tome razgovarati u svojim grupama. O svom susretu sa živim Isusom i kako je poslije tog susreta Njegov život postao drugačiji ispričao nam je Ivan Havliček i zaključio da život s Bogom nije jednostavan i lak, no kako bi tek onda bilo bez Njega? On nam daje sigurnost i snagu za sve naše borbe i križeve.

Vlč. Tomislav Šagud na zanimljiv je način progovorio o sakramentima. Mi možda ne vidimo i ne osjećamo sve što Bog u nama čini kroz sakramente te to lako možemo usporediti s operacijom kada mi niti vidimo, niti smo svjesni što liječnici rade našem tijelu kako bi nas izliječili. Tako nas i Bog na nevidljiv i postupan način mijenja ako mu otvorimo svoje srce. Naš odnos sa svakom osobom, pa tako i s Bogom trebamo iz dana u dan obnavljati, produbljivati, a na koji način to radi Luka Rasinec imali smo prilike čuti u njegovoj temi. Posvjedočio nam je koliko mu u životu znači sv. misa i koliko je velika snaga molitve, te smo se i sami zapitali kakva je naša molitva i osjećamo li njezine plodove u svom životu? S tim pitanjima ušli smo u šutnju u kojoj smo na samo porazgovarali s Bogom i osluškivali Njegovu Riječ. Vrijeme šutnje završili smo sv. misom, klanjanjem i slavljenjem u crkvi.

                                            

U četvrtak smo, nakon radne akcije, čuli koje su to zapreke u Mirtinom životu te na koji ih način ona uz Boga premošćuje i kako je one čine jačom. Specifična je na ovom terminu bila tema Čistoća u kojoj smo se podijelili te odvojeno cure i dečki slušali svjedočanstva više animatora. Zanimljivo je bilo saznati da je većina mladih čula za pojam čistoća, no nisu znali na što se to točno odnosi pa su poslije svjedočanstva imali prilike postavljati pitanja o svemu što ih zanima. Također, svatko od nas je dobio list papira na kojem je napisao kakve bi osobine morao imati naš budući muž ili buduća žena, pa smo uz puno smijeha slušali i komentirali što su drugi napisali. Zaključak: cure budite poput Djevice Marije, a dečki, dosta je da ste Hrvati i katolici. 🙂 Slobodno vrijeme iskoristili smo za turnir u odbojci, kupanje, razgovor, pjesmu, ispovijed, pisanje poruka za naše štićenike, a navečer smo se zabavili uz igre bez granica.

U petak nam je Anika Sačić u svojoj temi Mi i svijet ispričala kako ona uz Isusa prevladava izazove svakodnevice, dok smo u posljednoj temi na ovom Krapnju saznali na koji se način Jelena Kutnjak trudi živjeti svoj Apostolat. Prije svake teme pjevali smo pjesmu Duhu Svetom, neka nas zapali vatrom svoje ljubavi kako bi drugi preko nas mogli osjetiti Božju ljubav i toplinu. Imali smo odličan glazbeni tim koji je svaku pjesmu otpjevao i odsvirao srcem te na nas prenio duh radosti i slavljenja.

                                           

Navečer smo plesali, a potom uz stručno vodstvo Ivana Havličeka i puno smijeha otkrivali tko je to za nas cijeli tjedan molio i pisao porukice. Bal anđela završili smo pjesmom i molitvom, a spavati smo išli malo kasnije kako bi imali dovoljno vremena podružiti se sa svojim anđelima i štićenicima. Posljednji dan našeg Krapnja podijelili smo svoje dojmove s drugima, napravili zajedničku fotografiju i puni nove životne snage, poleta i radosti krenuli doma, zahvalni Isusu i Mariji na svakom trenutku provedenom na ovom čudesnom otoku Božje prisutnosti.

Jelena Kutnjak

Podijelite objavu

Skip to content