Search
Close this search box.

Osvrt na Ultreju „Ljubav križa“

Na čistu srijedu, 18.02.2015. u pastoralnom centru u župi BDMŽ Špansko održana je duhovna obnova na kojoj je bilo prisutno 70-ak župljana Španskog i susjednih župa.
Tema „Ljubav križa“ je bila puni pogodak za početak korizme jer nam je kroz tu temu naša suradnica Ljiljana Krišto na svom primjeru i primjeru svojih bližnjih svjedočila kako svakodnevno nositi križ s Isusom. U početku je Bogu postavljala pitanja „Bože zašto mi se to događa ?“ I danas Bogu postavlja pitanja, ali sada ga pita „za- što“ tj. Bože što mi želiš time reći, koje mi blagoslove šalješ po ovome križu?

Ljiljana je istaknula kako mi često nastojimo izbjeći bol i trpljenje, ukloniti križ, ne shvaćajući da su Božji blagoslovi po prihvaćanju križa daleko veći od onoga što podnosimo. Kada se nađemo u teškim životnim situacijama nužno je kroz Božji pogled naći način da se s tom situacijom nosimo. Nismo stvoreni za trpljenje nego za sreću, a tu sreću možemo dostići samo strpljivo noseći križ i izvršavajući volju Božju za naš život. Strpljivo nasiti svoj križ je vrhunac ljubavi prema Bogu.
Svjedočila je kako su u njenoj obitelji kušnje i križevi imali i odgojnu ulogu , uočila je da čovjek nakon kušnje postaje zreliji, odgovorniji, sposoban više ljubiti.
Također je u svojem nagovoru istaknula opasnost lagodnog života, života bez žrtve i odricanja, kojemu smo svi skloni. To je naročito opasno jer živeći takvim životom čovjek postaje sebičan, tvrda srca, ravnodušan prema drugima, nesposoban za ljubav. I upravo od tu dolazi patnja.
Patnja dolazi zbog sebičnosti, tvrdoće srca, ne sposobnosti da ljubimo- istaknula je Ljiljana. Bog traži da izađemo iz sebe, da se žrtvujemo za druge, traži našu spremnost na patnju koja čisti od te sebičnosti. Ako istinski ne ljubimo ostajemo neostvareni, nesretni i tako nanosimo patnju drugima, a i sebi. Bog je uvijek s nama, suosjeća u našim patnjama, šalje nam svoju pomoć po drugim ljudima koju bezuvjetno treba prihvatiti.
Duhovnu obnovu smo završili podijelivši se u manje grupe i po metodi kursilja, međusobno smo dijelili vlastita iskustva kako se nosimo s poteškoćama, svjedočili smo o trenutcima kada smo osjetili Božju prisutnost i intervenciju u našoj patnji, a progovorili smo i o korizmenim odlukama.

Katica Ćurković

Jako sam željela doći na ovaj susret ali nisam znala da li ću moći . Naime, imala sam u isto vrijeme i drugu obavezu koja je odgođena u zadnji tren , na moju radost. Tako sam doživjela još jednu lijepu ultreju, koja je protekla u korizmenom duhu. Ljiljana je jednostavno i ponizno iznijela svoje svjedočenje o Božjem milosnom djelovanju koje je doživjela kroz bolnu situaciju u svom životu.Posebno mi se svidjelo što nam je postavila niz poticajnih pitanja o kojima smo razgovarali u grupama. U svojoj grupi čula sam takođe snažna svjedočenja o Božjoj pomoći u teškim životnim trenucima što je sve ojačalo moje pouzdanje.

Verica

Podijelite objavu

Skip to content