Osvrt na hodočašće u Pulu na beatifikaciju vlč. Miroslava Bulešića

U povodu beatifikacije vlč. Miroslava Bulešića, koji je dao život za Gospodina, umirući mučeničkom smrću, Kursiljo je zajedno s udrugom Job, organizirao  hodočašće u Pulu. U subotu 28. rujna u 6 sati i 15 minuta, ispred crkve BDM Žalosne krenuo je autobus s hodočasnicima. Jako me obradovao veliki broj mladih iz Kursilja. Gdje su mladi, tu su gitara i pjesma. I, naravno, zajednička molitva i zahvala Gospodinu što je Hrvatsku obdario još jednim blaženikom potvrđujući da su Hrvati i u najtežim vremenima, ostali vjerni Kristu. Za vrijeme vožnje, organizatori puta Vitomir Šimić i Ivan Ećimović čitali su nam biografiju mladog svećenika – mučenika.

»Ako me hoćeš k Sebi, evo me pripravna. Moj Ti život sasvim darujem za svoje stado. Uz tvoju milost, i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva već ga žudim. Neka bude volja tvoja.« (zapis iz duhovnog dnevnika 22. ožujka 1944.)
Miroslav je mučenički ubijen 24. kolovoza 1947. u župnoj kući u Lanišću. »Moja osveta je oprost!« (Iz Dnevnika, 23. travnja 1945.)
Duboko dirnuti milosnim predanjem mladog svećenika potpuno uronjenog u Božju volju, krenuli smo prema pulskoj Areni gdje je u 11 sati svečano misno slavlje predvodio mons. Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauzulu svetih. Nakon svete mise, uputili smo se u Svetvinčenat i u župnoj crkvi obavili pobožnost relikvijima novog blaženika (sa stražnje strane velikoga oltara nalazi se jastuk natopljen mučeničkom krvlju blaženika) te pogledali »Memorijalnu zbirku sluge Božjeg Miroslava Bulešića«. U blizini župne crkve nalazi se i najstariji Mletački kaštel. Sjeli smo u autobus puni dojmova i krenuli prema Pazinu, kratko smo razgledavali pazinsku jamu i nastavili do Lanišća, mjesta mučeništva vlč. Bulešića. Ušli smo u župnu kuću u kojoj je blaženik mučenički ubijen. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, nekoliko puta zazvao: »Isuse, primi dušu moju!«
Nekoliko mjeseci nakon Bulešićeve smrti, Joseph Harley rekao je poglavarima u pazinskom sjemeništu: »Vi ste više dobili smrću toga mladog svećenika nego li ste izgubili, jer dobili ste sveca, mučenika.«
Sljedeće odredište: Trsat u Rijeci. Kratka osobna molitva. U Pastoralnom centru svetišta, mladi Siniša Pucić franjevac trećoredac i svjedočanstvo o »Uličnim svjetiljkama«. (To je prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama.) Zajedno s  nekoliko volontera s karizmom osjetljivosti za potrebe najugroženijeg stanovništa u gradu, pokreće projekt »Socijalna samoposluga« i prodaju časopisa »Ulične svjetiljke«. Vrlo dirljivo svjedočenje gospođe Marije koja je ostala bez posla, bez doma i kojoj je upravo ovaj projekt vratio nadu, obnovio dostojanstvo djeteta Božjeg, pribavio potrebito za život, potvrdio da je ljubav Božja kreativna, domišljata, sveobuhvatna i uvijek prisutna. (op. a. gospođa Marija nedavno je dobila posao! Bogu hvala i slava!)
Povratak u Zagreb s puno dubokih dojmova i molitvom: osposobi me, Gospodine, da te mogu čuti, da ti cijelim svojim bićem mogu služiti! Sve na veću slavu Božju!

Ivanka Samardžić

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content