Search
Close this search box.

Osvrt na hodočašće u Pulu na beatifikaciju vlč. Miroslava Bulešića

U povodu beatifikacije vlč. Miroslava Bulešića, koji je dao život za Gospodina, umirući mučeničkom smrću, Kursiljo je zajedno s udrugom Job, organizirao  hodočašće u Pulu. U subotu 28. rujna u 6 sati i 15 minuta, ispred crkve BDM Žalosne krenuo je autobus s hodočasnicima. Jako me obradovao veliki broj mladih iz Kursilja. Gdje su mladi, tu su gitara i pjesma. I, naravno, zajednička molitva i zahvala Gospodinu što je Hrvatsku obdario još jednim blaženikom potvrđujući da su Hrvati i u najtežim vremenima, ostali vjerni Kristu. Za vrijeme vožnje, organizatori puta Vitomir Šimić i Ivan Ećimović čitali su nam biografiju mladog svećenika – mučenika.

»Ako me hoćeš k Sebi, evo me pripravna. Moj Ti život sasvim darujem za svoje stado. Uz tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva već ga žudim. Neka bude volja tvoja.« (zapis iz duhovnog dnevnika 22. ožujka 1944.)
Miroslav je mučenički ubijen 24. kolovoza 1947. u župnoj kući u Lanišću. »Moja osveta je oprost!« (Iz Dnevnika, 23. travnja 1945.)
Duboko dirnuti milosnim predanjem mladog svećenika potpuno uronjenog u Božju volju, krenuli smo prema pulskoj Areni gdje je u 11 sati svečano misno slavlje predvodio mons. Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauzulu svetih. Nakon svete mise, uputili smo se u Svetvinčenat i u župnoj crkvi obavili pobožnost relikvijima novog blaženika (sa stražnje strane velikoga oltara nalazi se jastuk natopljen mučeničkom krvlju blaženika) te pogledali »Memorijalnu zbirku sluge Božjeg Miroslava Bulešića«. U blizini župne crkve nalazi se i najstariji Mletački kaštel. Sjeli smo u autobus puni dojmova i krenuli prema Pazinu, kratko smo razgledavali pazinsku jamu i nastavili do Lanišća, mjesta mučeništva vlč. Bulešića. Ušli smo u župnu kuću u kojoj je blaženik mučenički ubijen. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, nekoliko puta zazvao: »Isuse, primi dušu moju!«
Nekoliko mjeseci nakon Bulešićeve smrti, Joseph Harley rekao je poglavarima u pazinskom sjemeništu: »Vi ste više dobili smrću toga mladog svećenika nego li ste izgubili, jer dobili ste sveca, mučenika.«
Sljedeće odredište: Trsat u Rijeci. Kratka osobna molitva. U Pastoralnom centru svetišta, mladi Siniša Pucić franjevac trećoredac i svjedočanstvo o »Uličnim svjetiljkama«. (To je prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama.) Zajedno s  nekoliko volontera s karizmom osjetljivosti za potrebe najugroženijeg stanovništa u gradu, pokreće projekt »Socijalna samoposluga« i prodaju časopisa »Ulične svjetiljke«. Vrlo dirljivo svjedočenje gospođe Marije koja je ostala bez posla, bez doma i kojoj je upravo ovaj projekt vratio nadu, obnovio dostojanstvo djeteta Božjeg, pribavio potrebito za život, potvrdio da je ljubav Božja kreativna, domišljata, sveobuhvatna i uvijek prisutna. (op. a. gospođa Marija nedavno je dobila posao! Bogu hvala i slava!)
Povratak u Zagreb s puno dubokih dojmova i molitvom: osposobi me, Gospodine, da te mogu čuti, da ti cijelim svojim bićem mogu služiti! Sve na veću slavu Božju!

Ivanka Samardžić

Podijelite objavu

Skip to content