Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Lugu Samoborskom, 20. – 22. 2. 2015.

Od 20. do 22. 2. 2015. u župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, po prvi put od kad je župe održao se krizmanički Tečaj radosnoga kršćanstva. Na tečaju je sudjelovalo 64 krizmanika, a rektorica Anita Bekavac okupila je čak 14 suradnika: Katarinu Markić, Mateja Markića, Roberta Pasarića, Mislava Mišerića, Hrvoja Brčića, Filipa Domagoja Sesaar, Antu Mikulića, Anđelu Vrdoljak, Marka i Barbaru Bambir, kojima su pomagali župni animatori, njihovi domaćini: Petra Radovanić, Suzana Marinić, Marko Otmačić i Dario Otmačić koji je ujedno bio i inicijator ovoga izuzetno plodonosnoga i važnoga događaja za župu.

Svi su oni svojom požrtvovnošću i vlastitim primjerom radosnoga življenja kršćanstva složno i radosno svjedočili pred krizmanicima. Župnik Mladen Sinković pružio je ekipi suradnika najbolje uvjete te je ujedno bio na raspolaganju kad je god to bilo potrebno.
Raspoloženje sva tri dana tečaja bilo je izuzetno radosno, vedro, spontano. Animatori su se trudili, dajući sve od sebe za krizmanike, svjedočeći svoju vjeru riječima i djelima, ali opet prepuštajući Bogu da On bude na prvome mjestu, da se On proslavi.

Prvi dan započeo je temom »Tko sam ja?« koju je održao velečasni Mirko Matasović. Dan je završio klanjanjem pred Presvetim. Subota je započela molitvom i pjesmom, a prvu temu »Odnos s roditeljima« održao je Matej Markić. Uslijedile su teme »Oprost« »Talenti« koje su u svojim svjedočanstvima obradili Katarina Markić i Filip Domagoj Sesar. Suradnici su Isusovim primjerom poniznosti posluživali krizmanicima objed nakon kojeg su svi zajedno otišli da obližnjega igrališta gdje su se igrale razne zabavno-sportske igre. Hrvoje Brčić govorio je o temi »Ovisnosti«. Uslijedila je ispovijed te sv. misa kojom je završio drugi dan tečaja. U nedjelju ujutro svoju predbračnu i bračnu čistoću svjedočili su Marko i Barbara Bambir. U 11 sati svi sudionici sudjelovali su na župnoj sv. misi, aktivno sudjelujući u čitanjima molitve vjernika. 

Sva tri dana duhovne obnove bila su ispunjena molitvom, pjesmom, igrom, iskrenim svjedočanstvima, razgovorom u skupinama.
Posebno bih istaknuo kako smo uživali u trenutcima provedenim u zajedništvu s Bogom te tim primjerom svojeg uživanja bili najbolji i najjasniji svjedoci Njegove ljubavi.

Za kraj nekoliko dojmova od naših krizmanika koji sve govore:

  • Da, izrazito mi je drago!! Spoznala sam koliko je zajedništvo važno. Upoznala sam mnogo zanimljivih ljudi, njihove životne priče i osvijestila se o društvu oko sebe te shvatila važnost Boga u mom životu. Svi animatori su zaista posebni i odlični (i svećenik Mirko). Svako svjedočanstvo me posebno dotaklo na svoj način, a rad u grupi je bio odličan. Osjećala sam cijelo vrijeme neki unutarnji mir i da nisam sama. Od sada Boga zaista smatram svojim prijateljem. Znam da je uz mene te čak ako i griješim On mi oprašta i nikada me ne napušta. Znam da će mi dati snage i biti moje utočište ako mi zatreba. Htjela bih da smo imali više vremena za rad u grupama i da je općenito sve duže trajalo :))
  • Da, drago mi je što sam bila na ovom susretu jer sam naučila puno a bilo je zabavno. Od svih sam nešto naučila i voljela bi naučiti i poslušati još više ovakvih priča, a jednog dana bi možda i ja mogla podijeliti svoju priču. Bog me dotaknuo poslije ispovijedi jer sam osjetila jedno veliko olakšanje. Naučila sam dosta toga i shvatila sam da mi Bog može pomoći u svakom trenutku, u dobru i zlu, zapravo shvatila sam da je Bog moj najbolji prijatelj! Sve je bilo super, moglo je trajati i duže ako se mene pita.

Marko Otmačić

Podijelite objavu

Skip to content