Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički, jubilarni 500. Kursiljo tečaj u Karlovcu

Jubilarni 500. tečaj Kursilja održan je 10. i 11. listopada. Bio je to ujedno prvi krizmanički tečaj ove školske godine. Održan je u župi sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda, te je time postao još posebniji. Mladi animatori (Dajana, Monika, Mislav, Luka, Josip i Roberto) iz raznih krajeva Lijepe naše zajedno su se s rektorom Međubiskupijskog sjemeništa vlč. Domagojem Matoševićem spremno odazvali na poziv Josipa Biočića i posvetili svoje vrijeme radosnim krizmanicima. Za uspješnost tečaja zaslužan je i naš domaćin, župnik mons. Antun Sente koji je oko sebe okupio vrijedne župne animatore Mariju, Luciju, Ivanu, Lorenu, Magdalenu, Lovru, Josipa i Filipa. Svojim zajedništvom, spremnošću, radom i požrtvornošću olakšali su naš posao i pretvorili ga u veliku radost na čemu im od srca hvala!

Vlč. Matošević susret je započeo temom „Tko sam ja?“, kroz koju je već na početku oduševio krizmanike svojim svjedočanstvom te im na jedinstven način objasnio vrijednost svakog čovjeka. Nakon, vjerujem plodonosnog, rada u grupama pred krizmanike izlazi Josip Deglin. Svjedočio je o svom životu kojeg je obilježila ozbiljna bolest. Josip je pokazao kako je unatoč teškoćama osnažio svoju vjeru čime je sve prisutne potaknuo na razmišljanje i predanje Gospodinu. Tada inicijativu preuzimaju župni animatori zabavljajući krizmanike dobro osmišljenim igrama. Osmjesi na njihovim licima te trka koja nastupa u dvorani snažno dočaravaju sveprisutnu radost. Za to su vrijeme ostali župni animatori pripremili ukusne palačinke u župnom kafiću kako bi se svi zajedno zasladili. Nakon stanke animatori su nastavili svjedočiti o Božjim zahvatima u svojim životima, što su krizmanici sa zanimanjem slušali. Poseban blagoslov bilo je pokorničko bogoslužje vlč. Matoševića kao uvod u sakrament Svete ispovijedi. Susret završava nedjeljnim misnim slavljem u crkvi prepunoj djece i mladih.

Neki od dojmova krizmanika:

  • Da, zato što sam se mogla družiti sa svojim prijateljima i upoznati još divnih i dragih ljudi. Posebno mi se dojmilo kada nam je Josip pričao kako je izgubio ruku. Od ostalih sadržaja bih izdvojila prezentaciju o drvencima. Mislim da je to bila jako poučna priča. U grupi mi je bilo odlično. Mogli smo otvoreno pričati o svemu i tu sam osjetila veliku slobodu. Moj odnos prema Bogu se dosta promijenio ovim susretom. Osjetila sam veliku slobodu, olakšanje i mir. Prvi puta u životu sam bila potpuno smirena. Nemam. Sve mi se jako svidjelo. Ocijena 5 najbolje moguće iskorišteno vrijeme.
  • Jako mi je drago što sam izdvojila vrijeme za ovaj susret. Nisam uopće očekivala tako nešto, mislila sam da ću jedva dočekati da to završi, a zapravo mi je baš žao što je susret završio. To je jedno veliko novo iskustvo i uopće mi nije žao što sam 2 dana potrošila na njega. Meni se najviše svidjela tema: „Potraga za vrijednostima“. Od ostalih sadržaja izdvojila bi igre koje su mi bile super, te propovijedi koja su mi se baš posebno svidjela. U grupi mi je bilo odlično, otkrila sam mnoga razmišljanja drugih. Promjenio mi se odnos s Bogom jer me suset potakao na razmišljanje i ozbiljnije sam shvatila neke stvari, iako mi to inače teško ide. Htjela bih ponoviti ovaj susret. Bilo bi super da traje duže, žao mi je što nismo upoznali sve animatore, što nismo imali priliku raditi sa svima. Ocijena 5 najbolje moguće iskorišteno vrijeme.
  • Drago mi je što sam izdvojila vrijeme za ovaj susret zato što nisam mislila da bi moglo biti ovako lijepo. Nisam očekivala ovako nešto. Sretna sam što sam subotu provela u ovakvom okruženju. Bog me dotaknuo u temi Josipa koji je nakon svega ostao tako pozitivan, širi jako pozitivnu energiju koja me oduševila. Naravno, naša animatorica je bila najbolja, pošto sam se s njom, kao i ostale djevojke, uspjela super zabaviti i povezati. Jako mi se svidjelo u grupi zato što smo imali animatoricu za koju nemam zamjerki. Imale smo super teme i zabavljale se. Imala sam priliku vidjeti načn na koji su ljudi posvećeni Bogu (to je nešto drugačije od onoga kako sam ja posvećena). Sviđa mi se to. Osjetila sam drugačiju povezanost s Crkvom i Bogom. Ne, nemam primjedbi. Možda da ne traje cijeli dan, nego nekoliko dana po par sat. Ocijena 4 neočekivano dobro iskorišteno vrijeme.
  • Da, zato što je bilo zanimljivo i vrlo umjetnički napravljeno. Bilo je zakon sa našom animatoricom i ona je baš simpa osoba. Bog me dotaknuo kroz Josipa. Dojmila me njegova priča i ono kako je sada sretan i ako nema jedne ruke uspijeva napraviti sve kao i mi. I ponaša se kao da uopće nije ništa izgubio. Razgovor u grupi bih posebno izdvojila. Sve smo bile otvorene i mnogo smo se zajedno povezale i saznale o sebi. Animatorica je baš simpa i fora je što je žensko i onda je bilo lakše s njom razgovarati. Da promjenio mi se odnos s Bogom. Osjetila sam veću povezanost s Bogom i imala sam veću duhovnu obnovu u sebi. I ono, mogla bih i češće razgovarati s Bogom kroz molitvu.
  • Drago mi je što sam izdvojio vrijeme za susret zato što mi je bilo lijepo. Priča od Josipa Deglina me prosvijetlila i pokazala prave vrednote života. Grupa nije mogla biti bolja, animator je bio super, odnosio se prema nama kao prema najboljim prijateljima i da nije bilo njega bilo bi nam dosadno. Promjenio mi se odnos prema Bogu, naučio sam da Bog nije samo gospodar svih nas, nego i najbolji prijatelj i da gdje god pođemo On će biti sa mnom.Nemam primjedbi, ocijena 5!

Podijelite objavu

Skip to content