Search
Close this search box.

Osvrt na 2. Termin za mlade (25+) – Krapanj (8.-15. kolovoz 2020.)

6 kuna, 5 minuta, 1 brodić i nalazim se na otoku tako blizu Nebu, a sve polazi od jedne odluke, nekima jasne, nekima sasvim nejasne, da dođem tu, na otok Krapanj, na Kursiljo…

Nakon šetnje mjestom dolazim do crkve i ulaza u dvorište, neobičan doček – srdačan i nasmiješen, dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, Bogu hvala svi smo zdravo.

Miris borova, predivno šumovito dvorište, klupe, sunce, more ali imam dojam da je to tek početak. Večera pa Sveta Misa u kojoj mi ostaju riječi vlč Andrije  – tko sam ja, ne kakav sam ja. Vječno pitanje prihvaćenosti – vrijedim li iako nisam postigao ono što ja ili drugi smatraju da sam trebao?

Večernja molitva priprema me za san, nakon njega buđenje, jutarnja molitva, doručak, sve mi je tako lijepo i nejasno mi je gdje se nalazim.

Lovro u temi traganje iskreno svjedoči o navezanosti na klađenje i Gospodinovu zahvatu u njegovu životu, njegovoj odluci u korizmi i njegovom DA Isusu. Vidim kroz njegovo svjedočanstvo traganje za Istinom i utjehu koju pronalazi. Blagoslov njegovog života vidljiv je i kroz Katarinu njegovu zaručnicu i kroz njegovu umirujuću radost.

U grupama jedni drugima prenosimo odraze koje je svjedočenje napravilo u našim srcima i dušama, naša pitanja i našu zbunjenost.

Kupanje, radost, druženje, novi prijatelji…

Nakon ručka Ljubica kroz njezino dugogodišnje iskustvo pojašnjava muško-ženske razlike i odnose te ona, a potom kratko ali duboko, i Ivica svjedoče njihov brak pun različitosti i ljubavi.

Zalazak sunca, more, mir, Sveta Misa u Cezareji uz zalazak sunca – završava dan drugi.

Ponedjeljak započinje Svetom Misom i svećeničkom temom o vjeri.

Josip u temi kršćanin u svojoj crkvi svjedoči o osobnom odnosu njega i crkve, o zajedništvu i individualizmu, o ostajanju pred zatvorenim vratima crkve, o Josipu i Mariji koji kada izgube Isusa osjećaju neizmjernu bol, ali Isusa ponovo nalaze u crkvi…

Magdalena u temi kršćanski život je drugačiji svjedoči o svojoj odluci za Gospodina, o teškoj odluci prekida zaruka i ostavljanja osobe koju je voljela, s kojom se nadala braku a sve radi Istine, Gospodina, i drugačijeg života u pouzdanju. Magdalena je posvjedočila kako je Isus oduvijek bio s njom, ali je njoj ostavio slobodu izbora, ona se nadala, molila i patila no u konačnici je prepoznala da taj put nije od Boga i da je radi Isusa vrijedno ostaviti iluziju mada tako slatku i opipljivu.

Jutro utorka posvećuje Sveta Misa i svećenička tema pomirenja, nakon čega Marija ima prvi dio tematskog nagovora o čistoći i muško ženskim odnosima i ulogama, te zatim svjedoči o dugogodišnjoj vezi, iščekivanju, preuzimanju muške uloge, kao i preuzimanju uloga majke, oca, brata, sestre, prijatelja, o slamanju, o iskustvu kontemplativne molitve u kojoj joj sam Isus prilazi na vrhu Hrama i daje obećanje svoje bliske ljubavi, ali ne i obećanje imuniteta od teškoća i boli. Poveden sam u skrovitost ženskog srca, tako dubokog i toliko žednog ljubavi, koje čezne i polagano shvaća zašto je samo On taj koji može dati vodu živu i zašto je tako bolno napustiti zemlju koja nije ona obećana i ponovo putovati pustinjom.

Grupe nakon Marijine teme bile su posebno blagoslovljene jer je iskrenost boli i odlučnost za Istinu probudila u mnogima bol, čežnju, povrijeđenost, traženje, iščekivanje za ostvarenjem otajstva obitelji.

Vlč Mirko u crkvi svjedoči o svom odrastanju, odluci za svećeništvo, pozivu, o dalmatinskom načinu, o ljubavi njegove sestre koja ga nikada nije osuđivala, te mu nije niti davala savjete ali je živjela u vjeri i tako davala prostora Milosti.

Nakon nagovora počela je šutnja koja je dala prilike da posijano Sjeme klija, postavlja pitanja, uklanja zidove oko srca i duše i stvara trenutak u kojem Gospodin govori meni osobno. Večer je započela klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, slavljenjem s fenomenalnim sastavom – violine Martina i Petra, gitara Bojan, klavijature Ana Marija, te polaganjem ruku i zagovornom molitvom svećenika Ivana i Mirka.

Srijeda je a dojam je kao da sam tu već deset dana, vlč Ivan nam svjedoči o njegovu odrastanju, o ratu, o teškim obiteljskim odnosima, o rađanju ljubavi za svećenički poziv, o ispovjedi i obraćenju njegovog očuha, o Bogu koji je tu i kad ne vidim i koji sve poziva k sebi.

Ivana D. svjedoči o produbljivanju svoje vjere na niz načina a posebno jer je prošlo tek godinu dana od njezina uključivanja u Kursiljo a tako se brzo odlučila služiti.

Ljubica popodne govori o niz pitanja u odnosima, posebice o potrebi da se zapitam što su moji automatizmi u odnosima, da zastanem i da saslušam što je potreba onoga tko govori.

Večer donosi Svetu Misu u Cezareji a nakon nje zagovornu molitvu koja je prekratko trajala za sve koji su htjeli osjetiti ljubav i snagu molitve koju je Gospodin dao da je donosimo jedni drugima.

Četvrtak započinje spartanski; radnom akcijom prije doručka, nose se krampovi, motike, metle, kamenje, razni strojevi, hiltice i ostali alati.

Nakon Svete Mise sa temom euharistije, Matej drži svjedočanstvo o zaprekama. Iz njegovog svjedočenja otkrivam kako je otkrio važnost poniznog hoda i prihvaćanja posla koji se nudi pa ako i ne udovoljava naobrazbi, kako je važno za njega bilo ne uzvisiti se radi završenog fakulteta. Gospodin je vro brzo odgovorio, poslao je posao za koji Matej nije niti znao, posao koji je dobio netom prije pandemije u HR, te posao na kojem dan danas radi.

Večer završava balom anđela na kojem se svakom od sudionika otkriva anđeo koji je za njega molio, slao mu poruke, sladolede… Večer iznenađenja, smijeha, uspjelih i manje uspjelih skečeva te glazbenih točaka, fotografija dronom…

Petak počinje Svetom Misom i temom o Duhu Svetom, a nastavlja se svjedočanstvom Ivane E. i Josipa u temi mi i svijet. Ivana i Josip govore o braku i bračnoj ljubavi, o molitvi, o otajstvu braka, o snazi sakramenta braka i molitvi jednog bračnog druga za drugog. Nakon svjedočenja pjesma pa molitva i Gospodin se proslavlja u našim srcima.

Popodne Bojan svjedoči o apostolatu, rušenju predrasuda o drugim osobama koje su u slavljeničkim timovima, te kako mu je Gospodin na hodočašću u Međugorje stavio na put baš osobe koje su ga živcirale. Svjedočio je kako se promjenom njegova srca promijenio i njegov glazbeni ukus, kako sada uživa u gregorijanskim koralima ali i gori za žestoko slavljenje Gospodina.

Dojmovi cjelokupnog tečaja pokazuju istinitost Riječi koja djeluje, novo srce i nove odluke kod vrlo različitih osoba, različiti poticaji ali isti Duh. Fasciniraju me svećenici koji toliko ispovijedaju, mole, razgovaraju, animatori i rektor Hrvoje koji baš radosno služe i sudionici koje je tako lako ljubiti.

Teško je u riječi prenijeti sve što se dogodilo u ovih 7 dana, jer ovaj je tečaj otvorio najvažnija pitanja, mene i mog postojanja, smisla i hoda s Onim koji Jest. Pitanja su to koja svijet namjerno guši nizovima nebitnoga sve kako ja ne bi imao priliku, niti trenutak tišine da zaživim kao dijete Boga koji je Ljubav.

 

Subotu i blagdan Velike Gospe dočekuje rana Sveta Misa, kako nitko ne bi išao na put bez najvećeg dara. Sine evo ti Majke – Isus na križu, prezren ali i tada moj Učitelj, u trenucima najteže boli, pokazuje ljubav i daje mi svoju Majku.

Nakon doručka svi su sudionici pomogli u čišćenju i spremanju pa je sve bilo spremno daleko prije očekivanog za doček novih sudionika.

7 dana stvaranja novog čovjeka ponovo počinje putovanjem, malim brodom u veliko sutra

a Bog koji mi je bliži od daha, ostaje sa mnom nevidljivim konopcima ljubavi opipljive i u ovih nekoliko dojmova sudionika.

 

Bog me nagradio sobom kroz ljude kada sam izašao iz svoje sigurnosti i traženja za sebe i biti tu za druge.

Zaista sam uživala, bilo je smijeha, mudrih razgovora, ali i unutrašnjih razrješenja stvari sa sobom i preskakanja svojih granica.

Da rastem u svetosti.

U međuljudskim odnosima treba dati ljubav, odnosno sve. Nastojat ću izreći više riječi podrške, poticaja i ohrabrenja svima koje susretnem.

Mene je sve izulo iz cipela. Svaki pogled, toplina, razgovor, ljubav koju sam primila, promijenilo je moje srce koje je bilo kameno. Ovo sam opet ja, na drugom papiru.

Divno iskustvo Božje prisutnosti u zajedništvu. Moja odluka jest da ću potražiti zajednicu za rast tijekom godine.

Jedva čekam biti žena mužu kojeg ne zaslužujem, nego kojeg mi Bog otac, moj tata silno želi darovati u svojoj ljubavi.

Odlučujem da ću pokušati otkriti zašto sam ljubljeno dijete svaki dan. Moliti Gospodina gdje mogu služiti.

U osobnoj molitvi svakodnevno ću tražiti Njega da me vodi i da On čini i rješava stvari.

Predivan si Bože u životu mome. Srce mi se puni u spoznanju da sam dijete Božje. Kriste kralju moga srca stvorio si u meni život nov koji nadilazi moja očekivanja, moje misli i planove. Želim svim srcem biti tvoj Kriste. Želim više, idem prema tebi i ne vraćam se. Želim nastaviti moliti za svoj budući brak, svoju buduću ženu i tu malu crkvu.

Gospodin mi je pokazao kako i koliko me ljubi. Dao mi je ljubav koja mi je falila. Odlučila sam uključiti se u neku zajednicu jer želim produbljivati svoj odnos s Gospodinom.

Ono što ću posebno odnijeti s ovog tečaja je snaga predanja i iskustvo izlječenja duše. Iskustvo i svjedočanstvo snage molitve, te što ona zaista čini u mom životu. Osjećam kako je Bog djelovao u svakoj osobi na ovom terminu i da je to milost natopljena molitvom. Odluka mi je pojačati molitvu i započeti život u čistoći.

Kako Bog jako djeluje preko ljudi! Odluka je otkriti zajednicu kojoj ću se pridružiti kako bih mogla rasti u vjeri. Molitva za predanje Bogu u potpunosti.

Podijelite objavu

Skip to content