Search
Close this search box.

Osvrt na drugi krizmanički tečaj u Varaždinu

Poći ću, ako treba, bilo gdje, samo da znam da Riječ Tvoja bit će uz mene,
jer put bez Tebe – mrak, hod bez Tebe – pad; tog sam svjestan!
Radost, zajedništvo, prijateljstvo, Ljubav, Bog, strpljenje, poniznost, otvorenost iskrenost – samo su prve od mnogih asocijacija koje su javljaju u meni nakon predivno provedenog malog tečaja kršćanstva – Kursiljo u župi sv. Nikole u Varaždinu.

Već u petak na nebu je zasjalo sunce, a u našim srcima pojavila se duga – znak Božjeg saveza. Iako smo se u početku, zajedno s Marijom C. pitali „Tko sam ja?“, ali i „Tko su ovi oko meni?“, naš jedan jedini i neponovljivi 🙂 vlč. Najman vrlo brzo nam je dao odgovor u temi „Božje dijete.“ A šećer na kraju dana bila je naša Nikolina Sever koja nam je posvjedočila kako „Bog uvijek ima plan.“
A onda s tihom melodijom, s pjesmom na usnama klanjali smo se živom Isusu u Presvetom Sakramentu. On se nije sramio ponovo uzeti naš jaram grijeha, uzeti našu ‘odjeću’ na sebe i njome, iako je bila sva zaprljana, prošetati zemljom. Željeli smo staviti svoje volju u Njegovu, svoje korake na Njegov put i svoja srca u Njegove ruke, kako bismo radosni mogli klicati: „Ne živim više ja, nego Krist živi u meni!“
Subota nam je započela temom ‘tete Tajane’ koja nam je pričala o „Isusu – odgojitelju“, a onda se „rock ritmom“ nastavila s temom Lucije Š. koja nam je pričal kako „Na tronu može biti samo Jedan.“ Naša najmlađa animatorica Doroteja K., sve nas je očarala i ostavila bez riječi s pričom „Kako se Bog ušuljao u moj život.“Osim fine „papice“ koju za nas spremaju naše dobre majke, bake, tete, ili možda očevi… kršćani blagaju Tijelo Kristovo. Više o tome, i o euharistiji ispričao nam je vlč Najman, koji je progovorio i o grijehu te pomirenju.
21.stoljeće doprinjelo je velikom broju napredaka po pitanju medicine, školstva, ali i razvijanja medija. Danas je (nažalost) mladom čovjeku sve servirano na pladnju, ali s toga pladnja nije sve jestivo, te se na njemu nalazi mnogo gljiva muhara. Tom slikom željela sam samo istaknuti problem pornografije, o kojem nam je hrabro pričao Miroslav. A o „čistoći za ljubav“ progovorili su Nikolina i Lovro Mlakar.
Nedjelja je počela u veselom ritmu s vlč. Najmanom koji nam je pojasnio Tko je taj Duh Sveti, a veseli ritam nastavio se igrama i razgovorima. Svoje nam je svjedočanstvo prijateljstva hrabro izrekla i Barbara. Uistinu nema boljeg prijatelja od Isusa!!!
Vrijedi li biti izrugivan i što znači biti apostolom ispričala nam je Anika u svojoj temi „Apostolat.“
A onda ispunjeni i obnovljeni mogli smo, ništa drugo doli proslaviti Gospodina – sv. Misom. Radosni i okrijepljeni završili smo još jedan tečaj, ali ne bismo u ovakvom duhu bez vaših molitava, poruka podrške i našeg gosp. Rektora – Nikole koji se o svemu (uz savršenu Božju asistenciju) odlično pobrinuo.
P.S. Hvala i teti kuharici na finoj ‘papici’ i kaj se tol’ko brine za nas, na svim šalicama koje je oprala za nas i ogromnoooom stpljenju. 🙂

Nama je bilo odlično, a kako je bilo krizmanicima – pa evo, pročitajte još koji red:
Jako mi je drago i nisam očekivala da će biti tako dobro. Bilo je zabavno i zanimljivo. Sve su mi se teme podjednako svidjele, ali najviše mi se sviđala tema od Doroteje, jako me dirnula. Jako su mi se sviđale igre jer su bile jako domišljate. Inače mi se neda moliti, ali ovdje mi nije bio problem. U grupi mi je bilo jako lijepo. Počela sam Boga ozbiljnije shvaćati. Nemam nikakve primjedbe, sve je bilo super.
Ovaj vikend je bio jedan od najljepših u mojem životu, stvarno je bilo posebno i svi smo postali veliki prijatelji. Tema koja me stvarno dodirnula je „Tko sam ja?“ od tete Marije i tema „Kako se Bog ušuljao u moj život“ od Dorice tu sam stvarno pronašla neke važne pouke i dodire za život. Sve je bilo super i zabavno pogotovo igre koje smo vani igrali, ali jedna od boljih, tj. najboljih je bila stolni nogač :D. Mislim da ću nakon ovog tečaja puno više razmišljati o Bogu i njegovima porukama koje su usmjerene prema nama. Cijeli sadržaj je bio zanimljiv i super. Nemam primjedbi, ali mislim da bi mogli igrati ili biti u nekakvim aktivnostima na Kursilju gdje bi se svi međusobno povezali i razgovarali jer ima nekih koji još nisu prozborili ni riječ s nekim u drugoj grupi. Ocijena 5+.

U jesenskom duhu, De colores!

Podijelite objavu

Skip to content