Search
Close this search box.

Osvrt na 2. srednjoškolski termin – Krapanj 2018.

Od 7. do 14. srpnja 2018. godine održan je drugi od ukupno tri srednjoškolska termina na Krapnju. Ovaj termin je bio specifičan po svom sastavu animatora koji su se baš na ovom terminu sastali iz sva tri sjedišta Kursilja Hrvatske, a to su: Zagreb, Varaždin i Zadar. Iako s tri kraja Hrvatske, animatori su brzo našli zajednički jezik, i iako puni različitosti, brzo smo se povezali i našli u Onome koji nas spaja. Kako to obično biva prvi dan, imali smo lagodan raspored koji je osim dočeka sudionika uključivao i okrepu za tijelo i dušu, večeru i sv. Misu. Pošto je za vrijeme termina trajalo i nepropustivo Svjetsko prvenstvno u nogometu, odmah prvu večer smo bodrili Vatrene zajedničkim navijanjem.

Na terminu su s nama bili, osim vlč. Andrija još dva mlada svećenika, vlč. Marinko Golek i vlč. Siniša Blatarić. Ova jaka formacija od tri svećenika stajala nam je cijeli tjedan na raspolaganju za sv. Ispovijed ili duhovni razgovor. Mladi su se u velikom broju odazvali toj mogućnosti, te su vidno lakšeg srca mogli koračati do kraja termina, pa i kasnije u ostatak ljeta.

U nedjelju, 8. srpnja, smo nakon sv. Mise otvorili naše, specifične teme sa prvom, svećeničkom temom, pod nazivom „Tko sam ja?“ koju nam je približio na sebi svojstven, i mladima blizak način, vlč. Marinko. Tu nedjeljnu večer imali smo također svjedočanstvo obitelji Periš. Svjedočanstvo je, iako neplanirano, ostavilo veliki utisak na sve sudionike i animatore. Ponedjeljak, iako zvuči kao tek početak, već treći dan tečaja donosi temu Traganja za vrijednostima, koju nam je svjedočila Marija. U primjerima svoga života, pričala je, gdje je ona sve tražila svoje vrijednosti i na koje je načine otkrivala da postoji nešto više od onoga što je našem oku vidljivo. Nakon ručka, animator Luka pričao nam je kako je to njegov Kršćanski život drugačiji, sada kada je shvatio gdje je prije griješio, i na koje načine može ispraviti svoje naizgled neiskorjenjive grijehe i padove života. Ovaj užurbani tempo smo malo usporili sa večernjim igrama, u kojima je sudjelovala većina sudionika, zajedno sa animatorima i rektoricom Dajanom. Uz puno smijeha smo tako, igrajući se, zatvorili ponedjeljak. Utorak smo nastavili sa temama Prijateljstvo i Produbljivanje. Prijateljstvo je držala naša mlada animatorica Karla. Svjedočila je o pravom značenju prijateljstva i što nam dobri prijateljski odnosi znače u životu. Naša Anika nam je svjedočila kako svaki dan možemo i trebamo produbljivati svoj odnos s Gospodinom. Pojasnila nam je, čak i ako smo duboko u vjeri, uvijek možemo biti još dublje, i nemamo vremena niti razloga stajati na mjestu u ovom oceanu Božje ljubavi u koji smo uronjeni.

Srijeda, poznati dan za šutnju, Ispovijed i osluškivanje samog sebe i Boga koji nam progovara u dubini kada se sastanemo s njim, ogoljeni i tihi. Uvod u takav dan napravio je Joško, naš sudionik, ali zasigurno animator u nastajanju, koji je s nama podjelio svoju tešku borbu s opasnom bolešću, ali isto tako i svoju i Božju veliku pobjedu. Nakon dana punog razmatranja, osluškivanja sebe, opet smo dan zatvorili gledanjem utakmice, gdje smo proslavili ulazak naše reprezentacije u finale. Četvrtak sa sobom donosi radne zadatke, koje smo svi prihvatili i odradili brzo i efikasno. Tako da smo, prijepodne proveli održavajući naš Krapanj čistim i urednim, da bi ga i oni nakon nas našli lijepim, kakav je i nas dočekao. Poslijepodne na je Doroteja kroz temu Kralježnica podsjetila Tko to drži našu kralježnicu, i kako da ju, uz Krista, ponovo uspravimo i tako uspravljeni hodamo kroz život. Ovaj dan tečaja smo završili uz klanjanje gdje smo mogli Gospodinu predati sve što nam se skupilo na srcu. Zadnji cjeli dan obilježen je dvjema temama. Prva pod nazivom „Slobodni za ljubav“ i „Apostolat“. Prvu su temu za nas održali Dajana i Luka, gdje su kroz svoje živote svjedočili o važnosti čistog hodanja te kako nas samo ono može uvesti u slobodnu ljubav. Službeno zadnju temu ovog tečaja, držao je Hrvoje, pod nazivom apostolata. Hrvoje nam je pričao kako on živi svoju vjeru, i kako ju prenosi drugima. Kako donosi Krista tamo gdje ljudi za njim najviše tragaju, i kako jednostavnim i skromnim djelima pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Navečer smo imali i tradicionalni Bal anđela, gdje smo se otkrivali jedni drugima, tko je za koga molio, i tko je koga razveseljavao porukama kroz tjedan.

Kraj smo proživjeli uz zajedničku sv. Misu, dojmove, pokoju suzu. Zadnje šale dijelili smo redom na Nazaretskom trgu. Uvidjeli smo koliko smo slični, iako te sličnosti prije 7 dana možda nismo mogli vidjeti. Nakon ručka i zajedničke fotke za kraj termina s puno zagrljaja uputili smo se prema trajektu, s kojeg smo mahali svoj „Zbogom!“ Krapnju, noseći u srcima puno lijepih osmijeha, zagrljaja i prijateljstava.

Mirta

Podijelite objavu

Skip to content