Osvrt na krizmanički tečaj u Koprivničkoj Reki

Od 21. do 23. travnja u župi Presvetog Trojstva u Reki kod Koprivnice, održao se krizmanički tečaj po principu Malog tečaja kršćanstva-Kursilja. Unatoč relativno malom broju krizmanika (svega dvadesetak) i nekolicini animatora tečaj je prošao u vrlo živom duhu i raspoloženju.
U Reki nas je prekrasno primio domaći župnik vlč. Mario Križanac, a na tečaju je kao ravnatelj sudjelovao vlč. Stjepan Najman. Krizmanici su kroz taj vikend produbili svoje znanje o katoličkoj vjeri uz svećeničke teme kao što su Tko sam ja, Isus Krist,Sakramenti, Bog Otac i Duh Sveti.

Kroz svjedočanstva mladih animatora i duhom mlade rektorice Anike Sačić, krizmanici su imali priliku čuti kako živi Bog i dan danas djeluje u našim životima te kako nas uvijek iznova poziva k Sebi. Kroz zanimljive prezentacije i kratke filmove krizmanici su bili potaknuti na dublje promišljanje o vjeri i svemu što ona nudi. U primjerima života iznimno mladih animatora: Nikole Smrečkog, Lorene Ćibarić i Karle Kukina Gradečak, krizmanici su mogli doživjeti kako unatoč mladih godina, čovjek može razvijati duboki odnos s Bogom. Svjesni svoje jedinstvenosti animatori su se nesebično dali na raspolaganje i nijednom riječju nisu dali do znanja da im je imalo žao što su posljednje dane praznika proveli radno u vinogradu Gospodnjem 😉
U sakramentu Ispovijedi krizmanici su se pomirili s Bogom te maknuli sa sebe breme grijeha, a kasnije istog dana imali su priliku pokloniti se Isusu u Presvetom Otajstvu Euharistije. Kao razonodu krizmanici su igrali mnoge igre, neke u dvorani, a neke i na svježem zraku zahvaljujući lijepom vremenu koje nam je Bog podario taj vikend. Kao krunu samog susreta krizmanici su, zajedno s animatorima, sudjelovali na Sv. Misi koju je predvodio vlč. Najman te su kao podsjetnik na krizmanički tečaj, uz lijepe uspomene, sa sobom ponijeli i križiće koje su dobili na Sv. Misi. Iskreno smo zahvalni Gospodinu na svemu – na pozivu župnika i nesebičnoj gostoljubivosti njegove majke, na obiteljima koje su nas ljubazno ugostile, na otvorenim vratima župe i otvorenim vratima srdaca, na brojnim moliteljima i porukama podrške; ponovo smo doživjeli bogatstvo i univerzalnost Crkve. A kako je na tečaju bilo našim krizmanicima, možete pročitati i sami u nekim od njihovih dojmova.☺

Karla Kukina Gradečak

Evo i dojmova naših krizmanika:
1. Je li ti drago što si ovaj vikend izdvojio/la za duhovni susret – zbog čega?
2. Koja te se tema posebno dojmila? U kojoj si temi (animatoru) osjetio/la poseban Božji dodir?
3. Što si zapazio kao posebno vrijedno u cjelokupnom ostalom sadržaju (rad u grupi, zajednička molitva, pjesme, klanjanje, misa, igre, molitvena podrška…?
4. Kako si doživio svoju grupu u razgovoru poslije teme i inače?
5. Je li se ovim susretom promijenio tvoj odnos prema Bogu? Jesi li osjetio da je Bog prisutan u tvome životu, da te ljubi, vodi, prati…?
6. Imaš li kakve prijedloge ili primjedbe na program i sadržaj susreta?
7. Ocijeni svoje vrijeme provedeno ova tri dana: 0 – izgubljeno vrijeme; 1 – u dosadi provedeno vrijeme; 2 – tako-tako, zadovoljavajuće; 3 – dobro iskorišteno vrijeme; 4 –neočekivano dobro iskorišteno vrijeme; 5 – najbolje moguće iskorišteno vrijeme.

1.1. drago mi je što sam ovaj vikend izdvojio za duhovni susret. Zato što mi je bilo zabavno i naučio sam nešto novo. 2. Prijateljska zajednica – Nikola Smrečki 3. Rad u grupi, igre. 4. Pa u grupi je bilo zabavno i pričali smo o temama. Svi su bili OK. 5. Da. 6. Ne. 7. 4 – neočekivano dobro iskorišteno vrijeme.
2.1. Da, zato jer smo se ludo zabavili, naučili nešto novo i svakako jako korisno iskustvo. 2. Kralježnica. 3. Klanjanje i rad u grupama. 4. Svi smo bili iskreni i svatko je rekao ono što je mislio. 5. Pa na neki način da, jer nakon njihovih riječi gledam drugačije na neke stvari. 6. Ne. 7. Neočekivano dobro.
3.1. Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret zato što mi je u trenucima bilo zabavno zbog igara i tema koje su nama bliske. 2. Traganje za vrijednošću, prijateljska zajednica. 3. Igre, rad u grupi, pjesme. 4. Moja grupa je bila katastrofa zato što su svi bili zatvoreni i samo sam ja pričala. 5. Tokom ovog susreta više sam se približila Bogu. 6. Nemam nikakvih primjedbi osim iritantnog zvona. 7. 3
4.1. Pa… U početku nije mi bilo baš nešto jer sam znao da ću izgubiti zadnji vikend pod praznicima, ali sam onda shvatio da je baš ono ok. 2. Najviše mi se svidjelo kada smo pričali o preprekama u životu 3. Ne bih znao, hehe. 4. Isto. 5. Malo da. 6. Ne. 7. 4.
5.1. Da, zbog druženja 2. Milost 3. Sve 4. Odlično 5. Da 6. Ne 7. 4 – neočekivano dobro
6.1. Da, zbog društva 2. O Isusu 3. Igre 4. Grupu sam doživjela jako aktivnom. 5. Jesam 6. Ne 7. 5 – najbolje iskorišteno vrijeme
7.1. Po meni je sve to jako zanimljivo, ali je previše informacija… 2. Sve su me se jednako dojmile i bile su zanimljive 3. Misa. 4. Svi su bili otvoreni i bilo je opušteno. 5. Promjenio sam mišljenje. 6. Previše informacija u jednom danu. 7. 3 Pohvale Nikoli MID OR FEED
8.1. Da 2. Bog, Otac, Isus 3. Igre 4. Dobra je bila grupa 5. Osto isti 6. Ne 7. 5

Podijelite objavu

Skip to content