Search
Close this search box.

OSVRT NA 82. MALI TEČAJ KRŠĆANSTVA – KURSILJO ZA ODRASLE – IVANEC 09.3.-12.3.2017.

Papa Franjo je u poruci za korizmu za 2017. godinu rekao da je korizma pogodno vrijeme za jačanje duhovnog života sredstvima posvećenja koje nam Crkva pruža, a u čijem je korijenu Božja riječ koju smo pozvani slušati i razmatrati. Stoga nam je osobito drago što smo naš duhovni život upravo u ovo milosno vrijeme obogatili sudjelovanjem na Kursilju – Malom tečaju kršćanstva za odrasle koji se održao u župi Sv. Marije Magdalene u Ivancu. Od četvrtka 9.3. do nedjelje 12. 3. kroz zajedničku molitvu, pjesmu, igre, svećeničke i laičke teme raslo je naše prijateljstvo s Isusom.

Nakon međusobnog upoznavanja i svećeničke teme Tko sam ja i kakav je Bog otac, suradnica Anika Sačić dirnula nas je svojom temom Traganje za vrijednošću, nakon čega smo se svi zagledali u sebe i svijet oko sebe. Naša draga i uvijek nasmiješena rektorica Elizabeta Haček svojim je primjerom svjedočila u temi Kršćanin u svojoj Crkvi. Svoj susret sa živim Bogom predočio nam je Ivan Hudoletnjak u temi Kršćanski život je drugačiji nakon koje smo u klanjanju pred Presvetim u sebi pronalazili dodir Božanske ljubavi. Treći dan posvećen Bogu Sinu, kroz svećeničku temu još smo više zavoljeli Isusa Krista, a duše su nam se dizale do Nebeskih visina slušajući naizmjenično izlaganje vlč. Petra i vlč. Stjepana o sakramentima. Svoju vjeru produbili smo i kroz životnu priču suradnice Renate Kužir. Rezultat i plod druženja i blizine sa Isusom u Duhu Svetom je Apostolat o čemu nam je svjedočila Mirjana Paliska iz Zagreba, a njezin suprug nam je kroz temu Kralježnica kršćanstva svjedočio o zrelosti koju je moguće postići uz Božju pomoć i kako stajati uspravno pred naletima valova života. Kako se zagledani u Isusa i njegovo Svjetlo možemo izvući iz svake rupe i problema posvjedočila nam je suradnica Ivana Krajačić kroz temu Zapreke u kršćanskom životu. Na kraju trećeg dana imali smo priliku kroz ispovijed i razgovor sa svećenikom očistiti se od grijeha, isprazniti sve loše i dozvoliti da nas Bog ispuni ljubavlju, najjačim oružjem u borbi tijekom svakodnevnog života, jer ljubav sve pobjeđuje. Vlč. Stjepan Najman kroz svećeničke je teme raspalio naša srca i vođen Duhom Svetim pravim riječima upoznao nas sa Njegovim djelovanjem, i obogatio nas znanjem o najvećim otajstvima. Uz animiranje vlč. Najmana probudili smo djetinju duhovitost i radost kroz igre, smijeh i pjesmu koja je prožimala cijeli tečaj. Nakon efektnog završetka prvog laičkog svjedočanstva Anika Sačić nas je kroz temu Mi i svijet navela na razmišljanje o tome što mi možemo učiniti u ovom nemirnom svijetu. Štefanija Zagorščak govorila nam je o vrijednosti i nužnosti prijateljske zajednice kroz hod u 4. tj. vječnom danu Kursilja kroz temu Prijateljska zajednica. Vrhunac četverodnevnog tečaja bila je Sveta Misa koja je svojom dubinom i posebnom tihom svečanošću uz pričest pod prilikama kruha i vina ražarila naša srca radošću zajedništva s Isusom Kristom.
Od srca zahvaljujemo svima koji su svojom molitvom bili uz nas, ta snaga molitve osjetno nas je nosila u našim druženjima. Osobito dragocjeno bilo je vrijeme provedeno u razgovoru za stolom gdje smo kao braća i sestre u slozi kroz svoja svjedočenja i slušajući druge osjetili srž prijateljskog zajedništva.
Veliko hvala i domaćinu župniku vlč. Zoranu Gložiniću koji nam je svojom velikom gostoljubivošću i svojim blagoslovom omogućio ovaj susret, te župnom vikaru vlč. Petru Mlakaru koji je osobito zaslužan što nas je na ovom 89. Tečaju kršćanstva bilo preko 40 polaznika i suradnika.
Veliko hvala rektorici Elizabeti Haček i svim suradnicima, osobito Zdenki Gotal koja je cvijećem uljepšala naš prostor druženja, kao i teti Vesni, kuharici vrsnoj. Hvala svima koji su sudjelovali u obilju ića i pića.
Korizma je novi početak, put koji vodi ka sigurnom cilju: Uskrsu, Kristovoj pobjedi nad smrću – poručuje Papa Franjo. To nas vrijeme uvijek snažno poziva na obraćenje. Kršćanin je pozvan vratiti se Bogu svim srcem, ne zadovoljavati se s osrednjošću, već rasti u prijateljstvu s Gospodinom. Ovaj Kursiljo osvijestio nam je nova prijateljstva i dao nam putokaz i snagu za novi početak. A kako su sve nabrojeno doživjeli sami sudionici, pročitajte u nastavku 😉

Ivana Krajačić

1.Je li ti drago što si ovaj vikend izdvojio/la za duhovni susret – zbog čega?
2.Koja te se tema posebno dojmila? U kojoj si temi (animatoru) osjetio/la poseban Božji dodir?
3.Što si zapazio kao posebno vrijedno u cjelokupnom ostalom sadržaju ( rad u grupi, zajednička molitva, pjesme, klanjanje, misa, igre, molitvena podrška …)?
4.Kako si doživio svoju grupu u razgovoru poslije teme i inače?
5.Je li ti se ovim susretom promijenio tvoj odnos prema Bogu? Jesi li osjetio da je Bog prisutan u tvojemu životu, da te ljubi, vodi, prati …?
6.Imaš li kakve prijedloge ili primjedbe na program i sadržaj susreta?
7.Ocijeni svoje vrijeme provedeno ova tri dana: 0-izgubljeno vrijeme; 1-u dosadi provedeno vrijeme; 2-tako tako; zadovoljavajuće; 3-dobro iskorišteno vrijeme; 4-neočekivano dobro iskorišteno vrijeme; 5-najbolje moguće iskorišteno vrijeme.
Možeš odgovoriti na pitanja ili dojmove iznijeti u slobodnom stilu. Ako želiš možeš se potpisati.

1.Jako mi je drago što sam prisustvovala ovom Malom tečaju, u biti je bio veliki tečaj s puno dojmova, puno stečenih iskustava. Mislim da nebi mogla izdvojiti neku temu jer je svaka tema, svako izlaganje, svaka molitva i pjesma, bila svaki puta, i ponovo novo iznenađenje, nova radost i ispunjenje. Ljepo je bilo što smo se svi tako ljepo uklopili, bez ikakvih podjela. Možda me se najviše dojmilo izlaganje Apostolat, ali više od toga vjera – velečasni Najman.
2.Iako mi se činilo da je 4dana previše za odvojiti za Kursiljo, na kraju mi je bilo premalo  Ovaj tečaj otvorio mi je potpuno nove poglede na vjeru, Boga i Isusa. Posebno me se dojmilo svjedočenje Elizabete: „Kršćanin u svojoj Crkvi.“ Sad drugačije gledam na Crkvu, zajednicu ali i odnose u svojoj obitelji. Ovaj Kursiljo će mi sigurno pomoći da popravim i unaprijedim neke odnose u obitelji, na radnom mjestu, društvu i u crkvi. Hvala svima na prekrasna 4dana. Ocjena 5
3.Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret. Rekla sam sama sebi da ću si taj tečaj pokloniti za Uskrs i mislim mogu reći da nisam pogriješila. Upoznala sam drage ljude, koji su me nadahnuli svojim pričama o svom životu i dali mi vjetar u leđa. Osjećam se ispunjenom. Jako me dirnula Renatina tema, jer se nešto slično dogodilo i meni. Na ovom tečaju osjetila sam blizinu Boga i nastojat ću i dalje tako živjeti, blizu Njega. Hvala Vam svima na tome! Martina
4.Moj dojam je meni osobno neočekivano dobar. Svidio mi se cijeli program, osobita misa za sudionike koja je nešto drukčija.
5.Da. Utisci su izuzetno pozitivni , atmosfera radosti, produbljivanja i razumijevanja vjerskih istina. Svi voditelji neposredni, iskreni životnih svjedočanstvima su nas obogatili! Ovaj Kursiljo mi je donio da znam živjeti bez točaka i zvjezdica u svojoj jedinstvenosti. Prekrasna duhovna obnova za smirivanje duša i mali odmor za sebe.
6.Ovo je jedan od najbolje provedenih vikenda unatrag nekoliko godina. Susret s predivnim ljudima, njihova otvorenost da dijele svoje osjećaje, svoja svjedočanstva s nama bila je nezaboravan doživljaj i iskustvo. Predavanja o svetim sakramentima ostavila su poseban trag u mojoj duši kao i predavanje o Duhu svetomu. Voljela bih takvo okruženje još jedanput proči da se učvrstim još više u svojoj vjeri. Neka Vas sve skupa prati snaga i sila Svevišnjega u Vašem daljnjem radu. +5
7. Otajstvo Božje prisutnosti i djelovanje Duha svetog vidim u činjenici susreta i to ne bilo kakvog, snaga iskrenog susreta potpunih stranaca ili tek poznanika na Kursilju. Potaknuti Duhom svetim, otvoreno se i iskreno razgovara o temama o kojima se isto ne razgovara s najbližima. Veseli me da imam nove prijatelje, braću u Kristu. Ljudi koji su nesebično dijelili sebe i mene primali. Nadahnute poruke svećenika i iskustva potaknule su me da uđem u neke zakutke svoga Bića u kojima nisam bio već duže vrijeme. Sve je zaokruženo posebnom Svetom misom kao vrhuncem četverodnevnog Kursilja. Bog Vas blagoslovio! Dražen Krtanjek
8.Ni u kojem slučaju izgubljeno vrijeme. Nadmašilo je moje očekivanje, a očekivala sam puno. Svi oko mene su bili dobrohotni, nisam se osjećala ugroženom kako se često osjećamo na poslu ili bilo gdje gdje smo okruženi ljudima. Grupa je bila topla i otvorena. Animatori, voditelji, svećenici puni ljubavi za čovjeka. Sve teme dobre, ali ja bih izdvojila svećeničke teme, vlč. Najmana i Petra. Vlč. Najman sa svim svojim talentima oduševljava. Petar mirnoćom i dobrotom itd. Puno sam naučila i od teoloških tema. Sada vidim da nemam pojma. Još sam nigdje, još toliko trebam rasti u vjeri. Tijekom klanjanja osjetila sam Božju prisutnost u jednom trenutku. Ocjena 4.
9.Drago mi je što sam izdvojila ovaj vikend za duhovni susret. Došla sam umorna a sad sam odmorena. 2.Sve. 3.Zajednička molitva, pjesma, misa. 4./ 5.Jesam osjetila ljubav, da me Bog prati. 6.Ja nebi ništa mjenjala. Ocjena 5 M. Š.

Podijelite objavu

Skip to content